StoryEditor

Koncerny posielajú svoj biznis preč z USA

12.08.2013, 00:00
Výrobca komponentov pre iPhone je len jedným z tých, ktorí pre dane odišli z USA.

Za posledný rok zarobil zhruba dve miliardy dolárov. Hoci má oficiálne stále sídlo na Floride, do americkej pokladne neodviedol na korporátnej dani takmer nič. Technologickému koncernu Jabil Circuit totiž došla trpezlivosť s politikou zvyšovania daní prezidenta Baracka Obamu a veľkú časť svojho biznisu presunul do daňových rajov.

Jabil Circuit, výrobca komponentov pre iPhone a ďalšie elektronické zariadenia, je len jedným z gigantov, ktoré sa Obamove dane rozhodli riešiť únikom zo Spojených štátov. Z Floridy tak za posledný rok odtieklo takmer desať miliárd dolárov, tvrdí najnovší prieskum spoločnosti Orlando Sentinel.

USA strácajú miliardy
Koncerny sa takýmto spôsobom snažia vyhnúť vysokému, zhruba 35-percentnému zdaneniu. To sa ešte nedávno dalo podstatne okresať vďaka rôznym úľavám, ktoré zaviedol ešte Obamov predchodca George W. Bush. S tým je však už koniec – aktuálny šéf Bieleho domu väčšinu výnimiek pre firmy zrušil a požaduje platenie daní v plnej výške.

Jabil Circuit a ďalšie spoločnosti preto vymysleli plán, ako si zachrániť stovky miliónov dolárov. Podstatnú časť biznisu presunuli na dcérske spoločnosti v daňových rajoch. „Investujú veľkú časť zisku do svojich medzinárodných podnikov, do budovania tovární a kúpy zariadení. Nie je žiadna nádej, že urobíme reformu korporátnej dane v USA bez toho, aby sme vyriešili tento problém,“ tvrdí právnik z Univerzity Južnej Kalifornie Edward Kleinbard, bývalý šéf kongresového Výboru pre dane. Podľa neho tým obrie spoločnosti vo veľkom obchádzajú korporátnu daň a USA tak prichádzajú o miliardy.

Vysoká daň
Korporátna daň je v USA jednou z najvyšších spomedzi vyspelých svetových ekonomík. Pred pol rokom navyše prestali platiť daňové úľavy pre nadnárodné spoločnosti z Bushovej dielne. Čoraz viac gigantov sa preto snaží staviť na stratégiu minimalizácie svojich daní. „Vysoké dane sú iba jednou z príčin, prečo firma hľadá, ako sa vyhnúť ich plateniu. Ak je to kombinácia veľkých daňových zaťažení a byrokratických záležitostí, ktoré firmu obmedzujú, tak je logické, že si firmy vyhľadávajú daňové raje či iné kľučky,“ povedal pre HN Jaroslav Brychta, analytik spoločnosti X-Trade Brokers.

Prieskum Sentinelu ukázal, že počet floridských spoločností vyhýbajúcich sa daniam za posledný rok vzrástol takmer o pätinu. Manévrovanie, ktoré je úplne legálne, mnohým z nich zachránilo pred platbami daní v USA nemalé sumy. Floridský biznis totiž z veľkej časti tvorí najmä priemysel.

Kongresový výbor pre dane odhadol, že spoločnosti sa v USA vyhýbajú celkovo zaplateniu zhruba 40 miliárd dolárov ročne na daniach vďaka prelievaniu peňazí dcérskym firmám do zahraničia. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:39