StoryEditor

Prezradili rozdelenie funkcií v Bruseli. Šefčovič by mal prísť o kreslo podpredsedu

04.09.2014, 13:02
Autor:
tasr, stltasr, stl

Novozvolený predseda Európskej komisie pokračuje aj dnes v procese rozhovorov s národnými kandidátmi na eurokomisárov a jeho tím prísne zatajuje, ktorá krajina aké kreslo v exekutíve EÚ získa. Internetový denník EurActiv s odvolaním sa na dokument s návrhmi organizačných zmien dnes uviedol, že komisia sa dočká viacerých prekvapivých zmien.

EurActiv zdôraznil, že dokument, ktorý jeho redaktori mali možnosť vidieť, nie je konečnou verziou a môže dôjsť k zmenám voči pôvodnému návrhu. Ten okrem iného nepoteší slovenskú stranu, keďže Slovensko má prísť v Európskej komisii o podpredsednícky post.

Juncker viackrát zdôraznil, že o prerozdelení portfólií rozhodne až po vypočutí všetkých nominantov. Malo by sa tak stať na budúci týždeň, 8. alebo 9. septembra.

EurActiv okrem mien niektorých komisárov spájaných už s konkrétnou agendou však pripomenul, že dôjde aj k reorganizácii postov v komisii a ich významu. Tak napríklad by malo zmiznúť portfólio vnútorného trhu. Oblasť digitálnej agendy sa má premenovať na "kultúru a internet", pričom ju dostane jeden z podpredsedov Európskej komisie. Prekvapivo v novej komisii nebude ani eurokomisár pre rozšírenie.

Objaviť by sa však mal nový podpredsednícky post spájaný s politikou "lepšej regulácie", a post podpredsedu získa aj komisár zodpovedný za "energetickú úniu", ktorého agenda nebude totožná s prácou eurokomisára pre energetiku a klímu.

Novinkou má byť aj podpredseda komisie zodpovedný za hospodársky rast, hospodársku a menovú únia, európsky semester a sociálny dialóg. Juncker údajne pripravuje pôdu pre šesť podpredsedov komisie, pričom slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič by mal o túto funkciu prísť. Podpredsednícke funkcie by mohli získať Elžbieta Bieňkowská z Poľska (zodpovedná za rozpočet a finančnú kontrolu), Andrus Ansip z Estónska (rast, hospodárska a menová únia), Valdis Dombrovkis z Lotyšska (energetická únia), Alenka Bratušeková zo Slovinska (digitálna agenda a inovácie), Frans Timmermans z Holandska (lepšia regulácia) a - ako už bolo rozhodnuté na summite EÚ - Federica Mogheriniová, nová vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Podľa doterajšieho návrhu nová exekutíva by mala byť politicky vyrovnaná, keď Európska ľudová strana (EĽS) dostane 12 kresiel, socialisti a demokrati (S&D) osem kresiel a liberáli (ALDE) päť portfólií. Každá z týchto troch veľkých politických rodín by mala mať v Európskej komisii po dvoch podpredsedoch.

Podľa náznakov z uniknutých dokumentov by britský eurokomisár Jonathan Hill, z radov konzervatívcov, mohol dostať oblasť energetiky a klimatických zmien. Premiér David Cameron však požadoval pre svoju krajinu post "superkomisára". Francúzsko zrejme prehrá súboj o kreslo pre ekonomické záležitosti, kde je favoritom Jyrki Katainen z Fínska; Pierre Moscovici by mal na starosti hospodársku súťaž.

Návrh dokumentu nespresňuje, ako to bude s kreslom pre audit, clá a boj proti podvodom. Táto agenda môže spadať pod nového podpredsedu pre rozpočet a finančnú kontrolu.

Najviac "potrestané" z hľadiska významu kresiel v Európskej komisii môže byť Belgicko, ktoré do poslednej chvíle nevedelo oznámiť svojho kandidáta. Doterajší eurokomisár mal na starosti dôležitú obchodnú agendu, ktorá by teraz pripadla Nemecku, vrátane úlohy hlavného vyjednávača o dohode o voľnom obchode s USA (TTIP). Nový belgický eurokomisár môže dostať iba rezort "zručností, mládeže a viacjazyčnosti".

Podľa EurActivu sklamaný môže byť súčasný podpredseda komisie a komisár pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič, ktorý by podľa predpokladov mohol získal rozvojovú agendu, pričom Slovensko očakávalo sinejší rezort a udržanie si podpredsedníckeho kresla.

Češka Věra Jourová je údajnou kandidátkou na rezort dopravy a vesmír. Kozmický výskum doteraz nebol s prácou Európskej komisie priamo spájaný.

Rumunsko bojovalo za zachovanie poľnohospodárskej agendy, ktorú by mohol dostať Phil Hogan z Írska. Rumunská kandidátka pravdepodobne dostane rezort humanitárnej pomoci. Bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová je na najlepšej ceste získať zodpovednosť za daňovú politiku a boj proti podvodom. Regionálnu politiku by mal získať Neven Mimica z Chorvátska a Johannes Hahn z Rakúska portfólio pre susedskú politiku, pričom nie je isté, či bude mať na starosti aj agendu rozširovania.

Malta zrejme získa agendu rybolovu, dánska eurokomisárka Margrethe Vestagerová dostane životné prostredie a litovský eurokomisár bude zodpovedný za zdravie a bezpečnosť potravín.

Španielsko môže byť sklamané postom pre výskum a inovácie, Maďarsko by mohlo získať colnú politiku, Portugalsko rezort zamestnanosti a sociálnych vecí, Cyprus zodpovednosť za kultúru a internet a Grécku bude pridelená politika migrácie, základných práv a vnútorných záležitostí.

01 - Modified: 2006-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez masky s... Tomášom Yxom Dohňanským
01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 03 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 04 - Modified: 2024-01-24 21:11:41 - Feat.: - Title: "Šéfka exekutívy sa na neho spolieha". Pellegrini podporí opätovnú nomináciu Šefčoviča na eurokomisára 05 - Modified: 2023-10-05 10:30:17 - Feat.: - Title: Šefčovičovi sa v Európskom parlamente mení pôsobnosť, bude mať na starosti Zelenú dohodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:28