StoryEditor

Migrantov z Nemecka deportuje armáda, scény v komerčných lietadlách končia

21.10.2015, 15:26

Nemecká vláda rozhodla, že o deportáciu odmietnutých žiadateľov o azyl sa bude po novom starať vojenské letectvo. Úrady migrantom doteraz kupovali bežné letenky. Nemci tiež prestanú termín vyhostenia oznamovať vopred. Predstavitelia nemeckých okresov odhadujú, že utečenecká kríza tento rok krajinu vyjde na 15 miliárd eur.

Nasadenie vojenských lietadiel by malo prispieť k rýchlejšiemu navráteniu odmietnutých žiadateľov o azyl do ich vlasti, uviedol nemecký denník Bild s odvolaním sa na zdroje z vlády. To sa zrejme bude týkať predovšetkým hospodárskych migrantov z Balkánu. Vláda v Berlíne v minulosti dala najavo, že prijme všetkých utečencov z vojnou zmietanej Sýrie, píše portál iDNES.cz.

Radia im hlasno kričať

Kabinet podľa denníka zároveň ustupuje od doterajšej praxe, keď cez zimu deportácie zastavoval. Krajina už nebude zamietnutých žiadateľov o azyl vopred informovať o termíne ich vyhostenia. Nemecké úrady tento postup kritizovali, pretože mnoho utečencov sa po oznámení dátumu deportácie skrývalo - niektorí sa odsťahovali z miesta trvalého bydliska, ďalší falšovali lekárske správy, aby ich úrady nemohli odsunúť.

Nemci doteraz zamietnutých žiadateľov o azyl posielali preč bežnými komerčnými letmi, čo viedlo aj k emotívnym scénam priamo na palube. Niektoré webové stránky s informáciami pre utečencov napríklad radia, aby deportovaný človek neplytval na letisku silou na potýčky s políciou a začal "vyčíňať" až medzi cestujúcimi v lietadle.

"Podľa medzinárodných dohôd nemajú policajti vnútri lietadla žiadne zvláštne postavenie. Nemôžu už využívať žiadne zo svojich právomocí. Svoju energiu pre vzdorovanie deportácii si preto ušetrite až do lietadla," píše sa v návode.

Stránky migrantom radia hlasno kričať alebo si vyžadovať, že chcú hovoriť s kapitánom. "Ak to nepomôže, odmietnite sa posadiť, nepripútajte sa, prípadne sa zvaľte na podlahu," dodávajú tvorcovia informačného webu pre migrantov. Cieľom týchto scén je donútiť pilota, aby deportovaného jedinca z prepravy vylúčil.

Kvôli utečencom minieme 15 miliárd eur, spočítali okresy

Nemecké okresy v stredu zverejnili odhad, podľa ktorého bude utečenecká kríza daňových poplatníkov tento rok stáť až 15 miliárd eur. Predpokladané náklady sa počas posledných dvoch mesiacov takmer zdvojnásobili. Zhruba dve tretiny sumy sa rozdelia medzi jednotlivé obce, zvyšných päť miliárd eur zaplatia vlády spolkových krajín a centrálny štátny rozpočet.

Nový odhad nákladov podľa denníka Die Welt uverejnil nemecký Landkreistag - spolok tvorený zástupcami jednotlivých okresov, ktoré reprezentujú približne 96 percent územia Nemecka a 68 percent jeho populácie. Rovnaká organizácia podľa denníka Handelsblatt koncom augusta predpokladala, že starostlivosť o utečencov vyjde na osem miliárd eur.

Nejde o žiadnu podrobnú analýzu, skôr o zbežný odhad. Landkreistag v auguste uviedol, že priemerné ročné náklady na jedného žiadateľa o azyl vychádzajú približne 10 tisíc eur. Číslo v auguste vynásobili počtom 800 tisíc utečencov, s ktorých príchodom počítali nemecké spolkové úrady.

Náklady odhadované predstaviteľmi nemeckých okresov tak behom dvoch mesiacov vzrástli o sedem miliárd. Ak by náklady na jedného žiadateľa o azyl zostali rovnaké, zodpovedalo by zvýšenie ich odhadu "tajným" dátam, ktoré na začiatku mesiaca zverejnil nemecký denník Bild. Úrady podľa neho interne počítajú s tým, že utečencov tento rok nedorazí 800 tisíc, ale až 1,5 milióna.

01 - Modified: 2007-10-18 18:59:32 - Feat.: 0 - Title: Vydanie HN zo dňa 19. 10. 2007
01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 05 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:31