Reuters
StoryEditor

Najchudobnejším štátom západnej pologule neotriasla ani vražda prezidenta. Ľudia tu riešia úplne iné problémy

13.07.2021, 15:56
Autor:
ČTKČTK
Haiti rieši po vražde miestneho prezidenta celý svet, domácich viac trápi, či budú mať čo jesť.

Vraždu haitského prezidenta Jovenela Moïseho, ktorého zabilo minulý týždeň v noci v jeho dome zrejme kolumbijské komando, vyšetruje haitská polícia v spolupráci s kolegami z USA, Dominikánskej republiky, Kolumbie, Panamy a Ekvádoru.

Mnohých obyvateľov haitskej metropoly však príliš nezaujíma, kto si smrť prezidenta objednal, napísal dnes denník El País.

Ľudia žijú v extrémnej chudobe

Moïse ani jeho predchodcovia totiž nepomohli zlepšiť život obyvateľov tejto najchudobnejšej krajiny západnej pologule, sužovanej násilím zo strany ozbrojených gangov a prírodnými katastrofami.

"So strachom vstávam, so strachom zaspávam. Často sa objavia zločinci a začnú strieľať, tak utečiem a potom sa zas vrátim k svojmu tovaru," citoval denník El País šesťdesiatdvaročnú Clenu Divalovú, ktorá v haitskej metropole na ulici predáva hygienické potreby.

"Život tu je veľmi náročný, často nemám peniaze ani na jedno jedlo denne," povedala Divalová, ktorá má stánok s tovarom na rovnakom mieste ako v januári 2010, kedy zemetrasenie zničilo Port-au-Prince a okolie. Zomrelo pri ňom vtedy do 200-tisíc ľudí.

"Neviem, kto zabil prezidenta a ani ma to veľmi nezaujíma. Nemám čas sledovať správy. Viem len, že každý deň je všetko drahšie, nemôžem si kúpiť ani polovicu jedla čo predtým. Kurča? To je len pre bohatých," opísala Visonin Christainvalová ( 29), ktorá neďaleko Divalovej predáva oblečenie.

Útočníci mali jasný cieľ

Na Haiti v posledných mesiacoch zosilnela činnosť gangov, ktoré bojujú o teritórium a ktoré žijú z únosov či obchodu s drogami a so zbraňami. Haiti je na dôležitej trase tohto nelegálneho obchodu medzi Kolumbiou a Venezuelou na jednej strane a Spojenými štátmi na strane druhej.

​Päťdesiattriročný Moïse, ktorý od nástupu do úradu vo februári 2017 čelil radu protivládnych protestov kvôli zhoršujúcej sa ekonomickej kríze a ktorého mnohí vinili aj z autoritárskeho spôsobu vládnutia, bol zavraždený na predmestí Port-au-Prince 7. júla asi o jednej ráno miestneho času.

Zasiahlo ho 12 striel, zranená bola aj jeho manželka, ktorá bola následne prevezená do Miami a nie je už v ohrození života. Zranený však nebol nikto ďalší, ani prezidentovho ochranka.

Haitská polícia doteraz zatkla v súvislosti s prezidentovou vraždou 21 ľudí, z toho 18 kolumbijských bývalých vojakov, vrátane nižších dôstojníkov. Ďalších troch bývalých kolumbijských vojakov zastrelila haitská polícia v deň prezidentovej vraždy neskôr popoludní.

Hlavný podozrivý je lekár

Na základe výsluchu zadržaných Kolumbijčanov a vďaka údajom v ich mobilných telefónoch zadržala haitská polícia cez víkend šesťdesiattriročného haitského lekára Christiana Emmanuela Sanona, ktorý žil dlhé roky na Floride a v júni priletel na Haiti.

Šéf haitskej polície v nedeľu oznámil, že Sanon je jedným z podozrivých z naplánovania Moïseho vraždy, hoci pôvodne mal v úmysle prezidenta len zajať. Sanon si podľa haitskej polície najal Kolumbijčanov cez firmu CTU Security, ktorá sídli na Floride a ktorú zastupuje Venezuelan Anthony Emmanuel Itriago.

Táto spoločnosť ponúka bezpečnostné služby a v úvode svojich internetových stránok má okrem iného heslá "Black Lives Matter", odkazujúce na hnutie bojujúce proti rasizmu, a "Blue Lives Matter", odsudzujúce násilie proti policajtom.

Na Floride žije najväčšia haitská komunita v Spojených štátoch a nie je to prvýkrát, čo sa floridská firma ocitla v spojení s ozbrojenou operáciou v Latinskej Amerike.

Vlani začiatkom mája sa zamestnanci bezpečnostnej firmy Silvercorp, sídliacej na Floride, spolu s bývalými venezuelskými vojakmi podieľali na Operácii Gedeon, vylodenia niekoľkých člnov neďaleko Caracasu, ktoré malo pomôcť zažať prevrat a zvrhnúť autoritárskeho prezidenta Venezuely Nicolasa Madura.

Haitská prokuratúra v pondelok začala s výsluchmi ďalších podozrivých, predvolala si okrem iného šéfa bezpečnosti prezidentského paláca Dimitriho Hérarda, ktorého polícia už skôr podozrievala z nelegálneho obchodu so zbraňami a ktorý tento rok niekoľkokrát cestoval do Kolumbie a ďalších krajinách Latinskej Ameriky, či šéfa prezidentovej ochranky Jeana Laguela Civila.

Obaja majú okrem iného vysvetliť, ako sa mohli útočníci do prezidentskej rezidencie dostať. Prokuratúra predvolala na výsluch aj dva bývalých senátorov a dvoch miestnych podnikateľov Reginalda Boulosa a Dimitriho Vorbeho.

Zmätky vo vedení krajiny

Na Haiti teraz nie je jasné, kto sa ujme vedenia krajiny. Niekoľko hodín po vražde prezidenta sa do čela krajiny postavil premiér Claude Joseph, ktorý vyhlásil výnimočný stav. Josepha mal však práve v minulom týždni nahradiť v úrade premiéra Ariel Henry, ktorého menoval Moïse krátko pred smrťou a ktorý sa oficiálne nestačil ujať vlády.

Cez víkend bol úradujúcim prezidentom Haiti senátormi zvolený šéf Senátu Joseph Lambert. Tridsaťčlenná horná komora parlamentu má však teraz len 10 členov, mandát ostatných vypršali vlani v januári.

Haiti teraz nemá funkčnú ani dolnú komoru parlamentu, aj tá skončila v januári 2020, ďalšie voľby sa zatiaľ nekonali a prezident odvtedy vládol pomocou dekrétu. Prezidentské a parlamentné voľby Moïse vyhlásil na tohtoročný september, kandidovať v nich už podľa ústavy nemal. Voliči by mali v septembri hlasovať aj o zmene ústavy, čo sa nepáči časti opozície.

Známy nie je ani dátum Moïseho pohrebu, v pondelok haitská vláda oznámila vznik výboru, ktorý by mal štátny pohreb Moïseho zorganizovať.

01 - Modified: 2021-07-07 10:53:19 - Feat.: 0 - Title: Haitského prezidenta zavraždili v jeho rezidencii 02 - Modified: 2021-07-09 17:13:21 - Feat.: 0 - Title: Haitský sudca: Útočníci údajne plánovali prezidenta Moisa zadržať, nie zabiť 03 - Modified: 2021-07-10 18:22:55 - Feat.: 0 - Title: Manželka zavraždeného haitského prezidenta označila jeho vrahov za zbabelcov 04 - Modified: 2019-09-28 06:46:00 - Feat.: 0 - Title: Haiťania pri protestoch ukradli aj strechu policajnej stanice 05 - Modified: 2021-07-09 11:14:49 - Feat.: 0 - Title: Zemetrasenie, cholera, korupcia. Prečo na Haiti neprekvapí ani atentát na prezidenta
01 - Modified: 2024-04-12 05:45:08 - Feat.: - Title: Zásoby potravín na Haiti by sa mohli do konca apríla minúť, varuje OSN 02 - Modified: 2024-04-04 08:37:01 - Feat.: - Title: Gangy v Haiti vyplienili národnú knižnicu, ohrozili historické dokumenty 03 - Modified: 2024-04-03 07:52:08 - Feat.: - Title: Pre násilie ľudia utekajú z haitskej metropoly, hrozí humanitárna kríza 04 - Modified: 2024-04-02 09:56:21 - Feat.: - Title: Streľba medzi políciou a gangmi ochromila centrum haitského hlavného mesta 05 - Modified: 2024-03-27 14:17:09 - Feat.: - Title: Francúzsko evakuuje z Haiti viac než 170 svojich občanov a 70 cudzincov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:22