StoryEditor

Študenti aj dôchodca. Francúzska polícia zverejnila obete v supermarkete

11.01.2015, 08:39
Autor:
TASRTASR
Tri útoky, ktoré sa odohrali v Paríži od stredy do piatku a ktoré spáchala trojica radikálnych islamistov, si vyžiadali 17 obetí.

Polícia zverejnila identitu štyroch obetí rukojemníckej drámy, ktorú Coulibaly rozpútal v piatok, keď ozbrojený obsadil v Paríži, neďaleko Porte de Vincennes, supermarket s kóšer potravinami.

O život tam prišiel 23-ročný zamestnanec obchodu Yohan Cohen a 22-ročný Yohav Hattab, študent parížskeho lýcea pôvodom z Tuniska. Zastrelený bol aj 64-ročný dôchodca François-Michel Saada i 45-ročný Philippe Braham, obchodník v počítačovej firme.

Yohan Cohen bol zamestnancom supermarketu Hyper Cacher, kde sa odohrala rukojemnícka dráma, a bol priateľom a kolegom Lassanu Bathilyho. Ten je pre francúzske médiá veľkým hrdinom, lebo krátko po tom, ako Coulibaly prepadol obchod plný ľudí, Bathily v chladiacej miestnosti schoval niekoľko zákazníkov, vrátane malých detí.

Francúzska polícia informovala, že v kóšer supermarkete našla aj výbušniny, ktoré však boli nesprávne nastražené, takže nevybuchli. Uviedla tiež, že štyri obete rukojemníckej drámy zastrelil Coulibaly, keď obchod v piatok krátko po 13.00 h obsadil, takže neprišli o život pri policajnom zásahu, ako sa špekulovalo.

Pri útoku útočníka, Amédyho Coulibalyho, bola na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne zranená aj 26-ročná policajtka Clarissa Jean-Philippová. Mladá žena bola v mestskej polícii ešte len na stáži. Pochádzala z Martiniku, odkiaľ do Francúzska prišla pred niekoľkými mesiacmi.

Pri strebe, ktorú bratia Said a Chérifa Kouachiovcov rozpútali v stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, zahynul šéfredaktor Stéphane Charbonnier, publikujúci pod menom Charb, ako aj ďalší traja ďalší kľúčoví karikaturisti: Georges Wolinski, Jean 'Cabu' Cabut a Bernard 'Tignous' Verlhac.

Spolu s nimi boli v útoku počas redakčnej porady zastrelení aj autori úvodníkov a článkov Bernard Maris a Else Cayatová i bývalý novinár Michel Renaud, ktorý bol na schôdzke ako hosť. Zahynul aj ďalší karikaturista Philippe Honoré a subeditor Moustafa Ourad. Páchatelia zastrelili aj zamestnanca správy budovy Frédérica Boisseaua. O život prišiel aj Charbov telesný strážca - 49-ročný Franck Brinsolaro, ako aj ďalší policajt - Ahmad Merabet - vo Francúzsku žijúci moslim, ktorý hliadkoval na ulici pred redakciou.

Páchateľov všetkých troch útokov polícia zastrelila v piatok pri takmer simultánnych operáciách v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele, kde sa Chérif a Said Kouachiovci, páchatelia útoku na Charlie Hebdo, od piatkového rána skrývali pred políciou. Pred tým, ako ich policajti zneutralizovali, sa všetci traja ešte pokúšali prestrieľať z objektov, kde sa skrývali.

Na pamiatku obetí troch islamistických útokov sa dnes v Paríži uskutoční pochod, na ktorom sa očakáva účasť desaťtisícov ľudí.

01 - Modified: 2007-02-12 13:50:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia rozložila skupinu zaoberajúcu sa ekonomickou kriminalitou
01 - Modified: 2024-04-14 19:15:50 - Feat.: - Title: Rukojemníci zajatí palestínskymi komandami sú zadržiavaní aj v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 03 - Modified: 2024-04-06 11:52:18 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že z Gazy previezla telo mŕtveho rukojemníka 04 - Modified: 2024-04-05 21:19:17 - Feat.: - Title: Hamas odmietol aktuálny návrh Izraela na prímerie a prepustenie rukojemníkov, píše CNN 05 - Modified: 2024-03-30 12:31:25 - Feat.: - Title: Koniec šesťhodinovej drámy. Holandská polícia zatkla muža podozrivého z držania rukojemníkov v Ede
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:46