StoryEditor

Voľby na východe Ukrajiny kontrolujú aj Slováci, oficiálne však o nich nevedia

02.11.2014, 18:31
Autor:
TASRTASR
Ukrajinský prezident voľby za "frašku pod hlavňami guľometov." Žiada Moskvu, aby ich neuznala.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje dnešné voľby v dvoch samozvaných separatistických republikách na východe krajiny za nelegitímne a vyzval Rusko, aby ich výsledok neuznalo.

"Spolieham sa na Rusko, že neuzná takzvané voľby, pretože sú jasným porušením minského protokolu z 5. septembra, ktorý podpísal aj zástupca Ruska," uviedol Porošenko podľa agentúry Reuters vo vyhlásení zverejnenom na internete.

Hlasovanie označil za "frašku (konanú) pod hlavňami tankov a guľometov", porušujúcu dohody, ktoré sa stali základom prímeria medzi povstalcami a vládou v Kyjeve.

Moskva však vidí situáciu inak. V predvečer volieb vydalo ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásenie, v ktorom konštatuje, že voľby v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) sú v súlade s dohodami z Minska a sú šancou priviesť situáciu na juhovýchode Ukrajiny ku konštruktívnemu dialógu.

Obyvatelia DĽR a LĽR si volia svojich najvyšších predstaviteľov a poslancov "národných parlamentov". Podľa ruských agentúr TASS, RIA Novosti a Interfax je o voľby v DĽR a LĽR veľký záujem a pred volebnými miestnosťami sa tvorili dlhé zástupy ľudí. Vzhľadom na to sa volebná komisia LĽR rozhodla predĺžiť hlasovanie v niektorých oblastiach do 22.00 h miestneho času.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v sobotu na svojom konte na Twitteri oznámila, že do oboch republík nevyslala na monitorovanie "tzv. volieb" žiadnych svojich pozorovateľov. Ruské agentúry však tvrdia, že na voľby dohliada niekoľko desiatok "pozorovateľov" zo zahraničia. Podľa agentúry TASS je ich asi 300 a sú z Českej republiky, Grécka, Slovenska, Srbska, Ruska, USA, Francúzska, Izraela, Nemecka, Čiernej Hory a ďalších krajín. Medzi nimi sú i poslanci ruskej Štátnej dumy, Európskeho parlamentu a národných parlamentov, ako aj zástupcovia politických strán, hnutí a mimovládnych organizácií.

Prítomnosť Slováka v Luhansku potvrdil pre iDNES.cz aj český "pozorovateľ", ktorým je senátor z Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava. "Je tu Slovák, sú tu Srbi, Francúzi, Gréci a myslím, že aj niekto z Talianska. Je to tu mnohonárodnostné. Je nás tu v Luhansku celkom asi štyridsať," povedal Doubrava. Na Ukrajinu sa vydal ako súkromná osoba na pozvanie, ale kto ho pozval netuší a ani po tom nepátral. Žiadne pochybenia vo volebných miestnostiach nezaznamenal.

Ukrajinská agentúra UNIAN v tejto súvislosti informovala, že Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) otvorila vo veci konania "volieb" v DĽR a LĽR trestné konanie a mieni vyhlásiť všetkých cudzincov pôsobiacich ako pozorovatelia za neželané osoby.

01 - Modified: 2006-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Devín banka: Objednávateľ dostal menej ako vrahovia
01 - Modified: 2024-02-14 11:01:14 - Feat.: - Title: Moskva bude hlasovať o pozastavení ruského členstva v Parlamentnom zhromaždení OBSE 02 - Modified: 2024-01-29 22:51:22 - Feat.: - Title: OBSE o neúčasti pozorovateľov na voľbách: Rusko porušuje medzinárodné záväzky 03 - Modified: 2024-01-08 19:36:43 - Feat.: - Title: Bielorusko odmieta účasť pozorovateľov z OBSE na parlamentných voľbách 04 - Modified: 2023-11-30 14:15:35 - Feat.: - Title: Lavrov na zasadnutí OBSE obvinil Západ, že vedie hybridnú vojnu proti Rusku 05 - Modified: 2023-11-30 14:14:48 - Feat.: - Title: Ruská vojna je urážkou hodnôt OBSE, znie zo Skopje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:28