StoryEditor

Židovský utečenec prosil o záchranu. Zaklopal však na dvere nacistky

27.01.2015, 17:55
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Svet si dnes pripomína 70. výročie oslobodenia najväčšieho koncentračného tábora v Osvienčime.

Hrozné železničné transporty smerovali v januári 1945 z Osvienčimu cez Česko do nemeckých lágrov. Nacisti tak narýchlo evakuovali väzňov, k Osvienčimu sa totiž rýchlo blížila Červená armáda. Pri neľudskej preprave umierali ďalšie tisíce Židov a diali sa desivé príbehy. Ako v Suchdole nad Odrou na Novojičínsku.

Ťažko zranený, zmrznutý na kosť, hladný a túžiaci po dúšku vody. Z posledných síl utečenec zo židovského transportu smrti, ktorý na tri hodiny 19. januára 1945 zastavil v Suchdole nad Odrou, dokrivkal zo stanice do dediny.

Unikátne fotografie z kolínskej vlakovej stanice zachytili jeden z osvienčimských evakuačných transportov z januára 1945. Židovských väzňov aj za veľkých mrazov prevážali v otvorených vagónoch.

Prežil Osvienčim a teraz za tmy unikol esesáckym guľkám a psom. Ušiel, ale bol na pokraji smrti. Zaklopal na dvere prvej stavby, ktorá bola dostatočne vzdialená od hrôzy, ktorá sa práve odohrávala na suchdolskej stanici.

Určite však netušil, že sa ocitol v obci, ktorú takmer všetci obyvatelia rozhodne nenazývali Suchdol, ale nemecky Zauchtel. "Až na pár výnimiek v Suchdole žili ľudia hlásiaci sa k nemeckej národnosti," povedal Daniel Říčan z Múzea v Suchdole nad Odrou.

Utečencovi otvorila Anna Langová, dvadsaťtriročná slobodná matka. Ale tiež hrdá Nemka, hoci pochádzala zo zmiešaného česko-nemeckého manželstva. A od roku 1942 nadšená členka nacistickej strany NSDAP a NSF, čo bol zväz nacistických žien.

Žid zúfalo prosil o trochu vody, prípadne o úkryt. "Langová mu vodu odmietla podať, ale povedala mu, že ho odvedie na stanicu, tam že sa o neho niekto lepšie postará," priblížil Říčan.

Väzeň súhlasil a išiel so ženou. Lenže pred stanicou pochopil, že miesto záchrany ho čaká vydanie polícii. Chcel utiecť, ale vo zbedačenom stave nemal šancu. Langová naňho upozornila nemeckých žandárov a lov utečenca netrval dlho. Ako väzeň skončil, nie je známe. "Ale za útek väčšinou nasledoval jediný trest," povzdychol si Říčan.

O počínaní Langovej by sa nevedelo, ak by sa sama neskôr nepochválila v mlyne v neďalekých Stachoviciach, kde pracovala ako úradníčka. A všetko si vypočula mladá Češka Růžena Valchářová. Tá po vojne, v júni 1945, stretla Langovoú, keď ju viedla policajná hliadka.

Odmietla sa totiž legitimovať a ešte sa, ako uvádza dobový zápis, "správala drzo, odopierala odpovede na otázky a odmietala výzvy, aby sa odobrala na stanicu". Valchářová povedala všetko, čo o Langovej vedela, utajené nezostalo ani niekdajšie vychvaľovanie sa, ako "zatočila" so Židom.

Langová nakoniec skončila pred súdom a vo väzení. Nie nadlho, už v roku 1946 bola odsunutá do Nemecka. Podľa Daniela Říčana pri výsluchu žena udanie utečenca nepoprela: "Naopak. Ako uvádzajú záznamy, vyhlásila, že ako Nemka mala na Židov zlosť, a preto sa so všetkou silou pričinila, aby bol vydaný nemeckej polícii."

01 - Modified: 2007-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O2 začína budovať sieť vlastných predajní
01 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Marie Klangová: Keby som im vravela, čo chcú počuť, ubili by ma, tak som hovorila hlúposti a nechali ma žiť 02 - Modified: 2023-11-09 12:34:29 - Feat.: - Title: Keď sa Hitler prvý raz pokúsil uchopiť moc. Pokus o prevrat mu nevyšiel, mohol pri ňom dokonca prísť o život 03 - Modified: 2023-09-23 08:30:00 - Feat.: - Title: Legendárny šprintér Jesse Owens. Najprv prekazil plán Hitlerovi, potom ho ponížil americký prezident 04 - Modified: 2023-09-14 08:10:00 - Feat.: - Title: Keď sa Hitler prestal iba vyhrážať: Teror henleinovských ordnerov si v pohraničí vyžiadal desiatky obetí 05 - Modified: 2023-08-03 10:17:03 - Feat.: - Title: Pobite ich, to peklo musí zhorieť! Vzbura väzňov v Treblinke urýchlila likvidáciu nacistického tábora smrti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:21