StoryEditor

Lídra Moslimského bratstva chcú zatknúť

11.07.2013, 00:00

Zápas o moc v Egypte sa vyhrocuje. Na šéfa zosadeného vládneho Moslimského bratstva Muhammada Badíju vydala včera egyptská prokuratúra zatykač. Obviňuje ho z podnecovania násilia v Káhire, počas ktorého zomrelo ešte začiatkom týždňa najmenej 55 ľudí. Armáda zároveň zadržala niekoľko popredných členov bratstva, na stovky dalších vydala zatykač. "Je to obranný reflex armády, pretože zvrhla legitímne zvolenú vládu. Je si vedomá toho, že Moslimské bratstvo je nebezpečné a že sa dá eliminovať iba silou, nie demokratickými voľbami," povedal pre HN bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Ochromenie nepriateľa
Prokuratúra nariadila aj zatknutie Badíjovho námestníka a ďalších. Ich obvinenie súvisí s pondelňajšou demonštráciou pred kasárňami v egyptskej metropole. Tam armáda stále zadržiava zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorý je členom bratstva.

Zabránenie vypuknutiu občianskej vojny, návratu Moslimského bratstva k moci či strach pomsty. O to všetko sa podľa expertov snaží egyptská armáda, ktorá nedávno v krajine zvrhla vládu Moslimského bratstva. "Jej obvinenia nie sú ničím iným než pokusom policajného štátu rozpustiť protesty. Niektorí z lídrov bratstva, ktorých sa naradenie prokuratúry týka, sú medzi demonštrantami," tvrdí hovorca zosadenej islamistickej vládnej strany.

Upevnenie moci armády
Moslimské bratstvo bolo pritom v Egypte ešte pred Arabskou jarou zakázané. V historicky prvých slobodných voľbách v Egypte však toto islamistické hnutie zožalo najväčší úspech a postavilo sa do čela krajiny. Tam vydržalo len rok, pretože po dlhotrvajúcich protestoch nespokojných Egypťanov nastal armádny puč. Bratstvo preto viní armádu z masakry a prevratu.

Podľa odborníkov ide v tejto chvíli v krajine o to, kto z koho. Armáda sa bojí, že sa situácia otočí proti nej. Robí preto obranné kroky. "Ak by sa podarilo Moslimskému bratstvu opäť dostať k moci, zrejme by sa veľmi rýchlo obrátilo proti armáde a zaviedlo by čistky, ktoré by znamenali veľké ekonomické straty. Pretože armáda má v Egypte vlastnú ekonomickú subjektivitu, je klanovo prepojená, dokonca podniká a je akousi kastou," tvrdí Samson. Zosadené islamistické hnutie sa podľa neho v budúcnosti môže brániť slovami, že armádni generáli konali protiprávne, keď v krajine prebrali moc. To znamená, že by mali v ruke akési ospravedlnenie, aby egyptskú armádu potrestali či perzekvovali tým najhorším spôsobom. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:51