StoryEditor

Putin má tajný plán. Na ceste do EÚ zastaví Kyjev vydieraním

20.08.2013, 00:00

Tvrdé ekonomické vydieranie Kyjeva, kupovanie oligarchov a ich médií či obviňovanie Európskej únie z krízy, biedy a nezamestnanosti. S tým všetkým počíta tajný plán ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ním chce prekaziť Ukrajine cestu do Európy.

Z Kremľa totiž najnovšie unikol dokument, ktorý mal vypracovať Putinov poradca a ruský nacionalista Sergej Glaziev. Plán je založený na protieurópskej kampani. Dôvodom sú obavy Moskvy, že príde o svojho kľúčového spojenca. „Strata Ukrajiny by bola pre Putina veľkým problémom. Stále je totiž pre Moskvu najdôležitejším partnerom. Bez nej je myšlienka veľkého Ruska stratená,“ povedal pre HN český odborník Petr Kratochvíl.

Biznis a oligarchovia
Moskva už začala s prvými krokmi podľa Glazievovho scenára. Od minulého týždňa prakticky zablokovala export veľkej časti ukrajinského tovaru do Ruska. Kyjevu tak hrozia niekoľkomiliardové straty a prehĺbenie krízy.

Najkontroverznejšou časťou návodu je snaha o ovplyvňovanie ukrajinských médií a biznisu. V hľadáčiku Kremľa sú najmä oligarchovia blízki ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Ide o cukrovarníckeho biznismena Petra Porošenka a metalurgického magnáta Viktora Pinčuka. Obaja majú vlastné televízie a inkasujú ohromné zisky z predaja svojich tovarov v Rusku.

Blokáda ich vývozu má podľa Kremľa zásadne zmeniť doterajšiu protiruskú rétoriku, ktorá sa objavovala v ich televíziách. Naplánované malo byť dokonca aj korumpovanie biznisu samotného Janukovyča, ktorý podniká prostredníctvom svojho syna Oleksandra.

Strategický plyn
Rusko vám zabezpečí rýchly rast životnej úrovne. Únia vás zahrnie iba krízou, chudobou a nedostatkom práce. To mal byť podľa uniknutých dokumentov hlavný slogan, ktorým chcel Kremeľ utajene a nepriamo presviedčať Ukrajincov, aby nešli do Európy.

V hre je však podľa expertov aj oveľa rozsiahlejšia a účinnejšia donucovacia stratégia. Tou by malo byť priškrtenie plynových kohútikov. „Je veľmi pravdepodobné, že sa Rusi budú vyhrážať plynom. Už len preto, že v tejto oblasti fakticky nastáva kríza zhruba každé dva roky. Vždy sa to stáva v zime, lebo vtedy je to pre Ukrajinu najcitlivejšie,“ tvrdí Kratochvíl.

Podpísať asociačnú zmluvu s Európskou úniou má Kyjev v novembri. „Nikto dnes nepochybuje, že Rusko už útočí a cieľom jeho ofenzívy je prekaziť jesenné podpísanie zmluvy. Mocný sused Kyjeva hrá ostro a otvára ukrajinský front,“ píše kyjevský týždenník Dzerkalo Tyžnia.

Nedávno pritom Janukovyča presviedčal aj samotný Putin. „Sme pre Ukrajinu omnoho výhodnejším partnerom než Európska únia,“ tvrdil ukrajinskému prezidentovi. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:42