StoryEditor

Pápež urobil ďalšie personálne zmeny v rímskej kúrii

22.09.2013, 00:40
Autor:
TASRTASR

Pápež František urobil niekoľko ďalších rozhodnutí, ktoré sa týkajú obsadenia postov v rímskej kúrii. Informoval o tom dnes Vatikánsky rozhlas.

V Kongregácii pre náuku viery potvrdil vo funkcii jej prefekta arcibiskupa Gerharda Ludwiga Müllera, ako aj sekretára arcibiskupa Ladariu Ferrera, ktorých vymenoval ešte medzičasom už emeritný pápež Benedikt XVI. František ďalej za nového prísediaceho sekretára tejto kongregácie vymenoval arcibiskupa Josepha Augustina Di Noia.

V Kongregácii pre evangelizáciu národov pápež vo funkcii potvrdil jej prefekta i sekretára, kardinála Fernanda Filoniho a arcibiskupa Hon Tai Fai, a súčasne vymenoval za prísediaceho sekretára Mons. Protasa Rugambwu.

V súlade s pápežovým rozhodnutím sa novým prefektom v Kongregácii pre klérus stal arcibiskup Beniamino Stella, ktorý doteraz zastával post predsedu Pápežskej cirkevnej akadémie. Vo funkcii sekretára tohto úradu potvrdil Mons. Celsa Morga Iruzubietu.

Doterajšieho prefekta Kongregácie pre klérus kardinála Maura Piacenzu pápež vymenoval za hlavného penitenciára Svätej stolice. Z toho postu kvôli dosiahnutiu vekovej hranice odstúpil kardinál Manuel Monteiro de Castro.

Generálnym sekretárom biskupskej synody sa stal arcibiskup Lorenzo Baldisseri, ktorý doteraz pôsobil ako sekretár Kongregácie pre biskupov. Jej doterajší generálny sekretár Mons. Nikola Eterovič bol pápežom vymenovaný za apoštolského nuncia v Nemecku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:46