StoryEditor

Predali rekordne veľký diamant

17.05.2013, 00:00
Najväčší diamant v tvare hrušky, aký sa kedy objavil na svetových dražbách, zmenil majiteľa.

Aukčný dom Christie's vo švajčiarskej Ženeve vydražil vyše 100-karátový kameň za takmer 21 miliónov eur.

Na predaj ponúkali unikátny kameň vôbec po prvý raz. „Úspešný kupca 101,73 karátového drahokamu bude mať výsadu dať mu názov. Potom sa kameň zaradí medzi svetovo najviac preslávené diamanty, ktoré otvoria novú kapitolu v histórii šperkov,“ tvrdí Cristiano De Lorenzo zo spoločnosti Christie's na stránke aukčného domu.

Svetový unikát
Nový majiteľ, ktorého meno nezverejnili, tak získal unikát vo svete drahých kameňov a šperkov. Drahokam vydražený vo Švajčiarsku je totiž jeden z najväčších doteraz známych diamantov hruškovitého tvaru a patrí k najdokonalejším na svete. Podľa Christie's pochádza z bane Jwaneng v juhoafrickej Botswane. Vznikol z neopracovaného kameňa s hmotnosťou zhruba 236 karátov.

Len jeho vybrúsenie trvalo expertom 21 mesiacov. Je dokonale súmerný, vnútorne číry a chemicky čistý. Drahokam tohto špeciálneho druhu má pritom vo svetovej produkcii diamantov zastúpenie menej ako dve percentá.

Celkovo ho v kategórii drahých kameňov prirovnávajú k inému rekordnému drahokamu, ktorý predala v roku 2010 aukčná sieť Sotheby's za zhruba 36,5 milióna eur. Smaragd Fancy Intense Pink, ktorý kúpil londýnský obchodník Laurence Graff, však mal iba 24 karátov.

Stúpajúci záujem
Záujem o drahokamy pritom stúpa nielen vo Švajčiarsku a v ďalších krajinách západmého sveta, ale už aj u nás. „Ľudia do nich investujú čoraz viac peňazí. Okrem Čechov tvoria asi pätinu našich klientov i Slováci. Nedávno, keď sa objavili informácie o zdanení bankových vkladov na Cypre, sme dokonca zaznamenali raketový nárast záujmu o ich kúpu,“ potvrdil pre HN Petr Gilar, riaditeľ českej spoločnosti Top Diamonds.

Top biznisom tejto pražskej firmy bol podľa Gilara nedávny predaj päťkarátových diamantov. Každý z nich mal hodnotu vyše 380-tisíc eur. Teraz je v ich ponuke napríklad dvojkarátový diamant za 100-tisíc eur.

Podľa expertov pritom hodnota drahokamov na trhu neustále rastie. „Diamanty sú dlhodobo považované za bezpečnú investíciu. Ich cena stabilne stúpa, pretože ponuka na trhu je nízka. V posledných rokoch v Česku a na Slovensku o ne prudko vzrástol záujem aj vďaka aktivitám niektorých firiem,“ povedal pre HN Boris Tomčiak, komoditný analytik spoločnosti Colosseum.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfovia Fedu väčšinou podporili Busha
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:17