StoryEditor

Sme motorom hospodárskeho rastu únie, tvrdí Fico o V4

03.12.2015, 16:29
Všetky krajiny trvajú na lepšej ochrane vonkajšej hranice Schengenu.

V Prahe sa dnes skončilo historicky prvé stretnutie Vyšehradskej štvorky a Južnej Kórey na najvyššej úrovni, ktorého výsledkom je vyhlásenie o intenzívnom rozvoji vzájomnej spolupráce v ekonomickej, kultúrnej, energetickej či obchodnej oblasti.

Ako priblížil po summite slovenský premiér Robert Fico, týmto sa významne zdynamizujú obchodné a investičné vzťahy. Podľa neho je Vyšehradská skupina mimoriadne dôveryhodnou značkou, ktorá zohráva čím ďalej tým dôležitejšiu úlohu v rámci EÚ. "Sme motorom hospodárskeho rastu v únii a sme zaujímaví pre zahraničné investície," poznamenal s tým, že V4 má záujem najmä o stredne veľké juhokórejské firmy.

Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka pripomenul, že vyšehradské zoskupenie je pre Kórejskú republiku po Nemecku druhým najväčším obchodným partnerom v rámci Európskej únie a treťou najväčšou investičnou destináciou.

Privítal, že Južná Kórea prispela sumou 336-tisíc eur na projekty Medzinárodného vyšehradského fondu so zameraním na západný Balkán. V takejto pomoci chce pokračovať aj v budúcnosti.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje vyzdvihla, že krajiny V4 podporovali mierové snahy o zjednotenie kórejského polostrova, ako aj dosiahnutie stability v celej severovýchodnej Ázii.

"Vyšehradská štvorka sú úspešné krajiny, čo sa týka politickej stability, ale aj hospodárskeho rastu," poznamenal maďarský premiér Viktor Orbán s tým, že niektorí si v poslednom čase kladú otázku, či ich bolo dobré prijať do únie. Nedávno o tom vyjadril pochybnosti taliansky premiér Matteo Renzi. "Bez ekonomického rastu V4 by celá únia vyzerala inak a nemohla by ako celok vykázať hospodársky rast," upozornil Orbán.

Podľa neho je doterajšia spolupráca medzi krajinami vyšehradského zoskupenia a Južnou Kóreou dobrá aj pre celú EÚ. "Myslím si, že v únii je teraz veľmi málo dobrých úspešných príkladov. A toto je jeden z nich. Táto spolupráca je úspechom," podčiarkol.

Krajiny trvajú na lepšej ochrane hraníc

Vznik "minischengenu" vnútri Európskej únie je pre nás neprijateľní, zhodli sa premiéri Česka Bohuslav Sobotka, Slovenska Robert Fico, Maďarska Viktor Orbán a Poľska Beáta Szydlová.

Všetky krajiny trvajú na lepšej ochrane vonkajšej hranice Schengenu, efektívnej azylovej procedúre a na striktnom uplatňovaní pravidiel pre registráciu a snímanie odtlačkov prstov, píše idnes.cz.

"Oportunistické návrhy na prevratnú premenu súčasného Schengenu do takzvaných minischengenov v akejkoľvek možnej forme a rozsahu nie sú prijateľné. Tieto návrhy neriešia príčiny súčasnej krízy, ale len odvádzajú politickú pozornosť," uvádza sa v spoločnom vyhlásení premiérov Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska.

"V rámci Európskej únie existujú snahy o spoluprácu len medzi niektorými krajinami Európskej únie. Schengen je veľký záväzok, my by sme chceli tento priestor zachovať," vyhlásil Orbán.

Fico: Bolo by hazardom mlčať

Mechanizmus kontroly národných hraníc by mal podľa neho zostať v rukách národných štátov. Grécko podľa neho nie je schopné splniť svoje záväzky pri kontrole schengenskej hranice.

Aj slovenský premiér Fico všeobecne spochybnil schopnosť niektorých krajín zabezpečiť ochranu schengenskej hranice. "Sme pripravení im pomôcť," povedal Fico s tým, že krajiny, o ktoré ide, by tiež mali uniesť oprávnenú kritiku. "Nemôžeme tolerovať, že sú tu krajiny, ktoré nie sú schopné kontrolovať vonkajšiu hranicu Schengenu. Bolo by hazardom mlčať," vyhlásil Fico.

Svojim partnerom Fico oznámil, že Slovensko podalo žalobu na kvóty rozdeľujúce utečencov medzi krajiny Európskej únie. Rovnaký postup zvolilo Maďarsko.

"Každá krajina si vyhradzuje v tejto veci právo na vlastný postup," povedal Sobotka. Česko, ktoré bolo spolu s Maďarskom, Slovenskom a Rumunskom pri povinných kvótach prehlasované, sa žalobu na Súdny dvor Európskej únie rozhodlo nepodávať. A to napriek tomu, že na to vyzývala časť pravicovej opozície, ODS a Úsvit, a vo vláde tiež šéf ANO Andrej Babiš.

Francúzsku ponúknu pomoc

Sobotka, Fico, Orbán a Szydlová sa vo štvrtok zhodli, že všetky krajiny takzvanej Vyšehradskej štvorky sú pripravené ponúknuť Francúzsku po teroristických útokoch v Paríži všetku potrebnú podporu a spoluprácu. Európa musí zmobilizovať všetky prostriedky proti terorizmu.

Premiéri sa v Prahe stretli tiež s juhokórejskou prezidentskou Pan Kun-hje. Sobotka zdôraznil význam spoločnej spolupráce s Južnou Kóreou. Zdôraznil, že je po Nemecku druhým najväčším obchodným partnerom. Fico spomenul napríklad možnosť spolupráce krajín V4 s Južnou Kóreou v oblasti jadrovej energetiky.


 

01 - Modified: 2007-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klišé do každej slovenskej peňaženky
01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 03 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 04 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou 05 - Modified: 2024-03-21 11:35:32 - Feat.: - Title: Slovensko ani Maďarsko sa nepripoja k českej iniciatíve dodávok munície pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:58