StoryEditor

Na Ukrajine začalo platiť prímerie. Porošenko nariadil zastavenie paľby

14.02.2015, 22:24
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
V priebehu celého dňa sa na Ukrajine bojovalo. Separatisti ale vyhlásili, že prímerie dodržia.


Na východe Ukrajiny začalo úderom jedenástej hodiny nášho času platiť prímerie, ktoré na summite v Minsku vo štvrtok ráno dohodli zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka. Prezident Petro Porošenko nariadil zastavenie paľby. Do poslednej chvíle sa v Donbase bojovalo. Separatisti hovoria, že prímerie dodržia - s výnimkou komunikačného uzla Debaľceva.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že ak prímerie o polnoci miestneho času znovu zlyhá, vedenie štátu bude musieť vyhlásiť vojnový stav. "Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie. Vojnový stav bude zavedený nielen v Donecku a Luhansku, ale po celej krajine," upozornil prezident. Obvinil tiež Rusko, že v posledných hodinách "významne vystupňovalo" ofenzívu napriek dohode v minskom Paláci nezávislosti.


Čítajte aj: 

Na svete je dohoda o prímerí. Pozrite sa, na čom sa dohodli lídri

Porošenko varoval. Ak nenastane mier, Ukrajina si vypýta pomoc od Európy

Bonus k prímeriu. Ukrajina dostane od menového fondu 17 miliárd dolárov

Fico: Na Ukrajine hrozí veľká vojna, v Košiciach bude mierový summit


 

Separatisti tvrdia, že prímerie chcú dodržať. Člen povstaleckého parlamentu Alexej Karjakin v sobotu po poludní oznámil, že zahájili sťahovanie ťažkej bojovej techniky z línie frontu, ako to ukladá dohoda, ktorá sa v bieloruskej metropole zrodila po sedemnástich hodinách vyjednávania.

Slovám o dodržiavaní prímeria však príliš nezodpovedala situácia v Donbase ani Luhansku počas celej soboty, kde sa až do okamihu začiatku prímeria bojovalo. Kritická zostáva situácia v železničnom uzle Debaľceve, ktorý spája Doneck a Luhansk, ale ktorý stále držia ukrajinskí vojaci, ktorí tam sú takmer alebo úplne obkľúčení.

Podľa ukrajinských vojenských expertov môže situácia práve v tejto časti frontu rozhodnúť o osude nedeľného prímerie. Vodca separatistov Alexandr Zacharčenko dokonca uviedol, že Debaľcevo sa do prímeria nepočíta. To je ale v rozpore s dohodou z Minsku, ktorá predpokladá úplný pokoj zbraní.

Dohodu dohovorenú zástupcami Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka nepodpísal ani jeden z prítomných politikov, ale členovia kontaktnej skupiny.

Bojujúce strany sa dohodli okrem iného na okamžitom a úplnom prerušení paľby v jednotlivých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny, stiahnutí všetkých ťažkých zbraní oboma stranami na rovnakú vzdialenosť s cieľom vytvoriť bezpečnostné zóny o šírke od 50 do 140 kilometrov, zabezpečenie efektívneho monitorovania a overovania zastavenie paľby zo strany OBSE, amnestiu pre separatistov či na výmene zajatcov.

Vzbúrenci ďalej požadujú aj miestne voľby, obnovenie výplat dôchodkov a iných platieb alebo dodávku humanitárnej pomoci. Reprezentanti separatistov najprv odmietli dohodu podpísať, o niekoľko hodín neskôr na ňu pod tlakom Vladimira Putina pristúpili.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hyundai rozširuje výrobu motorov
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:42