StoryEditor

V argentínskej džungli objavili skrýšu nacistov. Ukrývala mince a keramiku

23.03.2015, 15:19
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Argentínski archeológovia objavili v džungli na severe krajiny pozostatky kamennej stavby, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou slúžila ako úkryt pre utekajúcich nacistov po 2. svetovej vojne. V prístreškoch vedci našli dobové nemecké mince a porcelán.

Tímu archeológov z univerzity v Buenos Aires v spolupráci s pracovníkmi múzea Andrésa Guacuraría sa objav podaril po niekoľko mesiacov dlhom pátraní na území parku Teyú Cuarte na severe Argentíny, len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Paraguajom, uvádza server argentínskeho denníka Clarin. 

Ruiny sú podľa skúmania pozostatkom trojice stavieb. Najväčšia z nich mala podľa archeológov čisto obytnú funkciu, ďalšia bola skladiskom a tretia bola podľa všetkého úkrytom, kam sa mali obyvatelia schovať v prípade prezradenia.

Stavby boli vybudované v prvej polovici 40. rokov minulého storočia na strategickom mieste, ktoré sa vo svojej dobe nachádzalo v takmer neprístupnom teréne. Navyše s výhodnou únikovou cestou do Paraguaja, píše server RT.

"V polovici 2. svetovej vojny mali nacisti podľa všetkého tajný projekt na vybudovanie skrýše pre svoje najvyššie velenie v prípade porážky Nemecka. Na neprístupných miestach v púšťach, horách, útesoch alebo uprostred džungle, ako v tomto prípade," vysvetľuje vedúci tímu archeológov Daniel Schavelzon.

Nemecké mince a keramika

V ruinách archeológovia objavili aj niekoľko mincí s nacistickými symbolmi. Vyradené boli v rokoch 1938 až 1941, uvádza The Guardian. Z vtedajšieho Nemecka pochádza tiež nájdený porcelán.

Priame dôkazy o tom, že mali stavby slúžiť pre ukrývanie nacistických pohlavárov, podľa Schavelzona zatiaľ neexistujú. Zároveň však dodáva, že žiadne iné vysvetlenie vzhľadom k odľahlosti stavby a nájdeným minciam podľa neho neexistuje.

Miestne ľudové legendy navyše dlho tvrdili, že sa v džungliach parku Teyú Cuarte ukrýval osobný tajomník Adolfa Hitlera a vedúci hlavnej kancelárie NSDAP Martin Bormann. Jeden z najmocnejších mužov Tretej ríše sem mal podľa klebiet utiecť krátko po vojne.

V roku 1998 sa však na základe analýz DNA zistilo, že Bormann zomrel v máji 1945 v blízkosti berlínskej vlakovej stanice Lehrter. Podľa obyvateľov Teyú Cuarte však nie je vylúčené, že sa tu pohyboval iný vysoko postavený nacistický utečenec.

Povojnový útek nacistov do Argentíny

Podľa Schavelzona však nájdená skrýša nakoniec nebola potrebná. Nacistickí zločinci totiž po vojne našli legálne útočisko v náručí vtedajšieho argentínskeho prezidenta Juana Peróna. 

Do Južnej Ameriky ich podľa Centra Simona Wiesenthala odcestovalo zhruba päťtisíc. Boli medzi nimi napríklad Joseph Mengele, Josef Schwammberger, Alois Brunner či Adolf Eichmann, píše server The Telegraph. 

Posledne menovaný však spravodlivosti neutiekol. Pod menom Ricardo Klement žil niekoľko rokov v Buenos Aires a okrem iného prevádzkoval aj farmu na chov králikov. 

V tej dobe sa o neho začala zaujímať izraelská tajná služba Mosad. Po dlhom sledovaní bol chytený a v tichosti prevezený do Izraela, čo vyvolalo medzinárodný škandál. Mosad totiž na argentínskom území operoval bez vedomia úradov. V auguste 1961 bol Eichmann odsúdený na trest smrti, ktorý bol vykonaný 31. mája 1962.

Lov na bývalých nacistov pokračuje aj desiatky rokov po skončení vojny. Riaditeľ Wiesenthalovho centra Efraim Zuroff uviedol, že v septembri minulého roka zaslal na nemecké ministerstvo spravodlivosti a vnútra zoznam 76 mužov a štyroch žien, ktorí slúžili v Einsatzgruppen. Na zozname sú tí najmladší z okruhu 1 100 ľudí, o ktorých centrum vie, že boli členmi nacistickej organizácie.

zdroj: idnes.cz
 

01 - Modified: 2007-04-20 13:38:12 - Feat.: 0 - Title: Elektrina v Česku má zdražieť o 20 %
01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:47