StoryEditor

Zemetrasenie zabilo manažéra Googlu

27.04.2015, 00:00
Najničivejšia katastrofa za posledné desaťročia v Himalájach si vyžiadala vyše dvetisíc mŕtvych.

„Zlá viditeľnosť, mierne otrasy zeme a potom to prišlo. Prvá lavína a hneď niekoľko ďalších, ktoré sa nedali nijako predvídať. Je ich veľa, každú chvíľu nejaká padne. Už som to prestal počítať.“ Takto opisuje svoj hrôzostrašný zážitok spod najvyššej hory sveta Mount Everest dánsky horolezec Carsten Pedersen. On sám patrí medzi tých šťastnejších, ktorí prežili víkendovú tragédiu v Nepále. Zemetrasenie so silou približne 7,8 stupňa Richterovej škály zrovnalo so zemou časť metropoly Káthmandu a o život pripravilo vyše dvetisíc ľudí.

Lavína vyvolaná zemetrasením navyše v základnom tábore pod Mount Everestom zabila niekoľko horolezcov. Medzi obeťami lavíny bol aj topmanažér Dan Fredinburg, ktorý v spoločnosti Google pracoval na vývoji auta bez vodiča.

Mŕtvi a nezvestní

Nepál sa za posledné roky stal vyhľadávanou destináciou nielen pre horolezcov, ktorí zdolávajú osemtisícovky v Himalájach, ale aj pre menej náročných turistov.

Platí to aj o Slovákoch, ktorí sa teraz snažia dopátrať akýchkoľvek informácií o svojich známych v Nepále. „Skontaktovala som sa s mojím dobrým kamarátom Danurim, ten je, našťastie, v poriadku. Jeho známy Subin však prišiel o rodinný dom,“ tvrdí Slovenka Petra Nagyová, ktorá Nepál pred pár týždňami navštívila a cestovala po ňom. „Pre miestnych bude určite veľmi ťažké vyrovnať sa s touto tragédiou,“ dodáva.

Našich občanov v Nepále eviduje aj slovenský rezort zahraničia. „Sme v kontakte zatiaľ s piatimi Slovákmi, ktorí sa pred cestou zaregistrovali na portáli ministerstva. V oblasti Himalájí sa nachádzajú aj členovia horolezeckej expedície na Makalu. Tí sú všetci v poriadku a pomoc nevyžadujú,“ uviedol pre HN Peter Susko z tlačového oddelenia rezortu zahraničných vecí.

Dodáva však, že s ostatnými je problém sa skontaktovať, a to najmä pre chaos a výpadky telefonického spojenia, ako aj minimálne pokrytie internetu v oblasti.

Krajina zemetrasení

Nepál sa nachádza v oblasti, kde sa spájajú litosférické dosky. Aj preto sú tam otrasy zeme pomerne časté. „Tragédia je, že tentoraz sa toto silné zemetrasenie udialo nie v horách, ale priamo v doline, v ktorom sa nachádza aj mesto Káthmandu,“ povedal pre HN horolezec Vladimír Štrba. Ten bol v Nepále na expedíciách niekoľkokrát. Budovy v hlavnom meste pritom nie sú na podobné otrasy pripravené.

Podobne aj lavína, ktorá zasiahla horolezecký tábor, nepatrila medzi štandardné. Tie totiž väčšinou padajú vtedy, keď je veľa snehu. „V prípade víkendového zemetrasenia padali tzv. seraky, teda obrovské kusy ľadovca, ktoré sa uvoľnili. Je to podobné, ako by vás privalil kamión,“ hovorí Štrba.

Viaceré veľké krajiny vrátane Nemecka, Francúzska a Ruska už do krajiny vyslali záchranárske tímy. Spojené štáty prispeli krajine peniazmi. To, či sa k medzinárodnej pomoci pripojí aj Slovensko, nie je zatiaľ jasné. „Zvažujeme možnosti a formy našej humanitárnej pomoci Nepálu,“ dodáva Susko.

01 - Modified: 2007-05-18 14:29:00 - Feat.: 0 - Title: Verejnosť môže diskutovať o rekonštrukcii Bratislavského hradu
01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:46