StoryEditor

Britské podmienky pre zotrvanie v únii: Obmedzenie pohybu a dávok aj pre Slovákov

10.11.2015, 10:12
Autor:
ČTKČTK
Predseda britskej vlády to povedal v prejave o požiadavkách reforiem únie. Európska komisia hodnotí niektoré požiadavky za "vysoko problematické".

Britský premiér David Cameron dnes vyzval na obmedzenie voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie a na obmedzenie sociálnych dávok pre občanov EÚ prichádzajúcich do Británie. Predseda britskej vlády to povedal v prejave o požiadavkách reforiem únie, ktoré sú podmienkou pre zotrvanie Británie v EÚ pred nadchádzajúcim referendom o členstve v únii.

Podľa Camerona je potrebné obmedziť nielen príliv migrantov do Európskej únie, ale aj pohyb osôb v rámci bloku, čo by sa týkalo aj občanov SR. Británia preto požaduje, aby sa voľný pohyb osôb nevzťahoval na nové členské krajiny únie, kým sa ich ekonomika výraznejšie nepriblíži úrovni britskej ekonomiky. Londýn tiež chce odstrániť "nedostatky", ako je napríklad pravidlo, ktoré uľahčuje občanom EÚ priviesť si do Británie manželku či manžela, ktorí nemajú európske občianstvo.

Len jedna šanca

Britská vláda tiež chce obmedziť počet občanov EÚ poberajúcich britské dávky. Už skôr navrhla, aby občania krajín EÚ, ktorí nenájdu v Británii po šiestich mesiacoch zamestnanie, stratili právo na pobyt v krajine. Teraz Cameron presadzuje, aby ľudia z EÚ pracujúci v Británii mohli poberať dávky a mať daňové úľavy až po tom, čo budú v krajine pracovať štyri roky a teda štyri roky budú prispievať do miestneho sociálneho systému.

Prečítajte si aj: Británia dáva únii podmienky. Hrozí odchodom

Slovensko chce reformovať úniu, pripojilo sa k Veľkej Británii

Cameron ďalej uviedol, že Británia musí byť zbavená záväzkov na vytváranie "stále tesnejšej únie", a vyslovil sa pre väčšiu úlohu národných parlamentov ako orgánov, ktorým sa on a ďalší premiéri zodpovedajú. Podľa neho by národné parlamenty nemali mať právo veta, pretože to by viedlo do "slepej uličky", ale parlamenty jednotlivých štátov by mali mať možnosť vytvárať skupiny, ktoré by mohli blokovať zákony Európskej únie.

Cameron tiež pripomenul, že Európska únia nemá len jednu menu. Štáty, ktoré neprijali euro, nesmú čeliť diskriminácii, povedal. Akékoľvek iniciatívy eurozóny, ako napríklad banková únia, musia byť pre ostatné krajiny dobrovoľné. Daňoví poplatníci v krajinách mimo eurozóny by tiež nemali mať povinnosť poskytovať finančnú podporu štátom eurozóny, ktoré sa ocitnú v problémoch.

Cameron v prejave zopakoval, že je zástancom zotrvania Británie v Európskej únii v prípade, že budú prijaté príslušné zmeny. Vylúčil ale súčasne, že by sa v Británii mohlo uskutočniť nejaké druhé referendum o zotrvaní v EÚ. Kolegov z Európskej únie vyzval, aby vzali do úvahy, že majú len jednu šancu na zmeny.

Potenciálne najproblematickejším Cameronovým požiadavkom je obmedzovanie voľného pohybu osôb, vrátane odlišného prístupu k občanom EÚ, pokiaľ ide o dávky. V Británii žijú a pracujú státisíce ľudí z krajín EÚ. Najviac je Poliakov, ale v Británii sú aj desaťtisíce Slovákov. Požiadavka na obmedzenie voľného pohybu osôb, ktorá je súčasťou úniových zmlúv, zatiaľ vyvoláva ostrý odpor v množstve hlavných miest EÚ.

Chce uspokojiť euroskeptikov

Cameron dnes zdôraznil, že voľný pohyb osôb nechce zničiť, ale previesť ho na "udržateľnejší základ" a obmedziť vysokú úroveň migrácie zo zvyšku EÚ do Británie.

Francúzsky denník Libération dnes označil britskú hrozbu odchodu z EÚ titulkom Cameronové vydieranie. Tento pocit zdieľajú niektorí únioví predstavitelia, podľa ktorých Londýn požaduje časté zmeny, ktoré by uspokojili len jeho potreby, uviedla agentúra Reuters.

"Európska otázka" je tradične spornou témou vnútri Cameronovej Konzervatívnej strany. V 90. rokoch rozdelila toryovcov do tej miery, že s prehľadom prehrali voľby. Britskí komentátori tiež pripomínajú, že aj keby sa podarilo Cameronovi dosiahnuť v rokovaní s partnermi v EÚ požadované reformy, sotva to bude stačiť na pacifikáciu protiúniového krídla Konzervatívnej strany.

Komentátorka denníka The Times Rachel Sylvesterová dnes napísala, že "európske vyjednávania sú len figovým listom pre to, ako udržať Konzervatívnu stranu pohromade". A tieto rokovania nemôžu uspokojiť konzervatívnych euroskeptikov alebo očakávania verejnosti vyvolané premiérovou minulou rétorikou, poznamenal komentár.

Ministerský predseda sa pri nasledujúcej tlačovej konferencii vyhol odpovedi na otázku, ako by výsledok referenda mohol mať vplyv na celú Britániu. Množstvo škótskych politikov už dalo najavo, že Škótsko, ktoré je výrazne "proeurópskejšie" ako Anglicko, by nechcelo zostať mimo Európskej únie.

Cameron musí referendum usporiadať do konca roka 2017, ale objavujú sa špekulácie, že by mohlo byť už budúci rok v júni.

"Vysoko problematické" požiadavky

Európska komisia považuje dnešný list britského premiéra Davida Camerona s požiadavkami na reformu vzťahov Británie a EÚ za vstup do rokovaní. Časť Cameronových požiadaviek, ktorá sa dotýka základných slobôd, má ale komisia predbežne za "vysoko problematické", uviedol jej hovorca Margaritis Schinas.

Kontroverzná je predovšetkým predstava predsedu britskej vlády o obmedzení voľného pohybu občanov EÚ. "Niektoré veci sú vysoko problematické, pretože sa dotýkajú základných slobôd nášho vnútorného trhu. Priame rozlišovanie medzi občanmi EÚ do tejto kategórie jasne spadá," povedal hovorca.

Cameron list adresoval predsedovi úniových summitov Tuskovi. Ten už na Twitteri potvrdil jeho prijatie a uviedol, že v budúcom týždni vo veci začne bilaterálne konzultácie s predstaviteľmi členských krajín dvadsať-osmičky a europarlamentu.

Iné časti návrhov britského premiéra predbežne vyzerajú realizovateľne, napríklad snahy o posilnenie úlohy národných parlamentov, uviedol Schinas.

O niečo zložitejšie podľa neho najskôr bude vyhovieť Cameronovej snahe o to, aby sa na Britániu nevzťahovali slová o "stále tesnejšej únii" z európskych zmlúv alebo o úpravu vzťahov medzi členmi eurozóny a štátmi, ktoré eurom neplatia.

01 - Modified: 2007-11-06 07:09:24 - Feat.: 0 - Title: Priemerné ceny palív na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:26