StoryEditor

Taliani hľadajú za vraždou Alda Mora KGB

20.06.2013, 00:00

Premiér Aldo Moro šiel 16. marca 1978 slávnostne oznámiť vznik novej talianskej vlády. Sľuboval historický kompromis -- hoci vládla studená vojna, dohodol veľkú koalíciu svojej kresťansko-demokratickej strany s komunistami, hlboko kontroverznú pre Rím, Moskvu i Washington. Dokonca najväčšiu svojho druhu na Západe.

Jeho kolónu však na ceste prepadli maskovaní muži. Päť ochrankárov na mieste zabili a premiéra uniesli. Po 55 dňoch ho našli rozstrieľaného v kufri auta v centre Ríma.

Za vraždou, ktorá je dodnes veľkou záhadou, mala stáť teroristická organizácia Červené brigády. Najnovšie však vyšetrovatelia skúmajú podozrenie, že v nej mali prsty zahraničné tajné služby. Preto sa prípad znovu chystajú otvoriť.

Rusi či Američania
Stála za Morovou smrťou americká či ruská tajná služba? Takú otázku si dávajú Taliani. Plánujú totiž po 35 rokoch konečne objasniť najtemnejšiu epizódu svojich povojnových dejín. "Ide o legendárny prípad, ktorý znamenal veľkú zmenu v politike Ríma," povedal pre HN expert na Taliansko žijúci v Ríme Josef Kašpar.

Prokurátori zhromažďujú nové dôkazy. Na svetlo totiž vyšli úplne nové zistenia. Najväčšie z nich odhaľuje kniha Ferdinanda Imposimata, bývalého sudcu, ktorý vraždu v minulosti vyšetroval.

Je presvedčený o tom, že na akcii sa podieľala ruská KGB. Poukazuje tiež na vtedajšie pochybné machinácie americkej rozviedky. Obe tajné služby v čase studenej vojny zasahovali do najvyššej politiky štátu. "Talianska politická trieda bola vtedy absolútne podriadená mocnostiam a objednávkam, ktoré prišli zo zahraničia. Tak sa stalo aj v prípade Alda Mora," píše Imposimato, dnes už čestný predseda najvyššieho súdu v Taliansku.

Kontroverzná spolupráca
Dôkazov je však podľa talianskych prokurátorov omnoho viac. "Museli sme obetovať premiéra pre stabilitu Talianska," píše v knihe Zabili sme Alda Mora americký diplomat Steve Pieczenik. Toho poslal do Talianska vtedajší prezident USA Jimmy Carter. A to práve v deň, keď premiéra uniesli.

Medzinárodný krízový manažér Pieczenik radil talianskej vláde v rozhovoroch s teroristami, ktorí špičkového politika zajali. Napokon sa však zhodli na jedinej stratégii. Vláda odmietla s teroristami vyjednávať. Výsledkom bola smrť talianskeho premiéra.

Experti tvrdia, že vtedajší pokus Mora o spoluprácu s Komunistickou stranou sa výrazne nepáčil severoatlantickým spojencom, obzvlášť Spojeným štátom. To mohlo stáť Mora život. "Taliani doteraz tvrdili, že za vraždou boli teroristické Červené brigády. O možnej účasti tajných služieb sa špekuluje práve kvôli tomu, že chcel dohodu s komunistami," povedal pre HN expert na Taliansko Ondřej Houska. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:21