StoryEditor

Rusi chcú spoluprácu so sýrskou opozíciou. Prestaňte s bombardovaním, znie jej odkaz

24.10.2015, 19:52
Autor:
ČTKČTK

Rusko je pripravené v Sýrii podporiť vzdušnými údermi i protirežimnú Slobodnú sýrsku armádu a spolupracovať s ďalšími opozičnými skupinami, ktoré sa presvedčivo postavia proti terorizmu. V ruskej televízii to dnes povedal minister zahraničia Sergej Lavrov. Zároveň zdôraznil potrebu konania parlamentných a prezidentských volieb ako súčasti politického riešenia sýrskej krízy. Zástupcovia sýrskej opozície ale vyhlásili, že Moskva by mala predovšetkým zastaviť bombardovanie pozícií bojovníkov proti sýrskemu režimu.

Lavrov povedal, že ruská strana je pripravená spolupracovať "s vlasteneckou opozíciou v Sýrii a tiež podporovať zo vzduchu takzvanú Slobodnú sýrsku armádu (FSA)". "A to napriek tomu, že nám odmietajú poskytovať informácie o tom, kde sa, podľa amerického hodnotenia, nachádzajú teroristi, a kde sily vlasteneckej opozície," podotkol Lavrov.

Hovorca jednej z povstaleckých skupín dnes agentúre AFP povedal, že Rusko by malo najskôr zastaviť bombardovanie opozičných skupín. "Bombardujú pozície FSA a pritom s nami chcú spolupracovať? Ruskému stanovisku nerozumieme," povedal agentúre povstalecký veliteľ Ahmad Saúd.

Podľa Samira Našára, reprezentanta koalície opozičných síl, je 80 percent ruských útokov zameraných práve na pozície FSA. "Namiesto deklarovaného záujmu o spoluprácu s opozíciou by mali skončiť s leteckými útokmi," konštatoval.

Ruský minister tiež povedal, že Európska únia začína chápať, že snahy dištancovať sa od riešenia sýrskej krízy sú neprijateľné. "Priviedla ich k tomu migračná vlna, ktorá je mimochodom neporovnateľná s množstvom Ukrajincov, ktoré na svojom území prijalo Rusko," poznamenal.

Európania sa už podľa Lavrova "nehanbia hovoriť o Iraku a krachu jeho demokratizácie, ktorá krajinu priviedla na hranicu rozkolu. Už si začínajú pripomínať, ako naložili s (bývalým líbyjským vodcom) Muammarom Kaddáfím, keď vychádzali z ilúzie, že po odstránení diktátora demokracia sama o sebe zapustí korene," povedal ruský minister.

Rusko chce zohľadňovať záujmy celej Sýrie, nielen samotného prezidenta Assada, alebo opozície, vyhlásil Lavrov v televíznom vystúpení. "A pre Sýriu je dôležité, aby tam bola pokojná situácia, čo možno najskôr skončila vojna a aby teroristi nezískali šancu chopiť sa moci v Damasku, ani v ktorejkoľvek inej časti Sýrie," vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

"Úspechy, ktoré teraz s našou leteckou podporou dosahuje sýrska armáda, nepochybne umožnia konsolidovať postavenie štátnej moci a zvýši jej záujem o pokrok politického procesu," dodal.

"Externí hráči nemôžu nič rozhodovať za Sýrčanov. Musíme ich prinútiť k vypracovaniu plánu pre ich krajinu, v ktorom budú dobre chránené záujmy všetkých náboženských, etnických a politických skupín," povedal Lavrov.

01 - Modified: 2007-10-22 09:53:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpočtový deficit SR za rok 2006 zrevidovali na 3,7 % HDP
01 - Modified: 2024-04-24 13:10:29 - Feat.: - Title: Attilu poslal kade ľahšie tretí sponzor. Jasmina dopadla rovnako, obchádza to len túto influencerku! 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 04 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 05 - Modified: 2024-03-18 08:51:55 - Feat.: - Title: Chystá sa nečakaná spolupráca v oblasti AI. Apple spojí sily s Googlom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:10