StoryEditor

Nezahrávajte sa s jadrovou veľmocou, odkazuje Putin. Vojnu ale nechystá

30.08.2014, 10:22
"Rusko je ďaleko od toho, aby sa nechalo vtiahnuť do nejakých rozsiahlych konfliktov. Nechceme to a ani sa na to nechystáme," povedal Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin prirovnal počínanie ukrajinskej armády k úderom fašistov. Rusko sa podľa neho nemieni zapojiť do veľkého vojnového konfliktu, zároveň však varoval západné mocnosti, aby sa nezahrávali s jadrovou veľmocou. Proruskí separatisti večer oznámili, že na východe Ukrajiny zostrelili štyri bojové lietadlá ukrajinskej armády. 

"Môžem rovno povedať: Rusko je ďaleko od toho, aby sa nechalo vtiahnuť do nejakých rozsiahlych konfliktov. Nechceme to a ani sa na to nechystáme," povedal Putin. "Dovoľujem si pripomenúť, že Rusko je jednou z najsilnejších jadrových veľmocí. To nie sú slová, ale skutočnosť," dodal. "Sily jadrového odstrašovania" chce Rusko podľa Putina ďalej posilňovať. Putin k novinárom prehovoril na piatkovom stretnutí s ruskými mládežníkmi pri jazere Seliger. 

"Akokoľvek je to smutné, pripomína mi to udalosti z druhej svetovej vojny, kedy nemecká fašistické vojská obliehali naše mestá, napríklad Leningrad, a cielene strieľali ich obyvateľov. Vidíte, k čomu sme dospeli? Je to katastrofa," povedal o ostreľovaní obkľúčených povstaleckých bášt, Donecka a Luhanska Putin. 

S ohľadom na túto situáciu má vraj ruský prezident "úplné pochopenie" pre to, že povstalecké milície sa teraz snažia "vojenskou a humanitárnou operáciou od svojich miest čo najďalej odohnať delá a raketomety ukrajinskej armády, aby nemohli zabíjať ľudí". Ukrajinskí vládni vojaci podľa neho úmyselne strieľajú do obytných štvrtí, aby ich zničili a potlačili vôľu k odporu. 

Podľa Putina je teraz jasné, že by Krym zdieľal osud východu Ukrajiny, keby ho "neochránilo" Rusko. "Krym sme neanektovali, nezabrali, ale ochránili. Dali sme ľuďom možnosť, aby sa vyslovili, a rozhodnutie sme rešpektovali, "tvrdil v narážke na marcové pripojenie ukrajinského polostrova k Rusku po spornom referende, zorganizovanom pod dohľadom ruských vojakov. Avšak podľa prezidenta ľudia vtedy "cítili a chápali, že sme v práve, že musíme obnoviť historickú spravodlivosť, ktorá bola porušená nezákonným odovzdaním Krymu Ukrajine" v roku 1954 vtedajším sovietskym vedením. 

Kyjev odmietol vyviesť svojich vojakov, tvrdí Putin 

Na adresu svojich odporcov poznamenal, že keď ruskí vojaci za prvej svetovej vojny prelievali krv na fronte, boľševici v zázemí rozvracali štát, ktorý nakoniec vojnu prehral. "Bola to úplná zrada národných záujmov (...), ale aj takí ľudia sú dnes u nás." Putin je však presvedčený, že takí ľudia sa už nikdy nedostanú k moci. 

Ruský prezident tiež uviedol, že mu ukrajinský prezident Petro Porošenko v Minsku sľúbil prepustiť ruských výsadkárov zajatých tento týždeň na Ukrajine. Je to vraj len technická otázka. 

"Ruskí vojaci odovzdávajú Rusku rovnako, ako sme doteraz odovzdávali vojakov ukrajinskej armády," povedal a pripomenul prípady, keď do Ruska prešlo naraz až 450 Ukrajincov. A sám "vážne verí, že (ruskí výsadkári) zablúdili, pretože hranica nie je vyznačená". 

Ruský prezident pripomenul aj situáciu v Doneckej oblasti, kde údajne proruskí separatisti držia v obkľúčení tisíce vojakov ukrajinskej armády. Putin uviedol, že Kyjev odmietol ponuku vyviesť svojich vojakov z obkľúčenia "humanitárnym koridorom", o ktorého vytvorenie požiadal povstalcov. "Vedenie a velenie ukrajinskej armády sa rozhodlo neoslobodiť ich z kotla, ale majú sa pokúsiť prebť sa odtiaľ. Je to obrovská chyba, ktorá povedie k veľkým stratám, "povedal. 

Ukrajinskí velitelia naopak podľa kyjevskej tlače tvrdia, že separatisti vraj namiesto koridoru nachystali na vojakov pasce. "Nemôžeme uveriť, že sme nažive," uviedli podľa agentúry Interfax-Ukrajina štyri novinári, ktorým sa podarilo uniknúť z obkľúčenia ukrajinských síl v Ilovajsku. 

Východ Ukrajiny trpí, ľudia nemajú vodu ani elektrinu 

Proruskí povstalci v piatok večer oznámili, že blízko obcí Novokaterynovka a Vojkov na východnej Ukrajine zostrelili štyri bojové lietadlá Su-25 ukrajinskej armády, píše agentúra RIA Novosti. 

"Pri pokuse ukrajinskej armády o letecký úder na pozície jednotiek Doneckej ľudovej republiky boli v oblasti obce Novokaterynovka zostrelené dvé bojové lietadlá Su-25 ukrajinskej armády. Ďalšie dva stroje tohto typu patriace ukrajinskej armáde potom boli zostrelené v blízkosti obcí Vojkov a Merežki, "oznámilo velenie povstaleckých jednotiek" Doneckej ľudovej republiky". Ukrajinská armáda túto informáciu doteraz nepotvrdila. 

Separatisti už vo štvrtok oznámili, že po obsadení Novoazovska sa teraz chystajú na prístavné mesto Mariupol. Svoje domovy tam opustilo asi 20 tisíc ľudí, z toho 7 500 detí. Ostreľovanie na východe Ukrajiny podľa organizácie Človek v tiesni zničilo 290 škôl. Mnoho ukrajinských detí tak zrejme nestihne blížiaci sa prvý školský deň. 

"Stovkám utečencov, ktorí väčšinou prespávajú v opustených drevených chatkách alebo stanoch na pobreží, budeme distribuovať predovšetkým hygienické potreby a detskú výživu," hovorí koordinátorka humanitárnej pomoci na východnej Ukrajine Lenka Blahová. 

Jedným z utečencov, ktorý už druhým mesiacom žije na plážach pri Azovského mora neďaleko Mariupol, je aj Viktor. Býva v stane a varí na prenosnom variči, aby ušetril na jedle. "Zatiaľ sa dá žiť, kým máme peniaze," hovorí. 
Kvôli bojom sú na mnohých miestach prerušené dodávky vody, elektriny alebo plynu. Zvlášť kritická je situácia vo Vugledare, kde ľudia trpia nedostatkom vody. "Pri bojoch bola poškodená vodáreň v Gorlovke a pri pokuse ju opraviť zahynula pod paľbou časť opravárenskej čaty," vysvetľuje koordinátor Človeka v tiesni na východnej Ukrajine Tomáš Vlach. 

Napätá zostáva aj situácia v Donecku. Ľudia tu nedostávajú sociálne dávky, a nemôžu si tak zaobstarať základné lieky. Mesto opustili státisíce ľudí a teraz tu zostáva asi 400-tisíc obyvateľov, prevažne starí ľudia a matky s deťmi. "Okolo 90 percent obchodov je zatvorených," opisuje situáciu v Donecku Vlach. 

Medzi tými, kto zostal, je aj Larisa Lukjanovna. Život sa pre ňu po týždňoch ostreľovania zmenil na prežívanie. Jedlo Larisa ešte má z vopred nakúpených zásob. "Čo bude? Neviem. Dúfam, že tá vojna čoskoro skončí," smúti Larisa. 
Dejiskom bojov bol v uplynulých dňoch tiež strategicky položený vrchol Savur-Mohyla neďaleko mesta Snežnoje v Doneckej oblasti. Ostreľovanie v podstate zrovnalo so zemou aj pomník padlým vojakom z 2. svetovej vojny, ktorý sa na vrchole nachádza.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2006-10-02 12:11:00 - Feat.: 0 - Title: Rosina s Konôpkom preteky na Hungaroringu nedokončili
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:06