StoryEditor

Orbán v Bratislave. Kvóty odmietame, ale utečencov musíme rozlišovať

19.06.2015, 16:48
Na Bratislavskom hrade sa zišli premiéri Česka, Poľska a Maďarska. Spolu s prezidentom Hollandom ich privítal premiér Robert Fico.

Stretnutie štyroch premiérov sa koná na záver slovenského predsedníctva v rámci krajín Vyšegrádskej štvorky. Výnimočným hosťom je tento rok aj francúzsky prezident Francois Hollande.

Cieľom stretnutia bolo zhodnotiť výsledky slovenského predsedníctva, a schváliť program toho ďalšieho, ktoré po Slovensku prevezme Česká republika.

Na stretnutí s prezidentom Hollandom premiéri rokovali aj o vzájomných vzťahoch krajín V4 a o aktuálnych európskych témach, akými sú energetická bezpečnosť, spoločná armáda a najmä problematiku imigrantov, s ktorými spomedzi krajín V4 bojuje najmä Maďarsko.

Spoločne odmietame kvóty pre členské krajiny. Je však treba odlišovať tých utečencov, ktorí utekajú pred vojnou a biedou, a tých, ktorí chcú len využívať európske krajiny. Len v tomto roku prišlo do Maďarska viac utečencov než za celý minulý rok,“ vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.


Maďarský premiér Viktor Orbán. Snímka: TASR/M. Svítok

Práve Maďarsko sa rozhodlo riešiť imigrantov radikálne, a to výstavbou štvormetrového plota na hraniciach so Srbskom. Ku kritike kvót sa pripojili aj ostatní zúčastnení, vrátane prezidenta Francoisa Hollanda.

Na rokovaniach odzneli aj názory na tému krízy v Grécku. „Je v záujme nás všetkých, aby sa kríza v Aténach vyriešila. Je na rade Grécko, aby urobilo správne rozhodnutia, a v eurozóne zostalo,“ povedal francúzsky líder Hollande. Jeho slová podporil slovenský premiér. „Sme za to, aby Grécko zostalo v eurozóne, ale nie za každú cenu,“ vyhlásil Fico.

Lídri sa zaoberali aj vytvorením spoločnej bojovej skupiny v rámci krajín V4. Tú iniciovalo najmä Poľsko, ktoré zastupoval Tomasz Siemoniak, poľský minister obrany. „Rozhodnutie vytvoriť spoločnú bojovú skupinu nás stálo veľa síl, ale ide o dobrú vec. S napätím totiž v Poľsku sledujeme situáciu na Ukrajine, ktorá je stále kritická,“ vyhlásil Siemoniak. Spoločná bojová skupina krajín V4 by mala vzniknúť v prvej polovici budúceho roka.

Premiéri spoločne zhodnotili úspech slovenského predsedníctva, ktoré od prvého júla prevezme Česká republika. „Chceme nadviazať na Slovenské predsedníctvo, a rozvíjať projekty, ktoré Slovensko začalo,“ uviedol český premiér Bohuslav Sobotka. Iniciatívu krajín V4 podporil aj francúzsky prezident. „Vyšegrádska štvorka je dôležitý článok koncepcie slobodnej Európskej únie,“ vyhlásil Hollande.

Po ukončení stretnutia sa predsedovia vlád odobrali na bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2015, ktorej desiaty ročník sa koná až do nedele v hoteli Kempinski.

01 - Modified: 2007-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Revolúcia vo Wimbledone
01 - Modified: 2024-04-18 09:13:11 - Feat.: - Title: Investičný dlh vo verejnom sektore na Slovensku podľa hlavného ekonóma Globsecu Vaňa narastá 02 - Modified: 2024-03-21 11:35:32 - Feat.: - Title: Slovensko ani Maďarsko sa nepripoja k českej iniciatíve dodávok munície pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-03-20 17:17:36 - Feat.: - Title: V cenách potravín sme najhorší spomedzi všetkých krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko 04 - Modified: 2024-03-14 15:36:57 - Feat.: - Title: Ministri zahraničných vecí V4 budú v Prahe rokovať aj o vojne na Ukrajine 05 - Modified: 2024-03-08 17:01:59 - Feat.: - Title: Peter Weiss pre HN: Je to bezprecedentné a horšie ako za Mečiara. Napätie vo vzťahoch trvá už dlhšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:08