StoryEditor

Merkelová už odvolila, Steinbrück nechce byť jej ministrom

22.09.2013, 17:04
Autor:
TASRTASR

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová (na snímke) hlasovala v dnešných parlamentných voľbách krajiny na internáte Humboldtovej univerzity v Berlíne, kam spoločne s manželom Joachimom Sauerom prešli z ich bytu pešo. Oznámila to agentúra DPA.

Televízne štáby ukázali šéfku kresťanských demokratov (CDU), oblečenú v tradičnom saku a nohaviciach, ako hádže hlas do volebnej urny.

Merkelová musela hlasovať v centrálnom Berlíne, v obvode, kde býva, ale kandiduje za iný volebný obvod, severne od Berlína na pomoranskom pobreží, ktorý reprezentuje v Spolkovom sneme (Bundestagu) od roku 1990.

Vodca opozičných sociálnych demokratov (SPD) Peer Steinbrück pred začatím dnešných volieb zdôraznil, že nie je ochotný zastávať funkciu radového ministra v jej vláde. Napísali to dnes noviny Bild am Sonntag.

SPD vyjde podľa prieskumov z volieb ako druhá najsilnejšia strana, ale s veľkým odstupom za CDU. Niektorí voliči vyjadrili rozčarovanie nad Steinbrückovým osobným rozhodnutím nevstúpiť do koaličnej vlády dvoch najväčších politických strán.

"Pre mňa sú rozhodujúce dve veci. Chcem byť kancelárom vo vláde sociálnych demokratov a Zelených. A nie som ochotný slúžiť vo vláde veľkej koalície," citovala ho agentúra DPA.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:38