StoryEditor

Vatikán sa pripravuje na inváziu Poliakov. Ján Pavol II. bude vysvätený

26.04.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Do Ríma mieria milióny ľudí, ktorí chcú byť pri nedeľnom svätorečení dvoch kľúčových pápežov 20. storočia, Jána XXIII. a Jána Pavla II. Pútnici prichádzajú z celého sveta, najviditeľnejšou skupinou ale budú zrejme Poliaci, krajania niekdajšieho krakovského kardinála Karola Wojtylu. 

Stál v obleku z kvalitnej tmavej látky na eskalátore rímskej stanice Termini a ležérne opretý o čierny kufrík na kolieskach čakal, až ho pohyblivé schody vyvezú hore. Ukážkový biznismen na služobnej ceste. Elegantný vzhľad postaršieho muža černošského pôvodu napriek tomu niečo trochu rušilo: v ruke držal pestrofarebnú vuvuzelu, pre niekoho africký hudobný nástroj, pre iné zbraň hromadného ničenia ušných bubienkov. 

Okamžite bolo jasné, že táto cesta nebude pracovná. Päťdesiattriročný Robert Kwan do Večného mesta prišiel kvôli svätorečeniu pápežov Jána Pavla II. a Jána XXIII. Obaja pápeži dvadsiateho storočia vstúpia medzi svätcov už pozajtra.

"Chcem si uctiť Jána Pavla II., ktorého si nesmierne vážim a ktorý je symbolom boja za spravodlivosť," povedal bankový poradca z Kapského Mesta. Mnohí Juhoafričania si dodnes pamätajú, ako pontifikát v roku 1988 rozhneval vtedajšiu vládu apartheidu, keď jeho lietadlo núdzovo pristálo na území JAR a on odmietol pobozkať zem ničenú politikou rasovej segregácie. 

Podporoval a chápal nás 
To urobil až o sedem rokov a o jeden dejinný zvrat - pád rasistického režimu - neskôr. Vtedy pápež prišiel už na pozvanie prvého černošského prezidenta JAR Nelsona Mandelu. 

Ján Pavol II., ktorý v roku 1978 zasadol na Svätý stolec ako prvý "netalian" po 455 rokoch, s návštevou JAR neotáľal. Rodák z Poľska sám prežil dva totalitné režimy, takže vedel pochopiť pocity tých, ktorí žijú v neslobode. A mnoho ľudí z bývalého Československa pevne verí, že nebyť niekdajšieho krakovského kardinála Karola Wojtylu na Svätom stolci, komunizmus vo východnom bloku Európy by padol oveľa neskôr. 

"Podporoval nás a chápal nás, musel som prísť," dodal Kwan, z ktorého úzkeho hudobného nástroja vykukovali dve maličké, zatiaľ zmotané vlajky JAR. Čas na ich rozvinutie nastane v nedeľu, keď pápež František kanonizuje oboch svojich predchodcov počas omše na Svätopeterskom námestí. Na výnimočný obrad - ešte nikdy v cirkevných dejinách neboli svätorečení dvaja pápeži súčasne - sa podľa odhadov rímskych úradov chystá až päť miliónov pútnikov.

Červenobiela presila 
Na námestí pri bazilike prvého z pápežov, sv. Petra, bolo rušno už vo štvrtok. Šedivé dlažobné kocky mizli pod pohyblivou mozaikou z farebných zvrškov pútnikov a turistov. Keby si človek mohol staviť, ktorá farba v najbližších dňoch prevládne, iste by uspel s kombináciou červená a biela. Taká je poľská vlajka. 

Jednu z nich včera na námestí hrdo niesla aj tridsaťpäťročná Katarzyna z Varšavy. "Je to pre mňa neuveriteľný zážitok. Chce sa mi plakať. Pápež nastúpil do úradu v roku, kedy som sa narodila," povedala biologička, ktorá sa na svätorečenie "svojho" pápeža vypravila s dvoma bratmi a niekoľkými známymi. 

Katarzyna Jána Pavla II., ktorý zomrel pred deviatimi rokmi a ktorého proces svätorečenia sa na cirkevné pomery odohral rekordne rýchlo, videla niekoľkokrát aj v Poľsku na svetových dňoch mládeže, ktoré pápež založil. "Pripadám si ako v nejakom fantastickom filme. Náš pápež bude svätý," hovorí nadšene. 

Nie všetci ho však takto obdivujú. Pre mnohých liberálov bol Ján Pavol II. až príliš konzervatívny, a to predovšetkým v oblastiach antikoncepcie, potratov a homosexuality. Na konci jeho pontifikátu sa navyše začali vyplavovať na povrch obrie vatikánske škandály, ktoré sa týkali hlavne sexuálneho zneužívania detí. Pápež o tom podľa niektorých jeho kritikov vedel a zámerne prípady kryl. 

Stretnú sa obaja pápeži? 
Tvrdo kritizovaný bol aj druhý kandidát na svätorečenie, Ján XXIII., ktorý zomrel pred polstoročím. Nenápadný taliansky pontifikát, od ktorého nikto veľa neočakával, totiž v roku 1959 zvolal prelomový II. vatikánsky koncil, v ktorom žiadal, aby sa cirkev prispôsobila novej dobe. 

Obaja pápeži rozhodne patria k najvýznamnejším pontifikom dvadsiateho storočia. Aj preto Rím od začiatku týždňa zapĺňajú veriaci a na obrad sa chystá rad štátnikov a vysokých predstaviteľov katolíckej cirkvi. Slávnostné udalosti sa navyše zrejme zúčastní aj emeritný pápež Benedikt XVI. 

Hoci hovorca Vatikánu Federico Lombardi včera skôr zahmlieval, keď povedal, že vzhľadom k vysokému veku Benedikta, ktorý pred rokom šokoval katolícky svet svojou rezignáciou, je jeho účasť na omši skôr neistá, pre mnohých je nádej uvidieť dvoch pápežov na jednom mieste nečakaným bonusom. 

01 - Modified: 2006-04-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Freud na Titanicu? Ak nenudí, žiadna tragédia
01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 04 - Modified: 2024-03-10 15:03:15 - Feat.: - Title: Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža 05 - Modified: 2024-02-24 17:49:00 - Feat.: - Title: Pápež prijal rezignáciu arcibiskupa kritizovaného za krytie násilia a sexuálneho obťažovania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:33