StoryEditor

Džihádisti utekajú zo svojho "hlavného mesta", aj s rodinami mieria do Iraku

18.11.2015, 19:08
Autor:
ČTKČTK

Teroristi z hnutia Islamský štát pod tlakom západných náletov opúšťajú sýrske mesto Rakka, ktoré bolo ich pevnosťou v Sýrii. Podľa exilových pozorovateľov sa aj s rodinami sťahujú do irackého Mosulu. Turecký minister zahraničia oznámil, že krajina plánuje od džihádistov vyčistiť sýrsko-turecké pohraničie.

Na sťahovanie radikálnych islamistov z ich ústredia v Rakka upozornil Rami Abdar Rahmán, riaditeľ exilovej ľudskoprávnej organizácie SOHR. Džihádisti podľa neho do Iraku odvážajú aj svoje manželky a deti. Povedal tiež, že pri ruských a francúzskych náletoch zahynulo v Sýrii od nedele 33 stúpencov teroristického hnutia Islamský štát, desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Nálety podľa neho mierili na sklady zbraní, kontrolné stanovištia a ubytovne pre bojovníkov v Rakka a jeho okolí. Islamisti teraz mieria do Mosulu, čo je druhé najväčšie mesto v Iraku. Pod kontrolou ho majú od vlaňajška a iracká armáda sa pripravuje na ofenzívu s cieľom dobyť mesto späť. Zatiaľ sa jej však nepodarilo dobyť späť ani menšie Ramádí.

V meste Rakka, ktoré je domovom asi 350-tisíc ľudí, panuje podľa agentúry AP strach. Ľudia sa boja pozemnej invázie, ktorú proti mestu môžu začať kurdské a arabské oddiely. Svoj postup koordinujú s koalíciou, ktorú vedú Spojené štáty, a postupujú k Rakke zo severu a východu.

Zákaz vychádzania v meste

Podľa irackej tajnej služby Islamský štát (IS) práve v meste Rakka pripravil teroristov k útokom vo Francúzsku. Krátko pred parížskymi atentátmi sa IS prihlásil k útoku na ruské dopravné lietadlo, ktoré spadlo na Sinajskom polostrove, a tiež k samovražedným atentátom v Libanone a Turecku. Americký minister zahraničia John Kerry v utorok povedal, že Rakka bude budúcim cieľom boja proti IS.

Podľa jedného bývalého obyvateľa Rakka sa IS usiluje o to, aby nálety boli čo najničivejšie. Už niekoľko dní zakazujú bojovníci ľuďom vychádzať z mesta a aby unikli útokom miereným na kľúčové pozície, zaberajú domy v obytných častiach mesta.

Spojenie s ľuďmi v Rakka je ťažké, pretože IS znemožnil občanom prístup k internetu. Skupina vraj dala svojim členom pokyny, aby nejazdili v autách v noci a pohybovali sa len v úzkych alebo vedľajších uličkách. Pod hlavnými trasami vedúcimi do mesta sú údajne prekopané tunely.

Rozsiahle letecké údery na Rakka cez víkend spustilo Francúzsko ako odpoveď na teroristické útoky, pri ktorých v centre Paríža zomrelo 129 ľudí. K samovražedným atentátom pri futbalovom štadióne Stade de France, streľbe na parížske bary a reštaurácie aj k masakru v koncertnej sieni Bataclan sa prihlásilo práve hnutie Islamský štát. Ruskí piloti v Sýrii útočia od konca septembra a prezident Vladimir Putin po útokoch v Paríži povedal, že jeho armáda nálety zintenzívni.

Turecká vláda v utorok večer oznámila, že v spolupráci so svojimi spojencami plánuje udrieť proti islamistom na svojej hranici so Sýriou. S odvolaním sa na tureckého ministra zahraničia Feriduna Sinirlioglua to uviedla agentúra AP.

Turecko zintenzívni útoky

Turecko podľa neho nepripustí, aby radikáli z Islamského štátu zostali hrozbou pre tureckú hranicu. "Akonáhle budú plány hotové, naše operácie zosilníme. Uvidíte to v nadchádzajúcich dňoch," povedal minister. Islamský štát kontroluje asi 98 kilometrov dlhý úsek sýrsko-tureckej hranice. Džihádisti vďaka tomu môžu do Sýrie bezpečne dostávať svojich bojovníkov, zbrane a ďalšie vybavenie.

Turecko, ktoré k boju proti džihádistom donedávna pristupovalo skôr zdržanlivo, sa pridalo k leteckým úderom medzinárodnej koalície v Sýrii a umožnilo bojovým lietadlám Spojených štátov používať turecké základne. Ankara však žne kritiku za to, že v sýrsko-tureckom pohraničí mnohokrát miesto džihádistov likviduje vlastných nepriateľov - Kurdov.

Z vojenskej námornej základne v Toulone na juhu Francúzska v stredu vyplávala francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle aby sa vo východnom Stredomorí zapojila do bojov proti Islamskému štátu.

Lietadlová loď dopláva do oblasti operácií neďaleko Sýrie či Líbye za niekoľko dní. S 26 stíhačkami, z ktorých 18 je typu Rafale a osem typu Super-Etandard, strojnásobí údernú silu francúzskeho letectva proti IS, hlavne v Sýrii, spresnil pred vyplávaním admirál Jean Crignola. Ten velí celej misii Task Force 476, ktorá zahŕňa okrem francúzskeho námorníctva a letectva tiež niekoľko zahraničných plavidiel vrátane fregát z Británie a Belgicka.

01 - Modified: 2007-11-13 14:38:00 - Feat.: 0 - Title: Vyrobili štvrtý najvýkonnejší počítač na svete
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:08