StoryEditor

Na Majdane zabíjal maskovaný Berkut, ukázala analýza videozáznamov

31.03.2015, 19:13
Autor:
iDnes.cziDnes.cz


Zvláštna jednotka Berkut. Snímka: Reuters

Väčšinu mŕtvych v centre Kyjeva počas krvavých stretov z 20. februára minulého roka má na svedomí zvláštna policajná jednotka Berkut.

Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok v Kyjeve zverejnila skupina medzinárodných expertov. Dokument zároveň ostro kritizuje Kyjev za neefektívne vyšetrovanie.

"Zodpovednosť za väčšinu obetí streľby z 20. februára 2014 môže byť prisúdená príslušníkom jednotky Berkut ... Na základe analýzy stoviek hodín videozáznamov a materiálov z internetu sme identifikovali 21 až 24 príslušníkov Berkutu, ktorí postupovali ulicou Instytuska a strieľali do účastníkov protestov. Ďalší strieľali spoza betónovej bariéry pri stanici metra Chreščatik," uvádza správa poradnej skupiny, ktorá z poverenia Rady Európy dohliada na vyšetrovanie streľby.

Dokument ďalej uvádza, že nikto z príslušníkov policajnej jednotky nemohol použiť zbraň bez vedomia veliteľa Dmitrija Sadovnika. Policajti boli maskovaní a mali čierne uniformy bez identifikačných znakov, len na rukách mali žlté pásky, aby sa navzájom spoznali.

Viacero obvinení

Dmitrij Sadovnik bol síce po páde bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča zatknutý, po prepustení na kauciu však zmizol. Masaker z 20. februára minulého roka bol najkrvavejším dňom ukrajinskej revolúcie.

Ukrajinskí vyšetrovatelia usudzujú, že takzvaná „Čierna rota“ Berkut vtedy zabila najmenej 39 demonštrantov. Pri demonštráciách na kyjevskom Majdane celkom zomrelo približne sto ľudí.

Súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko pri príležitosti ročného výročia krviprelievania vyhlásil, že stopy vedú k poradcovi ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva to označila za nezmysel.

Ukrajinským vyšetrovateľom sa údajne už podarilo zistiť totožnosť všetkých príslušníkov zvláštnej roty, ktorá má masaker na svedomí. Z 23 podozrivých je osemnásť policajtov stíhaných v neprítomnosti.

Všetci sú obvinení zo série trestných činov, siahajúcich od prekročenia služobných právomocí cez stratu služobnej zbrane až po masové vraždy.

Podľa expertov bola väčšina z 49 obetí masakry na ulici Instytutska zastrelená z útočnej pušky kalašnikov AKS-47 kalibru 7.62 x 39 mm. Príslušná jednotka mala podľa dokumentu dostať zo skladov dvadsať takýchto automatov, ktoré však neskôr zmizli.

Vinníci spravodlivosti uniknú, bojí sa Ukrajinci

Podľa správy európskych expertov bolo vyšetrovanie chybné už od začiatku, pretože nevnieslo jasno do udalostí, ktoré streľbe na kyjevskom Majdane od novembra 2013 predchádzali.

Ani objektívne ťažkosti, ktoré vyšetrovanie sprevádzajú, nemôžu podľa komisie Rady Európy ospravedlniť prehrešky, ktorých sa Kyjev dopúšťa.

Vyšetrovanie nie je skutočne nezávislé a z viacerých dôvodov je nedostatočne efektívne - problémom je nedostatočné financovanie, zlá deľba práce medzi políciou a tajnou službou, ale napríklad aj obštrukcie ukrajinského ministerstva vnútra. V dôsledku týchto prehreškov zatiaľ vyšetrovanie neprinieslo žiadny podstatný pokrok, uvádza komisia Rady Európy.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-27 14:32:00 - Feat.: 0 - Title: Obžalovaní v kauze tunelovania nebankoviek sa ihneď odvolali
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:57