StoryEditor

Bush dúfa, že konečne naštartoval ekonomiku

03.11.2003, 23:00

Americký prezident George W. Bush začiatkom budúceho roka pravdepodobne začne svoju predvolebnú kampaň so silnými ekonomickými ukazovateľmi, čo mu určite pomôže v súboji so zatiaľ ešte neznámym kandidátom Demokratickej strany. Mnohým tento trend pripomína počínanie legendárneho republikánskeho lídra Ronalda Reagana, tvrdí v najnovšom vydaní The Washington Times ekonóm Amerického podnikateľského inštitútu Kevin Hassett. "Myslím, že Biely dom a republikánski stratégovia začínajú hospodársku situáciu postupne vnímať ako svoju devízu, nie stratu," hovorí Hasset.
Ministerstvo obchodu minulý týždeň zverejnilo hospodárske výsledky za tretí štvrťrok, ktoré ukazujú ekonomický rast 7,2 percenta. Ako povedal Hassett, keď nechal údaje prejsť svojimi štatistickými prognostickými modelmi, vyšlo mu, že medzi dneškom a budúcoročnými voľbami by americká ekonomika mala zaznamenať rast štyroch percent. V ďalšom štvrťroku by sa mohlo vytvoriť pol milióna pracovných miest, počas najbližších mesiacov by to mohlo byť priemerne 150 000 až 200 000 za mesiac. V septembri bolo vytvorených 57 000 pracovných miest, pracovný trh sa stabilizuje - momentálne dosahuje miera nezamestnanosti 6,1 percenta. "Nie je nezvyklé, ak v dobrom roku zaznamená prírastok dvoch miliónov pracovných miest," domnieva sa Hassett.
Ako konštatujú americké médiá, 7,2-percentný rast v období júl - september je najrýchlejšie tempo za štvrťrok od roku 1984, keď Reagan štartoval svoju kampaň do druhého funkčného obdobia. Ekonomika sa vtedy spamätávala z najhoršej recesie od veľkej hospodárskej krízy. S rastom HDP začala klesať nezamestnanosť a Reagan na plnej čiare porazil svojho demokratického súpera Waltera Mondala. Analytici z Wall Streetu sa domnievajú, že aj keď v najbližších mesiacoch rast nebude taký razantný, blíži sa obdobie silnejšej expanzie.
"Vývoz stúpa, investície rastú, podobne ako výstavba. Znižovanie daní pomáha," chváli sa svojimi úspechmi Bush. Podľa údajov ministerstva financií mala hodnota akcií amerických spoločností narásť od začiatku roka o dva bilióny USD, disponibilný dôchodok o 3,8 percenta. Biely dom sa na druhej strane právom obáva, že posledný rast sa môže ukázať ako neistý - počas Bushovej vlády totiž kolísal medzi 1,3 až 5 percentami.
Demokrati sa však ešte nevzdávajú a stále zdôrazňujú, že podstatný je rast zamestnanosti a tieto makroekonomické ukazovatele zatiaľ potrebnú vzpruhu nezaznamenali. "Spoločnosti síce najímajú nových zamestnancov, ale v zámorí," vyhlásil pre CNN demokratický senátor Tom Harkin. Väčšina prívržencov Demokratickej strany sa domnieva, že voľby rozhodne ekonomika, dokazuje to najnovší prieskum novín The Washington Post a televízie ABC. Navyše Bushov rating v tomto prieskume opäť klesol - na 56 percent. Iba 40 percent Američanov si myslí, že "Bush chápe problémy priemerného Američania". Len 45 percent súhlasí s jeho hospodárskou politikou, 53 je proti a 47 percent odobruje jeho počínanie v Iraku.

Ako sa peniaze rozdelia
americká armáda v Iraku 51 mld. USD
americká armáda v Afganistane 10 mld. USD
rekonštrukcia Iraku 18,6 mld. USD
rekonštrukcia Afganistanu 1,2 mld. USD
ostatné programy 6,7 mld. USD
Zdroj: BBC


 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:03