StoryEditor

"Ak tanky odídu, je koniec." Mariupolom sa šíria zvesti o ruských vojakoch

23.07.2015, 18:54

"Sme nervózni. Pretože ak sa teraz dohodnú na tom, že musia odísť všetky tanky, je s nami koniec," hovorí obyvateľka Mariupolu, ktorá nesympatizuje ani s jednou zo znepriatelených strán. "Separatisti sľubovali, že nás hneď pripoja k Rusku, a stále nič. Ukrajinci zase, že zavedú poriadok a prestane sa strieľať, a tiež nič nezmohli," charakterizuje trhovníčka s umelohmotným tovarom situáciu na frontovej línii napodiv presnejšie a stručnejšie než mnohí politici, píšu lidovky.cz.

Nielen pri Mariupole na seba mieria tisícky hlavní a držia sa v šachu. Frontová línia sa už mesiace až na výnimky neposúva žiadnym smerom, ale pokoj na nej nie je. V posledných dňoch sa strieľa na niektorých úsekoch frontu prakticky neustále. Mariupol má špecifické postavenie. Leží na hlavnej suchozemskej prístupovej ceste vedúcej k azovskému pobrežiu a nakoniec až na Krym. Boje o obec Šyrokyne trvajú už mnoho týždňov. Skončili zatiaľ nerozhodne. Mesto je čiastočne zničené, z ľudí sa stali utečenci.

Mariupol zrovnajú so zemou

A prečo obyvatelia Mariupolu - či už držia palce separatistom, alebo Ukrajincom - nechcú, aby sa z Azovského pobrežia v okolí Šyrokyne stala demilitarizovaná zóna, ako sa o tom v utorok opäť jednalo na mierových rozhovoroch kontaktnej skupiny pre vyriešenie ukrajinského konfliktu v Minsku? "Pretože potom sem vtrhnú separatisti aj s Rusmi a Ukrajinci si to nenechajú Mariupol zrovnajú so zemou," hovorí žena, ktorá nemá tieto strategické úvahy z vlastnej hlavy. V meste sa v posledných dvoch dňoch o ničom inom nehovorí. A včerajšie rokovania v Minsku tu sledoval s napätím snáď každý.

"Ak sa v Minsku dohodnú na tom, že sa máme zo Šyrokyne stiahnuť, je to jednoznačné otvorenie voľnej cesty Rusom, vlastne až do Berďjanska a potom na Krym aj Odesu," povedal LN dôstojník dobrovoľníckeho práporu Azov, ktorý bráni už skoro rok tento strategický prístav a má tu hlavnú základňu. "Riešením je zastavenie paľby a prísnejšia kontrola sťahovania ťažkých zbraní. Ale moji muži musia zostať na pozíciách. My sme vo svojej krajine, tú bránime a budeme brániť, keď bude treba aj s nožmi a lopatami. Ale neodídeme," zdôraznil.

Azov je rovnako ako Pravý sektor obviňovaný z nacionalizmu. Ale teraz ľudia z Azova svojich kolegov radikálov ostro kritizujú za to, že de facto otvárajú druhý front a významne tak oslabujú ukrajinskej sily na frontovej línii. "Rusi to určite skvele využijú," usudzuje dôstojník.

Húfy ruských vojakov

Po meste koluje ešte jedna "poplašná" správa. Na ruskej strane hranice, ktorá je od Mariupolu vzdialená ani nie 50 kilometrov, sa vraj zhromažďujú ruskí vojaci. "Je ich stále viac," hovorí vodič autobusu, ktorý do čias, než vojna prerušila cesty vedúcej do Ruska, vozil obyvateľov Ukrajiny na nákupy aj za prácou k východným susedom. "Mám tam bratranca. Voláme si. Ruskí vojaci prichádzajú každý deň a čakajú ... Na čo? Keď bude vhodná chvíľa udrieť."

Aj vodič je etnický Rus a je vlastne v hĺbke duše stúpencom ruského prezidenta Vladimíra Putina. Avšak dlhodobé boje, katastrofálne zníženie životnej úrovne a neustále provokácie zo strany Ruska a separatistov z neho urobili, ako sám hovorí, "neutrálneho pozorovateľa".

Jeho slová zhodou okolností potvrdili v týchto dňoch zahraniční spravodajcovia západných médií. Aj podľa nich sú hneď za hranicou na ruskej strane až desiatky tisíc vojakov, ktorí si vybudovali provizórne ležanie v okolí niekoľkých ruských dedín. Práve ruskí dedinčania rozprávali spravodajcovi denníka New York Times, aké útrapy im ich vojaci prinášajú. Kriminalita sa zvyšuje alarmujúcim tempom, opití vojaci sa neustále bijú, musí zasahovať polícia. Nervozita v Mariupole je teda zrejme oprávnená.

Ruská armáda koncentruje svoje sily pri hranici s Ukrajinou napriek tvrdeniu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorý pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že väčšinu príslušníkov ruských ozbrojených síl poslal späť do kasární.

Situácia po celej dĺžke frontovej línie je napätá. Streľba sa ozýva teraz aj v okolí Luhansku, kde bol donedávna relatívny pokoj. V Luhansku v utorok zhorel obchod po tom, ako ho zasiahol delostrelecký granát, dodávky plynu aj elektriny boli prerušené. Rebeli tvrdia, že bol vystrelený z ukrajinskej strany, Kyjev zase obviňuje separatistov. Je to typická situácia, ktorá sa opakuje prakticky pri každom krvavom incidente.

Vojenskej techniky pribúda

Členovia misie OBSE každopádne odmietajú potvrdiť tvrdenie rebelov, že ťažkú ​​techniku ​​z frontu odsunuli. Naopak. Na okupovanom území techniky pribúda. Na druhú stranu podľa OBSE ostreľovanie Donecka má na svedomí ukrajinská strana.

Ukrajinci v utorok uskutočnili hneď dve významné vojenské cvičenia. Na manévroch ukrajinskej flotily v Nikolajevskej oblasti bol prítomný aj prezident Petro Porošenko. Kyjev neskrýva, že cieľ manévrov je pripraviť sa na prípadný útok Ruska z mora. Opäť ide predovšetkým o Mariupol.

01 - Modified: 2007-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažéri v pohybe
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:50