StoryEditor

Americké médiá špekulujú o Bushových dôkazoch

29.01.2003, 23:00
Spojené štáty v snahe získať súhlas spojencov pre irackú vojnu vstúpili do rozhodujúcej fázy. Volanie po presvedčivých dôkazoch bolo stále naliehavejšie a tak sa Američania rozhodli predložiť dôkazy na stôl.
  • Prezident USA začal záverečný "countdown" proti Iraku
  • Po prejave zostalo v Európe ticho
  • Americký prezident George W. Bush pošle 5. februára svojho šéfa diplomacie Colina Powella do Bezpečnostnej rady OSN. "Bush apeloval na pocity, Powell musí dodať fakty," zaznelo zo strany amerických médií. "Máme veľa informácií tajných služieb, ktoré ukazujú, že to, čo tvrdíme, je pravda," vyhlásil Powell v rozhovore s európskymi novinármi na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. "Či to bude ,Stevensonova' fotografia, alebo ,Stevensonova' prezentácia, ktorá bude tak isto presvedčivá, ako bol Adlai Stevenson v roku 1962, nemôžem povedať, " odcitoval ministra zahraničných vecí denník Netzeitung. So satelitnými zábermi z ruských raketových základní na Kube americký vyslanec pri OSN Adlai Stevenson v roku 1962 alarmoval svet. Dá sa moment z roku 1962 zopakovať, rozmýšľajú zrejme teraz Powell a jeho poradcovia.
    Podľa Bieleho domu Spojené štáty doteraz informácie nezverejňovali z dvoch dôvodov - po prvé nechceli ohroziť svoje zdroje a po druhé sa nazdávajú, že práve tieto údaje môžu mať veľký význam vo vojne.
    Podľa údajov amerických tajných služieb je však problém v tom, že žiadne satelitné zábery irackých zbraní neexistujú, pretože sa na rozdiel od rakiet sa tieto dajú ľahko uschovať v budovách. Prevažná časť informácií tajných služieb sa okrem toho zakladá na stovkách údajov vo forme záznamov telefónnych rozhovorov a zoznamov importovaných produktov, ktoré dávajú zmysel až v kombináciách. Mnoho bývalých pracovníkov tajných služieb sa preto nazdáva, že Biely dom nemá v rukách nič konkrétne, analyzuje situáciu agentúra dpa. "V stredu neuvidíme žiadne dymiace kolty." Irackú hru na schovávačku majú dokázať fotografie dokumentujúce "čistky priestorov", povedal pre denník Los Angeles Times jeden z pracovníkov tajnej služby. Powell chce údajne prezentovať snímky, na ktorých iracké nákladné autá odvážajú materiál z údajných zbrojných fabrík, krátko pred príchodom zbrojných inšpektorov OSN.
    Pre Spojené štáty je určite problémom aj skutočnosť, že veľa informácií zverejňovať nechce. Ale na to, aby presvedčili krajiny ako Rusko budú musieť vyložiť karty na stôl. "Musíme sprístupniť tieto informácie, aby verejnosť vedela, o čom hovoríme," povedal jeden z vládnych poradcov pre denník New York Times.
    Ako to bude vyzerať po Powellovej prezentácii v Bezpečnostnej rade OSN nie je zatiaľ jasné. Nie je isté, či sa budú USA snažiť o druhú rezolúciu, ktorá bude legitimovať vojenskú akciu po uplynutí určitej lehoty. Je tiež možné, že Irak dostane ultimátum bez toho, aby sa Spojené štáty snažili o podporu druhej rezolúcie.
    "Nie je hotová vec, že sa budeme snažiť o rezolúciu, čo bude obsahovať a či budeme viesť vojnu aj bez rezolúcie. Vedieme intenzívne rokovania," odcitovali americké médiá vládne zdroje.
    Veľký dôraz sa kladie na rokovania amerického prezidenta Georgea W. Busha a britského premiéra Tonyho Blaira, ktoré sa uskutočnia v piatok v Camp Davide. "Ak si nezískame Britov, nezískame si nikoho," citoval denník Washington Post vládne zdroje. Ak bude Američanom chýbať podpora Európy, vidia problém aj v inom regióne. "Arabské štáty nás chcú podporovať, keď budú Európania na našej strane," povedal jeden zo zamestnancov Bieleho domu.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    20. september 2024 03:10