StoryEditor

Izraelský generál: Bojovníci Islamského štátu sú ako komáre, musíte vysušiť močiar

27.01.2016, 10:48

K porážke Islamského štátu, prvej teroristickej organizácie, ktorá si vybudovala štátnu štruktúru, nestačí len zabíjať jeho bojovníkov. Je potrebná dôkladná a koordinovaná stratégia, ktorá ho pripraví o zásoby, peniaze aj príliv regrútov, uviedol izraelský generál Israel Ziv pri svojej návšteve Prahy.

Israel Ziv sám tvrdí, že nemá jasné odpovede na otázky spojené s konfliktom na Blízkom východe. "Komplexné záležitosti nemajú jednoduché riešenia," povedal minulý týždeň na prednáške v Cevcro Institute, upozornil niekdajší izraelský veliteľ, ktorý zodpovedal napríklad za zložitú a pre mnohých Izraelčanov ťažko pochopiteľnú evakuáciu z Gazy v roku 2005.

Za jedenásť rokov sa situácia na Blízkom východe vôbec nezjednodušila. Odborníci sa sporia, nakoľko takzvaný Islamský štát napĺňa atribúty štátu, ako dlho sa môže udržať a ako proti nemu bojovať.

Územie nemusí byť vždy výhoda

Ziv podotkol, že terorizmus ako taký nie je ničím novým, zároveň ale upozornil na kvalitatívne posuny. "Predtým arabské štáty priamo hostili zázemie teroristickej organizácie - napríklad Sýria, Saudská Arábia, Katar - pretože očakávali, že ich podporou môžu niečo získať. Postupom času teroristi pridali schopnosť udrieť na ciele ďaleko od hostiteľskej krajiny. Islamský štát má vedľa onej amorfnej zložky i fyzickú štruktúru, teritoriálny rozmer," uviedol Ziv hlavný rozdiel medzi IS a klasickými teroristickými organizáciami.

Ovládanie území teroristami pritom nie vždy znamená prostý rast sily a schopností, súdi Ziv. Za príklad dal palestínske hnutie Hamas, ktoré sa podľa neho naopak tým, že začalo zodpovedať za oblasť Gazy a muselo zabezpečiť aj potreby obyvateľstva, stalo zraniteľnejším.

Islamský štát však zatiaľ dokáže dobre pracovať s výhodami, ktoré "štátna" úroveň umožňuje - predovšetkým nie je závislý na sponzoroch. "Za rok 2015 mohli zarobiť miliardu dolárov pri nákladoch 350 miliónov," odhaduje Ziv, podľa ktorého je organizácia "odrazom slabosti iných, schopnosti tejto slabosti využívať a vypĺňať vákuum".

Finančné príjmy Islamského štátu pochádzajú predovšetkým z ropy, výkupného či daní. Ľudské zdroje získali islamisti radikalizáciou obyvateľov Iraku počas obdobia sektárskeho násilia po invázii do Iraku a zvrhnutí režimu Saddáma Husajna v roku 2003.

Keď prehrajú v Sýrii a Iraku, majú ešte Líbyu či Jemen

Model fungovania Islamského štátu stojí na mobilite, udržiavaní iniciatívy a schopnosti veľmi prispôsobivo nasadzovať 30 až 35 tisíc ozbrojencov, ktorých si v Sýrii a Iraku udržiava (Zivov odhad zodpovedá americkému z konca roka 2014, Kurdi naopak hovoria až o 200 tisícoch bojovníkov IS, pozn. red.). Okrem toho má IS podľa Ziva zázemie ďalších až osemtisíc bojovníkov v Líbyi a päťtisíc v Jemene.

"Práve to sú miesta, kam by sa mohli velitelia islamistov uchýliť a odkiaľ by mohli ďalej pôsobiť, ak by v Sýrii a Iraku boli porazení," usudzuje Ziv.

Taká porážka je ešte ďaleko. Minimálne o dve dôležité mestá, Rakka v Sýrii a výrazne väčší iracký Mosul, by islamisti podľa Ziva zrejme tvrdo bojovali. Napriek tomu sa už Islamský stať zďaleka nejaví ako nepremožiteľný prízrak, ktorému oveľa početnejšia a lepšie vyzbrojená iracká armáda pustila jednu pozíciu za druhou.

Presne pred rokom Kurdi ubránili Kobané a následne oslobodili väčšinu kurdských území na severe Sýrie. Koalícia SDF, ktorej sú hlavnou súčasťou, prekročila Eufrat, odrezala časť zásobovacích trás islamistov a prebíja sa k Manbidžu, najväčšiemu mestu guvernorátu Aleppo (okrem Aleppa samotného). V Iraku sa zase bezpečnostným zložkám podarilo vyhnať islamistov z Tikrítu a Ramádí a obkľúčiť Fallúdžu.

Podľa Ziva IS vlani prišiel o dve pätiny západného Iraku (opäť sa zhoduje s odhadom spojencov) a pätinu územia v Sýrii.

Stratégia na porážku islamistov musí zahŕňať aj tureckú hranicu

"Ako teda môže Západ vyhrať? Súčasná stratégia pripomína oddelené ostrovy. Je potrebná dôkladná a koordinovaná stratégia, ktorá bude zahŕňať aj tureckú hranicu (jej nepriepustnosť, pozn. red.), Fyzický boj aj nad rámec leteckých útokov a ťaženie proti finančnému zázemiu IS," povedal generál.

Vypomohol si prirovnaním, ktoré Izraelčania z histórie židovského znovuosídľovania Svätej zeme a zúrodňovania nehostinného terénu dobre poznajú: "Ak sa chcete zbaviť komárov, nestačí ich zabíjať, musíte sa postarať aj o močiar."

Dôležité podľa Ziva je zasiahnuť IS nielen v miestach bojov a v oblasti obchodu s ropou - v čom uznal úsilie Američanmi vedenej koalície - ale tiež zasiahnuť jeho schopnosť získavať nových regrútov. V tom IS pomáha prepracovaná internetová propaganda, ktorou získava množstvo regrútov v zahraničí vrátane Európy. "Myslím, že vrchol jej potenciálu sme ešte nevideli," varuje Ziv.

01 - Modified: 2008-01-21 07:14:13 - Feat.: 0 - Title: Orange má svoju šťastnú hodinu
01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 03 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 04 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 05 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:04