StoryEditor

V Nepále zahynulo viac ako 1450 ľudí. USA posiela prvý milión dolárov

25.04.2015, 10:11
Autor:
TASRTASR
Kritická situácia je aj na Mount Evereste, kde spadla lavína. Na výstupe boli aj Slováci.

Viac ako 1450 obetí si vyžiadalo podľa aktualizovaných informácií rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF najsilnejšie zemetrasenie v Nepále za uplynulých osem desaťročí. Epicentrum otrasov, ktoré zasiahli na začiatku novej sezóny aj oblasti plné zahraničných turistov a horolezcov, bolo okolo 80 km severozápadne od nepálskej metropoly Káthmandu. Zemetrasenie sa vyskytlo v hĺbke približne 2000 metrov.

Ako vyplýva z informácií českých elektronických médií, ktoré sa odvolávajú na rezort zahraničných vecí v Prahe, v oblasti zasiahnutej zemetrasením bolo v inkriminovanom čase viac ako osem desiatok českých občanov, pričom s 32 z nich sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať. V Nepále sa nachádza 11 aj Slovákov. Pre TASR to uviedol riaditeľ Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko.

"V dobrovoľnom registračnom systéme ministerstva máme k dnešnému dňu zaregistrovaných 11 slovenských občanov, ktorí ako cieľ cesty uviedli Nepál," informoval. Ministerstvo je v kontakte so Zastupiteľským úradom SR v Dillí a honorárnym konzulom v Káthmandu.

"Postupne sa pokúšame týchto jedenástich skontaktovať. Okrem toho sme sa spojili s dvomi členmi expedície Makalu, ktorí boli hospitalizovaní ešte minulý týždeň, sú v poriadku. Nemáme hlásené žiadne obete alebo zranenia slovenských občanov, je však potrebné si uvedomiť, že v dôsledku zemetrasenia sú aj silné výpadky komunikačných spojení," uviedol Susko. Ministerstvo vyzvalo ľudí, ktorí vedia o svojich rodinných príslušníkoch v Nepále, a nemajú s nimi kontakt, aby to oznámili na telefónnej linke diplomatickej služby 02/5978 5978.

Zemetrasenie sa vyskytlo v plytkej hĺbke, približne 80 kilometrov severozápadne od metropoly Káthmandu a malo predbežne stanovenú magnitúdu 7,8, niektoré zdroje uvádzajú magnitúdu 7,9. Otrasy spôsobili zrútenie domov, zrovnali so zemou stáročia staré chrámy a vyvolali aj lavíny na najvyššej hore sveta Mount Everest v Himalájach. Išlo o najhoršie zemetrasenie v chudobnej juhoázijskej krajine za 81 rokov.

V Nepále, s 27,8 milióna obyvateľov, zasiahlo zemetrasenie najmenej 29 zo 75 okresov.

Nepálsky kabinet sa na zasadnutí rozhodol vyčleniť 500 miliónov rupií (päť miliónov dolárov) na núdzovú pomoc pri katastrofe, informovala agentúra DPA.

Najväčšie zemetrasenia v 21. storočí:

1. HAITI, 16.január 2010, 316 000 obetí
Zemetrasenie o sile 7 magnitúd zasiahlo malé Haiti a zabilo takmer 316 000 obyvateľov, čo bolo viac ako 50 percent všetkého obyvateľstva v krajine. Škody odhadla Inter-American Development Bank na 13,2 miliardy dolárov.

2.Indický oceán, 26.deceber 2004
Masívne zemetrasenie o sile neuveriteľných 9,1 magnitúdy vyvolalo tak veľké vlny cunami, že pri ich pôsobení zahynulo alebo sa stratilo 227 898 ľudí. Následky, ale boli ničivejšie, kedy sa muselo takmer 1,7 milióna obyvateľov vysťahovať zo 17 krajín v Ázii a Východnej Afriky.

3.Pakistan, 8.október 2005
Pri zemetrasení v Pakistane so silou 7,6 magnitúdy zomrelo 80 361 ľudí a zranilo sa viac ako 69 000 ľudí. Škody boli hlásené v Indii a Afganistane.

4.Irán, 26.december 2003
Tu zemetrasenie zabilo najmenej 31 000 ľudí v juhovýchodnom Iráne a malo silu 6,6 magnitúd. Zranených bolo 30 000 obyvateľov a ďalších 75 000 stratilo domovy.

Zemetrasenie zabíjalo až v štyroch krajinách, takže celkovo si vyžiadalo najmenej 906 obetí - 20 ľudí zahynulo v Indii, šesť v Tibete a dvaja v Bangladéši. Dvaja čínski občania zomreli na nepálsko-čínskej hranici. Počet obetí bude takmer určite stúpať, uviedol zástupca generálneho inšpektora nepálskej polície.

Predstaviteľ nepálskeho rezortu cestovného ruchu oznámil, že lavína zasypala časť základného tábora pod Mount Everestom. Štátna príslušnosť obetí zatiaľ nie je známa, v oblasti základného tábora však bolo niekoľko sto horolezcov.

Najsilnejšie zemetrasenie v chudobnej krajine za 81 rokov si vyžiadalo škody aj v susediacich štátoch Indie a v Bangladéši. Spustilo tiež lavínu na najvyššej hore sveta, Mount Evereste, v čase vrcholiacej jarnej sezóny výstupov.

Úrady predtým uvádzali stovky zranených. V centre Káthmandu sa okrem toho zrútila historická veža z 19. storočia, v ktorej troskách uviazlo podľa médií najmenej 50 ľudí. Z odľahlejších častí hornatej krajiny bolo zatiaľ k dispozícii len málo informácií. Pri zemetrasení s magnitúdou 5,3 zahynulo v roku 1934 v Nepále viac než 8500 ľudí.

Predstaviteľ Nepálskej horozeleckej asociácie uviedol, že pri lavíne na Mount Evereste utrpelo zranenia najmenej 30 ľudí. O lavíne predtým na internete informovali samotní horolezci.

Alex Gavan z Rumunska napísal, že na hore bolo "mnoho, mnoho" ľudí. "Utekám o život zo stanu... Základný tábor Everestu obrovské zemetrasenie potom obrovská lavína," uviedol.

Ďalší horolezec Daniel Mazur napísal, že základný tábor bol "vážne poškodený" a jeho tím uviazol. "Prosím, modlite sa za všetkých," dodal.

Niekoľko Slovákov sa v týchto dňoch zúčastnilo expedície na himalájsku Annapurnu. Počas zemetrasenia boli práve v Káthmandú. “Volali sme s nimi, všetci sú v poriadku a zajtra ich čaká odchod späť na Slovensko,” povedala pre Denník N Natália Moravčíková z cestovnej kancelárie Sancho Tour a ako ďalej informuje, tak lavína na Mount Evereste pochovala časť základného tábora, kde bolo množstvo horolezcov. Reuters oznámil, že obetí je zatiaľ osem.

V centre metropoly sa podľa svedkov zrútilo viacero budov vrátane stáročných chrámov, píše agentúra AP. V štátnom rozhlase vyzývali ľudí na zachovanie pokoja a varovali ich, aby ostali vonku vzhľadom na obavy z ďalších otrasov. Najsilnejší dotras mal asi hodinu po hlavnom zemetrasení magnitúdu 6,6.

"Všetci sú v uliciach, ľudia sa ponáhľajú do nemocnice," povedal reportér agentúry Reuters v Káthmandu. Fotografie zverejnené na internete zachytávali budovy v troskách, veľké trhliny pri cestách a znepokojených obyvateľov sediacich na uliciach s deťmi na rukách.

V severnej Indii zahynulo 15-ročné dievča, keď sa pri zemetrasení zrútil múr jej domu v dedine neďaleko hranice s Nepálom. Ďalšie dievča podľa nepálskeho rozhlasu zabila zrútená socha v parku neďaleko Káthmandu.

Otrasy pocítili až v indickej metropole Naí Dillí a ďalších mestách na severe Indie, no tiež v pakistanskom Láhaure či v Bangladéši. Podľa správ trvali viac než minútu.

 

Medzinárodné letisko v Káthmandu vzhľadom na škody uzavreli, informovala agentúra DPA.

Epicentrum sa nachádzalo 81 kilometrov severozápadne od Káthmandu v hĺbke 15 kilometrov, vyplýva z aktualizovaných údajov americkej geologickej služby USGS, ktorá magnitúdu revidovala z pôvodných 7,5 na 7,9.

V husto zaľudnenom údolí Káthmandu žije takmer 2,5 milióna obyvateľov, budovy sú tam často nekvalitné, dodáva AP.

 

 

 

01 - Modified: 2007-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:31