StoryEditor

Kvóty sú opäť v hre. Najviac sa bráni Slovensko, píše Financial Times

04.09.2015, 15:06
Autor:
chocho

Východné krajiny Európskej únie (EÚ) reagujú na silnejúcu utečeneckú vlnu posunom v ich politickej línii. Postupne ustupujú zo svojich doposiaľ neochvejných negatívnych pozícií voči plánu zdielať utečencov medzi členskými štátmi, píše portál Financial Times.

Lídri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) - Slovensko, Maďarsko, Česko a Poľsko - sa v piatok 4. septembra 2015 stretli na mimoriadnom summite v Prahe po tom, čo Európska komisia predložila nový plán na prerozdelenie utečencov. 

Kríza eskaluje - 350 tisíc ľudí prišlo do Európy cez Grécke ostrovy do Budapešti, záber utopeného dieťaťa vyplaveného na pláž a chaos na železničných staniciach. Úradníci východných členov EÚ zistili, že kríza vstúpila do novej fázy.

"Atmosféra a detaily ohľadne toho, čím sa zaoberáme, sú teraz oveľa , oveľa rozdielne ako naposledy, keď sme o tom diskutovali," uviedol vysoký poľský štátny úradník.

Slovenskí politici sú neochvejní

Na krajiny V4, ktoré podľa Financial Times nesmierne profitovali z migrácie vlastných občanov od vstupu do EÚ, musia čeliť narastajúcemu tlaku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tá pohrozila, že voľný pohyb v Schengene môže byť ohrozený, ak krajiny nebudú spolupracovať pri zvládaní náporu utečencov.

Ale zatiaľ čo slovenskí politici sú naďalej neochvejne proti kvótam, úradníci z ostatných "rebelujúcich" krajín uznávajú, že kvóty sú opäť na programe dňa. "Veľkosť migrácie sa zmenila, situáciu preto musíme prehodnotiť," uviedol jeden vysoký úradník v Budapešti. "Ale je potrebná diskusia a musíme riešiť absenciu hraničných kontrol v niektorých stredomorských krajinách."

Pôvodne maďarský premiér Viktor Orbán dával kvótam prívlastky ako "absurdné" či "hraničiace so šialenstvom." Momentálne aj on mení svoju rétoriku. Po novom sa vyjadril už miernejšie: "Bez prísnej kontroly hraníc, hovoriť iba o systéme kvót, je len pozvánkou pre tých, ktorí by chceli prísť."

Poľská premiérka Ewa Kopacz povedela, že kým "si Poľsko nemôže dovoliť vziať na palubu ekonomických migrantov ... máme morálnu povinnosť prijať utečencov."

Podľa štvrtkového návrhu Jean-Claude Junckera, predsedu Európskej komisie, by si EÚ rozdelila 160 tisíc utečencov, čo je 4-krát viac ako bolo v predchádzajúcom návrhu, ktorý odporcovia vetovali. Teraz by to však znamenalo presun utečencov z Maďarska inde.

Financial Times píše: "Lídri východných štátov čelia tiež výzve upokojiť verejnú mienku svojich nesmierne bielych, kresťanských voličov."

"Migrácia je špinavý biznis," povedal český diplomat. "Kvóty nič nevyriešia, chceme hovoriť o prevencii, nie prerozdeľovaní," povedal a dodal, že Praha bola ochotná diskutovať o zvýšení počtu dobrovoľne prijatých utečencov.

Aj britskí lídri menia pod vplyvom udalostí svoje postoje. Ministerskí predseda Veľkej Británie síce stále trvá na tom, že otvorenie európskych hraníc a prijate kvót nevyriešia súčasnú utečeneckú krízu, ale s rastúcim tlakom uznáva, že Británia má morálnu povinnosť urobiť viac. Cameron sa vyjadril, že očakáva rozšírenie projektov OSN a Británie, na základe ktorých doteraz Briti pomohli niekoľkým stovkám sýrskych utečencov, píše portál BBC.

Nič konkrétne však zatiaľ dohodnuté nebolo a aj keď Cameron hovoril o prevzatí viacerých tisícok ľudí na úteku, je nepravdepodobné, že by britský premiér uspokojil kritikov požadujúcich prevzatie desiatok tisíc utečencov.    

Odporcovia však vo všeobecnosti tvrdia, že kvóty nenapravia základný problém a budú povzbudzovať viac ľudí k podstúpeniu nebezpečnej cesty do Európy. Namiesto toho navrhujú, že sa má zreformovať proces detekcie ekonomických migrantov, ktorí sa vydávajú za utečencov, sprísniť dohľad nad vonkajšou hranicou EÚ a dodržiavať dohody týkajúce sa azylovej politiky.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:28