StoryEditor

"Je to genocída." Južná Európa bije na poplach kvôli utečencom

20.04.2015, 08:25
Autor:
TASRTASR

Pri utečeneckej dráme v Stredozemnom mori mohlo prísť o život ešte viac ľudí, než sa dosiaľ predpokladalo. Podľa talianskej prokuratúry Bangladéšan, ktorý prežil, vypovedal, že na lodi, ktorá sa v noci na nedeľu prevrátila pri Líbyi, bolo 950 ľudí. Stovky z nich mali pašeráci zamknúť v nákladnom priestore, informovali agentúry AP a DPA.

Pašeráci zavreli dvere

"Bolo nás na palube 950 ľudí, aj 40 až 50 detí a približne 200 žien," povedal muž prokurátorom, ktorí ho vypočúvali po prevoze do nemocnice v meste Catania na Sicílii. "Pašeráci zatvorili dvere a zabránili, aby (ľudia) vyšli," uviedol utečenec, ktorého slová zverejnila prokuratúra v nedeľu večer.

Prokurátor z Catanie Giovanni Salvi pre agentúru AP zdôraznil, že výpoveď tohto muža nebola zatiaľ oficiálne potvrdená a že vyšetrovanie pokračuje.

K prevráteniu plavidla vezúceho prevažne utečencov z Afriky smerujúcich do Európskej únie došlo asi 30 kilometrov od líbyjských brehov a približne 200 kilometrov južne od talianskeho ostrova Lampedusa.

Obetí môže byť viac

Talianske úrady predtým oznámili, že podľa jedného z utečencov bolo na palube 700 ľudí. Podľa posledných údajov talianskej pobrežnej stráže z priebehu dňa sa podarilo zachrániť 28 ľudí a z vody vytiahli 24 mŕtvych tiel, čo je zatiaľ oficiálna bilancia.

Nie je jasné, či rozdielne čísla poskytol ten istý utečenec alebo či išlo o dvoch rôznych ľudí, konštatuje AP.

Predstaviteľ talianskej pohraničnej polície generál Antonino Iraso v súvislosti s tým, že na mieste potopenia lode našli tak málo tiel, pre televíziu Sky TG24 povedal, že ak bolo v nákladnom priestore zatvorených 300 ľudí, ako tvrdí bangladéšsky utečenec, "loď by sa určite potopila". Dodal, že more je tam príliš hlboké pre potápačov.

Gréci držia s Talianskom

Grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu večer povedal, že podporuje výzvu talianskeho premiéra Mattea Renziho na mimoriadny summit Európskej únie o otázke migrácie. Tsipras po telefonáte s Renzim uviedol, že juhoeurópske krajiny musia koordinovať návrhy, ako zabrániť takýmto tragédiám, a žiadal európsku solidárnosť. "Naše moria sa nemôžu stať skladiskom mŕtvych tiel," vyhlásil.

Renzi po mimoriadnom zasadnutí vlády zdôraznil, že samotné pátracie a záchranné misie európskych krajín nestačia na záchranu životov. Vyzval preto na spoločné medzinárodné úsilie s cieľom zabrániť pašovaniu ľudí cez more. Podľa jeho návrhu by sa mimoriadny summit EÚ mal uskutočniť ešte tento týždeň.

"História nás odsúdi"

Maltský predseda vlády Joseph Muscat uviedol, že záchranári sa "doslova snažili nájsť živých ľudí medzi telami plaviacimi po vode". "To, čo sa teraz deje, má epické proporcie. Ak pred tým bude Európa a svetové spoločenstvo stále zatvárať oči, budeme odsúdení. Rovnako ako dejiny odsúdili Európu, keď sa zatvárala oči pred genocídou tohto a minulého storočia," povedal Muscat pre BBC.

"Gangy kriminálnikov privádzajú ľudí na lode, niekedy dokonca s pištoľami na spánkoch. Posielajú ich na cestu smrti, nič iné. Je to genocída, nič menej ako genocída," dodal Muscat. Malta spolupracuje s Talianskom na záchranných prácach.

Predseda Európskej rady Donald Tusk zvažuje zvolanie osobitného summitu lídrov EÚ o utečeneckej kríze v Stredozemí a rozhodnutie urobí po konzultáciách, oznámil jeho hovorca. Sám Tusk na sociálnej sieti uviedol, že riešení situácie hovorí s lídrami únie a Európskou komisiou.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier povedal, že stabilizácia Líbye - vytvorením vlády národnej jednoty - by pomohla predísť takýmto tragédiám. Len stabilná situácia v Líbyi totiž zabráni, aby severoafrickú krajinu využívali pašeráci migrantov, na ktorých zastavenie je potrebná medzinárodná spolupráca.

 

01 - Modified: 2007-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vinárov z donútenia majú dnes oslobodiť
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:17