StoryEditor

Katastrofa v Nemecku: Záplavy si vyžiadali vyše sto obetí, časť diaľnice sa zrútila do rieky

16.07.2021, 07:48
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Záplavy zasiahli okrem Nemecka aj susedné Belgicko, Holandsko, Luxembursko a časť Francúzska.

Počet potvrdených obetí búrok a záplav v Nemecku dnes prekročil stovku. Spolková krajina Porýnie-Falcko okolo poludnia aktualizovala počet obetí na 60 z predchádzajúcich 52.

Severné Porýnie-Vestfálsko naposledy dopoludnia hlásilo 43 mŕtvych. Dohromady tak nemecké úrady hlásia najmenej 106 obetí zničujúcich búrok. Tragická bilancia stále nemusí byť konečná, mnoho ľudí je naďalej nezvestných.

"Aktuálne máme 60 mŕtvych," povedala za Porýnie-Falcko šéfka regionálne vlády Malu Dreyerová. Podľa agentúry AFP si už búrky v západnej Európe vyžiadali dohromady 126 mŕtvych, pričom najmenej 23 obetí hlásia médiá z Belgicka.

"Situácia je v našej spolkovej krajine naďalej nanajvýš napätá. Utrpenie nemá konca," povedala dnes Dreyerová pri návšteve centrály profesionálnych hasičov v Trieri.

​Ešte vo štvrtok večer úrady v tomto regióne informovali o 28 mŕtvych. V regióne je podľa televízie ARD veľa ľudí nezvestných, ale informácie o ich počtoch sa výrazne líšia. Napríklad okres Ahrweiler ešte vo štvrtok večer informoval o 1300 nezvestných ľuďoch.

Hovorkyňa okresu to podľa DPA vysvetlila aj čiastočne nefungujúcou telefónnou sieťou. Mnohým ľuďom sa tak nedá dovolať na mobilné telefóny.

Komplikovaná situácia pre záchranárov

Vodné masy v Porýní-Falcku počas krátkej doby spustošili napríklad obec Schuld na rieke Ahr s približne 700 obyvateľmi. Voda tam strhla celé domy, ďalšie silne poškodila. Rozsiahle škody sú hlásené aj z ďalších okresov.

​Dramatická situácia je tiež v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde si veľká voda vyžiadala najmenej 43 ľudských životov. Ešte vo štvrtok región hlásil 30 mŕtvych.

V mestečku Erftstadt juhozápadne od Kolína nad Rýnom sa čiastočne alebo úplne zrútilo viacero domov. Z mnohých z nich sa podľa miestnych úradov ozývalo volanie o pomoc. K zaplaveným stavbám sa záchranári teraz dostanú len v člnoch.

Miestne úrady hovoria o nespresnenom počte mŕtvych a nezvestných v Erftstadte. Sociálne siete obleteli zábery zachytávajúce mohutný zosuv pôdy v mestskej časti Bless. Záchranárom v meste prácu komplikujú úniky plynu.

Diaľnica skončila v rieke

V 50-tisícovom meste bolo evakuovaných okrem iného niekoľko domovov pre seniorov. Podľa spolkového úradu pre pomoc pri katastrofách záplavy v Severnom Porýní-Vestfálsku zasiahli 23 miest a okresov.

V postihnutých regiónoch bola prerušená doprava na niekoľkých diaľničných úsekoch, viac ako 100-tisíc ľudí zostáva bez dodávok elektrického prúdu.

Podľa očitých svedkov sa do koryta rieky Erft blízkosti Erftstadtu zrútila časť uzavretej diaľnice A1. Dramatická bola situácia napríklad aj v mestečku Sinzig, kde veľká voda vzala život 12 obyvateľom zariadenia pre osoby s duševným postihnutím. 

Snímka z Google Maps ukazuje uzavretú diaľnicu v okolí mesta Erfstadt:

Google Maps

​Premiér Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet dnes na zasadnutí krajinskej vlády hovoril o "povodňovej katastrofe historických rozmerov". Podľa neho sa dá obávať, že počet obetí ďalej porastie.

Obzvlášť dramatická je podľa neho situácia v Erftstadte. "Povodeň ľuďom doslova zobrala pôdu pod nohami," komentoval situáciu kandidát konzervatívcov (CDU / CSU) na budúceho nemeckého kancelára.

Pomáhajú vojaci

Nemecká armáda vyslala na pomoc Severnému Porýniu-Vestfálsku a Porýniu-Falcku 900 vojakov. Regionálne vlády aj nemecká kancelárka Angela Merkelová sľúbili postihnutým oblastiam rýchlu pomoc s odstraňovaním obrovských škôd.

Napríklad krajina Porýnie-Falcko zatiaľ uvoľnila 50 miliónov eur ako okamžitý príspevok na opravu ciest, mostov a ďalších stavieb. "Je to ojedinelá katastrofa doteraz nepoznaného rozsahu," zhodnotil situáciu šéf nemeckého zväzu miest a obcí Gerd Landsberg.

Škody pôjdu do miliárd eur, povedal magazínu Kommunal. "Teraz musí ísť o to rýchlo a nebyrokraticky pomôcť ľuďom, z ktorých niektorí prišli o všetko, ale aj obciam, ktorých infraštruktúra bola zničená," zdôraznil Landsberg.

Podľa nemeckej meteorologickej služby nebezpečenstvo búrok cez víkend postupne poľaví. Ešte dnes a čiastočne aj v sobotu však majú niektoré časti krajiny počítať s prehánkami a búrkami.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dnes v reakcii na pohromu vyzval na posilnenie opatrení na ochranu klímy. "Iba ak sa odhodlane pustíme do boja proti klimatickým zmenám, budeme môcť držať v medziach extrémne poveternostné situácie, ktoré teraz zažívame," povedal Steinmeier.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 05 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:58