StoryEditor

Ukrajinská opozícia proti Kučmovi

03.09.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia troch ukrajinských opozičných parlamentných subjektov -- Bloku Julije Tymošenkovej (BJUT), Socialistickej strany Ukrajiny (SPU) a Komunistickej strany Ukrajiny (KPU) včera potvrdili zámer začať spoločnú protestnú akciu občianskej neposlušnosti pod názvom Povstaň Ukrajina s cieľom konania predčasných prezidentských volieb v krajine. Na tlačovej besede sa nezúčastnili zástupcovia mimovládneho bloku Naša Ukrajina. Ten nedávno vyzval prezidenta Leonida Kučmu k demokratizácii politického života. V prípade neúspešného dialógu s mocou je aj tento subjekt pripravený pripojiť sa k opozičnej akcii za odstúpenie hlavy štátu.
Líderka BJUT Julija Tymošenková oznámila, že akcia sa začne 16. septembra v Kyjeve na Európskom námestí i v regiónoch krajiny a bude pokračovať do úplného víťazstva. Zhodu opozičných subjektov podľa šéfa komunistov Petra Symonenka umožnila ich dohoda z júla o spoločných politických aktivitách.
Akcie v regiónoch budú mať podobu stretnutí s opozičnými politikmi a nie mítingov, uviedol líder socialistov Oleksandr Moroz. V mene trojky vyzval novinárov na pravdivé informovanie o politických udalostiach v krajine. Milícia podľa neho zadržiavala autobusy na ceste do Kyjeva s regionálnymi novinármi z Dnepropetrovska, Mykolajiva, Odesy a Kirovohradu.
Sociologický prieskum fondu Demokratické iniciatívy z augusta naznačuje, že opozícia v protestnej akcii nedokáže priviesť na ulice veľké množstvo ľudí. BJUT a SPU môžu prilákať iba štvrtinu svojich voličov. Ľudia sú ochotní zúčastniť sa na akcii najmä pre sociálne otázky a v prípade zhoršenia podmienok života. Hlavnú požiadavku opozičnej akcie na predčasné odstúpenie Kučmu je však pripravených podporiť iba deväť percent opýtaných osôb. Ešte nižšiu podporu majú iné politické požiadavky. Ako napätú hodnotí situáciu na Ukrajine 51 percent obyvateľov, ako šťastlivú 25 percent a ako kritickú a výbušnú 15 percent. Podľa 42 percent osôb je potrebné za každú cenu zachovať poriadok, mier a zhodu, ďalších 42 percent ľudí považuje za nevyhnutné aktívne protestovať proti značnému zhoršeniu podmienok života.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:53