StoryEditor

Je možné kúpiť si krajinu? Tu je päť príkladov

07.09.2013, 10:49
Pozrite si, ktorým miliardárom zabezpečil úspech v biznise vstup do veľkej politiky.

Miliardári na starom kontinente oslovili zatiaľ len voličov v Taliansku v podobe Silvia Berlusconiho.

Americká tradícia je však iná. Za voľbou Johna F. Kennedyho stál bohatý rodinný klan, v súčasnosti je príkladom miliardára v politike uznávaný starosta New Yorku Michael Bloomberg. Inak sa ale boháči na postoch prezidentov, predsedov vlád a vplyvných ministrov objavujú skôr v krajinách, ako je Čile, Libanon a najnovšie aj v Číne.

Päť miliardárov, ktorí ovládli aj krajinu


Silvio Berlusconi (Taliansko, premiér) - 7,8 mld USD, pôvod majetku: mediálna skupina Mediaset. Trojnásobného talianskeho premiéra sprevádzali kontroverzie od začiatku politickej dráhy. Podľa zlých jazykov dokonca vstúpil v roku 1994 do politiky len z dvoch dôvodov: aby zachránil svoje firmy pred bankrotom a aby sa vyhol väzeniu. Berlusconi čelil postupne mnohým žalobám kvôli podozreniu z napojenia na mafiu, z účtovných podvodov, daňových únikov či korupcie. Kritici mu vyčítali konflikt záujmov kvôli podnikaniu v oblasti médií. Sám o sebe hovoril ako o najlepšom talianskom premiérovi za posledných 150 rokov, taliansku ekonomiku z dlhovej krízy ale Berlusconi nevyliečil.
Bidzina Ivanišvili (Gruzínsko, premiér). 6,5 mld USD, pôvod majetku: skupina Rossijskij Kredit (financie, nehnuteľnosti, maloobchod), akcie Lukoil, Gazprom. Jedným zo symbolov "postsovietskeho" prístupu k politike je Gruzínec Bidzina Ivanišvili. Miliardy zarobené počas ruského divokého kapitalizmu investoval do politickej kariéry, v roku 2012 so stranou Gruzínsky sen vyhral voľby a stal sa premiérom. Medzi politikou a biznisom deliacu čiaru Ivanišvili nerobí - čelil napríklad obvineniu z nepriehľadného financovanie strany. Majetok využíva aj k plneniu politických sľubov. Z vlastného vrecka financoval stavbu stoviek škôl, kostolov či nemocníc, založil tiež rozvojové fondy pre gruzínske poľnohospodárstvo či inovácie.
Michail Prochorov (Rusko, neúspešný kandidát na prezidenta, predseda strany Občianska platforma). 18 mld USD, pôvod majetku: ťažobné spoločnosti Norilsk Nickel a Poljus Zoloto. Podľa ruských politológov je oligarcha Michail Prochorov vychádzajúcou hviezdou ruskej politiky. Vstúpil do nej v roku 2011 a zároveň sa vzdal funkcií vo všetkých svojich firmách. V prezidentských voľbách v roku 2012 sa postavil Vladimirovi Putinovi, hoci bol kritikmi označovaný za jeho faktického spojenca. Nakoniec Prochorov získal vyše osem percent hlasov. Na konci roku 2012 založil novú stranu s názvom Občianska platforma, s ktorou chce zmeniť politický systém v Rusku, geografické usporiadanie krajiny alebo vzťah štátu s pravoslávnou cirkvou.
Michael Bloomberg (USA, starosta mesta New York). 27 mld USD, pôvod majetku: ekonomická spravodajská agentúra Bloomberg. Jeden z najbohatších Američanov, ktorý zbohatol na dodávaní ekonomického spravodajstva médiám aj bankám a investorom, preniesol svoje skúsenosti z biznisu aj do verejnej správy. Riadenie mesta založil na starostlivom sledovaní a vyhodnocovaní štatistík a výsledkov mestského manažmentu. Tomu ale zároveň dáva veľkú autonómiu pri rozhodovaní. Na radnici zriadil obrovský "open office" v štýle spoločných kancelárií obchodníkov na Wall Street. Mestské financie vyviedol z šesťmiliardového deficitu do trojmiliardového prebytku. Nevyhol sa pri tom ale zvyšovaniu daní.
Henry Ross Perot (USA, neúspešný kandidát na prezidenta). 3,5 mld USD, pôvod majetku: IT spoločnosti Electronic Data Systems a Perot Systems. Dôkazom toho, že ani miliardy na účtoch nemusia biznismenovi zabezpečiť úspešnú politickú kariéru, je americký podnikateľ a politík Ross Perot. Ten zarobil cez tri miliardy dolárov na založení a následnom predaji dvoch úspešných firiem: Electronic Data Systems a Perot Systems. Ani peniaze mu ale nepomohli v naplnení jeho politických ambícií. Obe kandidatúry na amerického prezidenta - v rokoch 1992 a 1996, počas ktorých za kampaň ako nezávislý kandidát minul desiatky miliónov dolárov, skončili neúspešne.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 02 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 03 - Modified: 2024-03-03 17:57:57 - Feat.: - Title: Nárast produkcie skvapaleného zemného plynu prinesie Kataru dominanciu na trhu, píše Bloomberg 04 - Modified: 2023-12-29 18:15:55 - Feat.: - Title: Majetok 500 najbohatších ľudí tento rok vzrástol o 1,5 bilióna dolárov, vlani zažil pokles 05 - Modified: 2023-12-28 20:41:28 - Feat.: - Title: Dedička firmy L‘Oréal je prvou ženou s majetkom sto miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 10:58