StoryEditor

Nemecko a Francúzsko núkajú Ukrajine dróny na monitorovanie prímeria

10.10.2014, 16:49
Autor:
tasr, stltasr, stl

Nemecko a Francúzsko ponúkli, že na monitorovanie prímeria na východnej Ukrajine dodajú bezpilotné lietadlá a vojenský personál, uviedol dnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Nemecké ozbrojené sily môžu poslať na Ukrajinu dva neozbrojené "dróny" spolu s obsluhujúcim personálom, spresnil Steinmeier po rokovaní s ukrajinským rezortným kolegom Pavlom Klimkinom, ktoré sa dnes uskutočnilo v Berlíne. Nemecký minister dodal, že nemecká armáda chce i "ozbrojený sprievod" pre operátorov týchto strojov.

Steinmeier nespresnil, koľko bezpilotných lietadiel je ochotné Ukrajine poskytnúť Francúzsko.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) plánuje zaradiť do svojej pozorovacej misie na východe Ukrajiny aj štyri rakúske bezpilotné lietadlá.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uviedol, že je potrebných najmenej 29 bezpilotných lietadiel, aby monitorovanie prímeria na východe Ukrajiny bolo efektívne.

OBSE ako najväčšia európska organizácia, ktorá dohliada na bezpečnosť, má na Ukrajine približne 200 neozbrojených pozorovateľov, pričom mnohí z nich dozerajú na prímerie medzi vládnymi vojakmi a proruskými separatistami v dvoch východných oblastiach - Doneckej a Luhanskej.

OBSE nedávno pripomenula, že súčasný mandát jej misie na Ukrajine neumožňuje prítomnosť ozbrojených vojakov v jej radoch. Zmena mandátu si vyžaduje súhlas všetkých 57 členských štátov OBSE vrátane Ruska a USA.

Klimkin uviedol, že ponuka Francúzska a Nemecka je významným prínosom pre presadenie prímeria na východe Ukrajiny, ale upozornil, že vyzbrojenie časti členov misie si vyžaduje súhlas ukrajinského parlamentu, ktorého nové zloženie sa bude voliť vo voľbách 26. októbra.

Provládne sily a proruskí separatisti sa na prímerí na východe Ukrajiny dohodli 5. septembra na rokovaniach v Minsku. Dohoda o zastavení paľby sa však prakticky denne porušuje. Podľa štatistiky OSN počas prímeria na východe Ukrajiny prišlo o život vyše 300 ľudí, dnes pri delostreleckej paľbe v Donecku zahynuli ďalší traja ľudia.

01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:33