StoryEditor

Z Debaľceve nič nezostalo. Ukrajinci opisujú chaotický útek z mesta

20.02.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Velenie ukrajinskej armády hovorilo o ústupe z obliehaného Debaľceve ako o organizovanej akcii. Vojaci sa stiahli do neďalekého Artemivsku, kde na nich podľa novinárov bola vidieť únava, vyčerpanie a frustrácia z prehratej bitky. Podľa nich sa zo usporiadaného ústupu stal chaotický útek.

Unavení a demoralizovaní ukrajinskí vojaci, ktorí sa stiahli z Debaľceve, sa vo štvrtok pohybovali v Artemivsku, kde ich zastihol reportér denníka The New York Times. Mnohí z nich nemali kde zložiť hlavu, a tak popíjali, nadávali na nekompetentnosť velenia a opisovali zúfalé podmienky, za ktorých ustupovali z obkľúčenia.

Potrebovali si vybiť svoju frustráciu. Mnoho z nich hľadalo útechu v alkohole, strieľali do vzduchu, niektorí zabavovali prechádzajúce taxíky. V jednej chvíli krúžil po námestí tank. "Chlapci vypúšťajú paru," komentoval smutný karneval pre reportéra jeden z opitých vojakov. "Čo by ste po bitke čakali iné?" Dodal muž oblečený v zanedbanej uniforme, ktorú od bojov v Debaľceve ešte nezhodil.

Od organizovaného ústupu to malo ďaleko

Prezident Petro Porošenko síce národu oznámil, že sťahovanie z Debaľceve bolo organizované, vojaci však hovorí o chaose. Spomínajú, ako cestou do Artemivsku museli čeliť prepadom a paľbe z povstaleckých diel.

Dosvedčujú to aj slová vojenského lekára Alberta Sardariana, ktorý hovoril s reportérom denníka The Guardian. Vojaci podľa jeho slov dostali rozkaz k odchodu z Debalceve v stredu okolo jednej hodiny ráno. Na cestu sa vydalo asi tisíc mužov. Netrvalo dlho a prepadli ich separatisti. Zničili obrnené transportéry a vojaci ďalej museli pokračovali pešo. Zranených a mŕtvych museli nechať na mieste.

"Jednému chlapovi to utrhlo ruku. Mohol som len zastaviť krvácanie, potom som ho nechal naboku na pokojnejšom mieste a dúfal, že ho vyzdvihnú ostatné vozidlá, ktoré išli za nami, "opísal Sardarian.

"Odchádzali sme, keď bolo mesto pod ťažkou paľbou. Museli sme postupovať po vedľajších cestách, "povedal agentúre AP vojak menom Andrej. "Vo chvíli, keď sme odchádzali, na nás zaútočilo delostrelectvo a granátomety. Opakovane na nás útočili tanky a prepadové skupiny, " spomína na ústup.

"Žiadne mesto nezostalo ..."

Jeden z vojakov, ktorí postávali pred nemocnicou v Artemivsku, hovoril o podmienkach v dobytom Debaľceve. "Žiadne mesto tam nezostalo, všetko je zničené," povedal reportérovi denníka The Guardian vojak s volacím znakom Námorník. "Dve hodiny po vyhlásení prímeria sa začali diať hrozné veci ... Obyvatelia mesta sú v pivniciach. Mnoho tiel nemohlo byť kvôli streľbe odvezených z ulíc, "dodal.

"Bol to blázinec. Ako v Čečensku, "prirovnal vojak menom Igor Nekrasov bitku k dvadsať rokov starej vojne na Kaukaze. Podľa neho budú separatisti postupovať a pokúsia sa dobyť ďalšie strategicky významné mestá. "Rusom sa nedá veriť. Klamú, klamú a klamú. Prímerie nebude fungovať, "povedal Nekrasov o dohode z Minsku.

Debaľceve začala ukrajinská armáda opúšťať v stredu ráno. Vo štvrtok bolo až 90 až 95 percent vojakov preč. V meste zostali len malé partizánske skupiny, ktoré sa neprebojovali von z mesta. Podľa prezidenta Petra Porošenka odišlo z Debaľceve 2 475 vojakov. Informácie o obetiach sa rôznia, vzbúrenci počítajú ukrajinské straty na tisíce, Kyjev hovorí o desiatkach mŕtvych.
Proruskí rebeli po dobytí mesta oslavovali. Kozácky veliteľ Nikolaj Kozycin podľa agentúry AP prechádzal ulicami zničeného mesta vo vozidle Humvee, ktoré separatisti zabavili ukrajinskej armáde. Kozáci prehľadali bývalú základňu ukrajinskej armády a zabavili všetko použiteľné vybavenie. Napríklad dvaja rebeli si privlastnili tank, ktorý vyhlásili za "darček" od Ukrajincov.

01 - Modified: 2007-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Neapole zatýkali mafiánov
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:31