Záplavy v HolandskuReuters
StoryEditor

Záplavy pustošia aj časť Holandska, museli evakuovať vyše 10-tisíc ľudí

16.07.2021, 21:35
Autor:
ČTKČTK
Asistovať s evakuáciou v holandskom meste Venlo prišla aj armáda.

V meste Venlo na juhu Holandska dnes začali evakuovať obyvateľov kvôli stúpajúcej hladine rieky Meuse. Domovy muselo opustiť vyše 10-tisíc ľudí, píšu holandské médiá.

Už skôr tamojšia nemocnica preventívne evakuovala pacientov. Kvôli vode museli odísť aj stovky ľudí z mestečka Meerssen, kde zvýšená hladina rieky pretrhla jednu z hrádzí.

​Záplavy spôsobené prudkými dažďami z posledných dní zasiahli aj Belgicko a Nemecko, kde si vyžiadali viac ako 130 ľudských životov. Holandské úrady žiadne obete nehlásia.

Asistovať s evakuáciou nízko položených častí mesta Venlo prišla armáda, operácia sa začala o 18:00 hod.. Rieka stúpa rýchlejšie, než sa čakalo, a situáciu tak zo vzduchu vyhodnocujú helikoptéry.

Hladina rieky má najvyšší bod dosiahnuť v noci. Záchranné zložky predtým uviedli, že záplavová vlna z pretrhnutej hrádze v Meerssen, ktorý leží niekoľko kilometrov severovýchodne od Maastrichtu, zasiahne aj okolité dediny a celkovo sa dotkne zhruba tritisíc ľudí.

V hrádzi je diera o veľkosti meter krát meter, napísali holandská médiá. Obyvateľov Meerssen na evakuáciiu vyzývali sirény. Po ich rozozvučaní sa mnoho obyvateľov rozbehlo k autám, ďalší sa snažili zachrániť aj svoje domáce zvieratá vrátane koní.

Na cestách vedúcim k vyššie položeným miestam sa utvorili zápchy. "Okamžite opustite svoje domovy a bežte do bezpečia," varovali na internete záchranári.

​Rodiny potom vyzvali, aby pred odchodom vypli elektrinu a plyn. Miestne ulice medzitým zaplavila voda, ktorá prúdila aj skrz domy. Záplavy zasiahli aj centrum neďalekého Valkenburgu, kde voda poškodila niekoľko domov a ďalších pozemkov a strhla najmenej jeden most.

Holandsko do boja so živlom nasadilo aj vojakov, ktorí po boku záchranných zložiek pomáhali vrecami s pieskom spevniť ostatné hrádze okolo rieky Meuse a ďalších menších riek v provincii Limburg.

Výbežok medzi Belgickom a Nemeckom dnes navštívil aj holandský premiér Mark Rutte, ktorý tu vyhlásil stav národnej katastrofy. V zasiahnutých oblastiach pomáhajú stovky hasičov a vojakov.

Výška vody v Meuse a v Rýne vo štvrtok dosiahla rekordné hodnoty, vyššie než pri veľkých záplavách v roku 1993 a 1999, uvádzajú odborníci.

01 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 03 - Modified: 2024-04-21 12:43:00 - Feat.: - Title: Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie, varujú médiá 04 - Modified: 2024-04-20 17:21:45 - Feat.: - Title: V ruskej Kurganskej oblasti evakuujú obyvateľov, hladiny riek stále stúpajú 05 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:02