StoryEditor

Dunaj sa rozlial po Budapešti

10.06.2013, 00:00

Časť Budapešti okolo Dunaja je pod vodou. Môže za to povodňová vlna, ktorá po Dunaji dorazila do maďarskej metropoly po vyčíňaní na Slovensku. Voda sa vyliala najmä kvôli priesakom na hrádzach. „Cesty pri Dunaji sú už teraz zaplavené,“ potvrdil pre HN Slovák Lukáš Pataky, ktorý v Budapešti pracuje v oblasti energetiky.

Rekordný Dunaj
Maďari sa pritom obávali, že hrádza nezvládne nápor počas najväčšieho tlaku, ktorý mal prísť v noci nadnes. Už včera totiž hladina Dunaja siahala len pol metra pod vrch hrádze. Chýbalo tak už len pár desiatok centimetrov, aby sa rieka preliala. „Výška vody v Budapešti už teraz zlomila rekordy. Síce tu stoja protipovodňové hrádze a pevné múry na hornom nábreží, hrozia však priesaky,“ opísal včera situáciu pre HN slovenský novinár žijúci v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Podobne ako v Bratislave, aj v Budapešti vyvolal rozvodnený Dunaj obrovský záujem ľudí. Chodili sa naň pozerať masy ľudí. Je to pre nich rarita, keďže taký vysoký ešte nikdy nebol.

Úrady však bijú na poplach. „Na Budapešť sa valí historicky najväčšia povodňová vlna. Pri takejto mimoriadne mohutnej povodni sa môže stať čokoľvek,“ povedal včera šéf budapeštianskeho krízového štábu Imre Pesti.

Mesto sa preto na hrozbu pripravilo. Okrem doterajšej evakuácie obyvateľov pre istotu nachystalo priestory, kde by našli útočisko tisíce ľudí.
Zlá situácia je podľa Patakyho predovšetkým v budapeštianskom Rómaiparku. Ľudia tam plnia vrecia, lebo nevedia, či tamojšia hrádza vydrží. Ako dobrovoľníci plnia vrecia aj jeho kolegovia z práce. Z povodní však majú oveľa väčšie obavy najmä Maďari žijúci mimo hlavného mesta.

S katastrofou už včera bojovali obce severne od maďarského hlavného mesta, kde udrela povodňová vlna Dve tisícky obyvateľov mesta Györujfalu evakuovali pre riziko, že hrádze nevydržia veľký nápor Dunaja. Ďalších takmer tisíc ľudí opustilo svoje domovy preventívne.

Kritický stav
Voda úplne odrezala od sveta tri obce u našich južných susedov – Pilismarót, Dömös a Kisoroszi. Kritická situácia pritom nastala aj v mestečku Szentendre, ktoré je vzdialené zhruba 30 kliometrov od Budapešti. Stovky dobrovoľníkov a vojakov sa tam snažili podoprieť obranný val pozdĺž Dunaja. „Po povodniach z roku 2002 a 2006 náš protipovodňový múr veľmi zoslabol. Preto sme sa ho rozhodli zbúrať. Dali sme namiesto neho mobilné protipovodňové steny, čiastočne aj preto, že poskytujú úplnú istotu,“ povedal médiám starosta Ferenc Dietz.

Situácia v mestečku, ktoré je obľúbenou atrakciou mnohých turistov pre tamojší najväčší skanzen v Maďarsku, je kritická. „Mám kamarátku, ktorá tam žije. Tvrdí, že v Szentendre je potopa. Vedeli však dopredu, že to príde a boli na takýto stav pripravení,“ tvrdí Pataky.

01 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VW kúpil polovicu LeasePlanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 04:45