StoryEditor

Odradí Rusov od úplatkov vyšší plat?

21.04.2004, 00:00
Korupcia nepatrí v Rusku k výnimočným javom. V medzinárodných rebríčkoch figuruje krajina na posledných miestach -- niekde na úrovni Mozambiku -- a úplatkárstvo stojí štátnu pokladnicu podľa neoficiálnych odhadov ročne až 28 miliard eur. Nie je náhoda, že s expremiérom Michailom Kasjanovom sa už od roku 1995 ťahá prezývka "Miša dve percentá".

Bývalý minister financií vraj poskytoval za províziu dvoch percent informácie o dlhoch, ktoré vláda v blízkom čase urovná. Podobných dohôd malo prejsť jeho rukami neúrekom a figurovali na nich miliardové sumy. Podľa bulvárnych plátkov dostal dokonca tesne pred svojím odvolaním novú prezývku, ktorá odrážala aktuálnejší stav: "Miša päť percent."
V boji proti podobnému druhu úplatkárstva má teraz pomôcť zvýšenie platov vládnym úradníkom. Ministri majú v budúcnosti dostávať mesačne 90-tisíc rubľov (približne 3-tisíc dolárov), teda až päťkrát viac ako doteraz. Štátnym tajomníkom, šéfom odborov a úradníkom stúpne plat troj- až dvanásťnásobne, približne na 500 až 2-tisíc dolárov. Prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa zvýši príjem na dvojnásobok a bude dostávať asi toľko, ako španielsky premiér - 72-tisíc dolárov ročne. Na porovnanie: americký prezident George W. Bush má ročný príjem 400-tisíc dolárov.
Životné minimum bolo v Rusku stanovené na 2 141 rubľov (asi 70 dolárov).
Podľa ministra poľnohospodárstva Alexeja Gordejeva vyrieši prezidentský výnos hlavný problém - nedostatočnú motiváciu. Inak povedané: úradníci nebudú kvôli nízkemu platu "nútení" brať úplatky. Z výsledkov prieskumu, ktorý robil sociologický inštitút Indem pred dvomi rokmi, totiž vyplynulo, že priemerného úradníka by uspokojil plat 600 - 800 dolárov, teda priemerne štyrikrát vyšší. "Ak budú mať úradníci vyššie platy, mohli by slušne žiť dokonca aj v Moskve," tvrdí riaditeľ Centra pre problémy štátnej správy Pavel Kuďukin, ktorý považuje zvýšenie platov za potrebný krok v rámci reformy administratívy. To je však len teória.
Je tu totiž ešte druhá stránka: podnikatelia. "Keď budem vedieť, že pohŕdanie korupciou nie je dostatočnou brzdou pre môjho konkurenta, budem sa snažiť ho predbehnúť a nešetriť prostriedkami," priznal sa spravodajskému serveru News.ru šéf nemenovanej veľkej spoločnosti.
O prezidentskom výnose prvýkrát informoval až týždeň po jeho vydaní denník Vedomosti. Putin asi vedel, prečo ho nezverejňoval - ani na oficiálnych internetových stránkach. "Keď niektorí ľudia zarábajú 40 - 50 dolárov je hanba, keď budú manažéri na ministerstvách dostávať tisíce dolárov," rozhorčene reagoval na správu predstaviteľ komunistov Oleg Kulikov. A ľavicoví nacionalisti z bloku Vlasť už rozmýšľali o tom, ako sa efektne svojho zvýšenia vzdajú. Doteraz mali totiž pri platových tabuľkách poslanci a ministri rovnaký štatút. "Vystúpime s iniciatívou, ktorá nedovolí rozšírenie platnosti výnosu na poslancov, myslíme si, že zarábame dostatočne," odcitovala agentúra Interfax lídra frakcie Dmitrija Rogozina.
Či niekoľkonásobné zvýšenie platov naozaj pomôže minimalizovať korupciu, je zatiaľ otázne. Skúsenosti ukázali, že ani tento krok nemusí byť vždy účinnou zbraňou proti úplatkárstvu. Tým skôr v krajine, kde má tento negatívny jav dlhú tradíciu.

Kamerami proti korupcii
V Gruzínsku sa korupcia rozšírila natoľko, že sa úrady rozhodli v boji proti nej použiť aj veľmi neobvyklé metódy. Do úsilia o vybudovanie demokratickejšej a čestnejšej spoločnosti zapojili obyčajných ľudí a kamery. Tie sa stávajú súčasťou snahy udržať po minuloročnom prevrate pri živote revolučného ducha. Dostávajú ju obyčajní ľudia, ktorí môžu volať na zvláštnu horúcu linku a oznámiť, že od nich niekto chcel úplatok. Majú pokyn prichytiť vinníka pri čine a nahrať ho na kameru. Gruzínska spoločnosť je presiaknutá korupciou skrz-naskrz. Zdá sa, že úplatky berie takmer každý - policajti, sudcovia, lekári, profesori, výbercovia daní. (ČTK)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:02