StoryEditor

Slovensko bude vyčkávať. Priame zapojenie experti neradia

28.08.2013, 00:00

Na plány Spojených štátov vojensky zasiahnuť v Sýrii reagujú naše oficiálne miesta zdržanlivo. "Slovenská republika vždy podporovala politické riešenie konfliktu," tlmočil hovorca rezortu zahraničných vecí Boris Gandel. Naša diplomacia odsudzuje akýkoľvek prípad použitia chemických zbraní kdekoľvek na svete. Očakáva preto správu inšpektorov OSN, ktorý posudzujú situáciu priamo v teréne. Rovnaký postoj má aj rezort obrany. Bezpečnostný analytik Ivo Samson situáciu vníma tak, že Spojené štáty dávajú najavo, "že sú veľmi ochotné intervenciu urobiť". "Slovensko bude vyčkávať a myslím si, že mu to pristane, ako malej a relatívne bezvýznamnej krajine v rámci globálneho kolotoča," hovorí.

Ak by sa aj zásah uskutočnil pod hlavičkou NATO, naše zapojenie Samson očakáva v "diplomatickej rovine." Až keby intervencia netrvala iba pár dní, ako sa teraz očakáva a zmenila by sa na dlhodobý scenár spojený s rekonštrukciou blízkovýchodnej krajiny, mohlo by sa Slovensko podľa neho zapojiť aj inak. "Mohli by sme ponúknuť naše odmínovacie jednotky, lekárov, ženistov či vojenskú políciu," vyratúva Samson. Podľa bývalého náčelníka generálneho štábu Ľubomíra Bulíka by sa do istej miery dalo rátať aj s jednotkou špecialistov chemickej služby. "Všetko však závisí od vývoja situácie. Ťažko predpovedať, o aké sily a jednotky by mali spojenci záujem, aby dotvárali mozaiku potrebnú na dosiahnutie cieľa," vysvetľuje.

Konflikty vyháňajú ľudí
"Situácia v Sýrii môže mať obrovský dosah na vývoj na Blízkom a Strednom východe, a tým aj na Európu, Česko a Slovensko nevynímajúc," upozorňuje bývalý šéf českej vojenskej kontrarozviedky a bezpečnostný analytik Andor Sándor. Za veľký problém považuje migráciu. "Konflikty vyháňajú ľudí z krajiny. V tomto prípade ide o milióny a je otázne, do akej miery ich dokážu zadržať Turecko a Libanon," dodáva. Viacero európskych krajín pritom podľa jeho slov už nových migrantov prijímať nechce. Ruka v ruke s migráciou môže podľa odborníka ísť aj zvýšená kriminalita.

Problém s Ruskom
Prípadný vojenský zásah Západu proti Sýrii navyše môže naštrbiť vzťahy s Ruskom. "A to bude problém pre Európu a ďalšiu bezpečnosť kontinentu," zdôraznil Sándor. Sýria sa podľa neho môže stať ďalším nestabilným štátom v tomto regióne -- rovnako ako Egypt, Tunisko či Líbya. "Na veľkej časti územia sa dostanú k moci radikálni bojovníci, ľudia, ktorí rozhodne neobdivujú západný svet, a to môže spôsobiť problémy na celé roky," vysvetlil.

Predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej neodporúča, aby Slovensko súhlasilo s vojenskou akciou. "Žiadna západná krajina by sa v tejto chvíli nemala rozhodne angažovať. Je to veľmi zlý nápad," mieni.
O situácii v Sýrii podľa Šebeja nie je dostatok informácií. Chemický útok nebol potvrdený, vláda i rebeli sa z neho obviňujú navzájom, vysvetľuje. "Je to sunnitsko-šiitsky konflikt, kde ani jeden nemá čisté ruky. Ťažkých zločinov sa dopúšťajú obe strany," dopĺňa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:35