StoryEditor

Sociálny experiment: Česi by utečencom pomohli. Ponúkali nocľah aj peniaze

26.10.2015, 10:53

Do slovenských miest a dedín vyslala iniciatíva HateFree sýrsku rodinu, ktorá budila dojem, že patrí k súčasnej utečenecké vlne. Ľudí sa pýtala na informácie aj na pomoc. Cieľom experimentu bolo zistiť, ako sa Česi zachovajú tvárou v tvár utečencom. Časť ľudí Sýrčanov ignorovala, nikto ich však nenapadal. Mnoho Čechov naopak ochotne radilo či ponúkalo pomoc.

 

EXPERIMENT: Co se stane, když se na českém malém městě a venkově objeví rodina uprchlíků ze Sýrie? Jak se k nim tváří v...

Posted by HateFree Culture on 26. október 2015

Bývanie či práca

Sýrsky rodák Navdar Mohamed žije v Tepliciach už desať rokov, momentálne študuje medzinárodné vzťahy v Plzni. V sociálnom experimente iniciatívy HateFree Culture však zohral úlohu aktuálneho vojnového utečenca.

S ženou a malým dieťaťom sa potulovali najmä po Kolíne a okolitých dedinkách. Zachytávali ich pri tom skryté kamery. Navdar sa desiatok okoloidúcich pýtal na možnosti bývania či práce. Keďže z rôznych prieskumov verejnej mienky sa zdá, že Česi majú voči utečencom jasne odmietavé postoje, výsledok experimentu bol prekvapivý.

Na videu z akcie je vidieť, že niektorí rodinu odbili s tým, že sami nevedia, alebo s radou, nech sa vráti do Sýrie. Nikto na Sýrčanov však fyzicky ani slovne neútočil. Naopak, väčšina ľudí sa snažila poradiť. Niektorí rodine darovali jedlo, v jednom prípade aj peniaze.

Je tu veľa rasistov, hovorili Česi

Farár Sýrčanom ponúkol bývanie u seba doma. "Môžete prespať u mňa v byte. Keď dorazím o deviatej, môžeme prediskutovať vašu budúcnosť," hovorí vo videu.

Pár s kočíkom zase rodine radí, nech v Česku nezostáva. "Je tu veľa rasistov," upozorňuje muž. Organizátori experimentu potom všetkým zúčastneným vysvetlili, o čo ide.

"Zaujalo ma, že veľa tých ľudí radilo utečencom, že tu nemajú zostávať, pretože sme rasistická krajina. Ale vo finále sami ukázali, že Česi rasisti nie sú. Že dokážu konať veľmi empaticky, keď majú príležitosť," komentuje pre iDNES.cz experiment Lukáš Houdek, koordinátor HateFree.

Svoj dojem z experimentu opísal tiež "hlavný protagonista" Navdar. "Radili nám cestu, jedna pani nám dokonca dala tisíc korún, iní ľudia nám dali jedlo. Vážne som nečakal, že nám toľko ľudí bude chcieť pomôcť, bolo to dojemné," hovorí Navdar. Medzi rôznymi regiónmi v Česku podľa neho v tomto smere existujú významné rozdiely.

01 - Modified: 2007-10-23 09:08:00 - Feat.: 0 - Title: New Orleans opäť bojuje so záplavou
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:44