StoryEditor

Voľby separatistov prekážajú mieru, hlási OSN. Rusko je s nimi spokojné

03.11.2014, 08:59
Autor:
TASRTASR

Voľby, ktoré sa v nedeľu konali v samozvaných odštiepeneckých republikách na východe Ukrajiny, sú vo vážnom rozpore s mierovými protokolmi podpísanými v Minsku, uviedol v noci nadnes v New Yorku námestník hovorcu generálneho tajomníka OSN Farhan Haq.

Spresnil, že generálny tajomník OSN Pan Ki-mun tento názor prezentoval pred niekoľkými dňami a jeho stanovisko zostáva aj po voľbách nezmenené. Haq ďalej vyslovil predpoklad, že nedeľňajšie voľby sotva prispejú k pokojnému urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny.

Na otázku, či OSN bude spolupracovať s novým vedením oboch samozvaných republík - Doneckej i Luhanskej -, Haq uviedol, že "zatiaľ k tomu niet čo povedať".

Vo voľbách vedenia oboch republík a ich parlamentov zatiaľ v tzv. Doneckej ľudovej republike vedie Alexandr Zacharčenko a ním vedené hnutie Donecká republika, kým v Luhanskej ľudovej republike je na čele Igor Plotnickij a jeho hnutie Mier Luhančine.

Na rozdiel od západných krajín Rusko voľby v Doneckej a Luhanskej oblasti označilo za pozitívny krok smerujúci k urovnaniu krízy na východe Ukrajiny.

Ako informovala agentúra TASS, ruské ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení konštatovalo, že voľby sa uskutočnili za vysokej účasti voličov a dobrej organizácie hlasovania. Rusko zdôraznilo, že je potrebné brať do úvahy voľby a ich výsledok a na základe toho, ako aj v kontexte minských dohovorov, podniknúť aktívne kroky na začatie konštruktívneho dialógu medzi ústrednou vládou a predstaviteľmi Donbasu. Moskva je aj naďalej pripravená spolu so zahraničnými partnermi "konštruktívne pomáhať pri urovnávaní krízy na východe Ukrajiny".

Vláda v Kyjeve voľby na východe Ukrajiny označila za protizákonné, lebo hlasovanie podľa jej názoru protirečí minským dohovorom. Rovnaký názor má aj EÚ, ktorá už v nedeľu oznámila, že výsledky hlasovania v oboch regiónoch neuzná. Nedeľné voľby sú podľa nej prekážkou na ceste k mieru. Za protizákonné ich považujú aj USA, lebo okrem minských protokolov protirečia aj ukrajinskej ústave.

01 - Modified: 2006-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Občanom sa neraz nečudujem
01 - Modified: 2024-04-19 15:23:52 - Feat.: - Title: Voľby v Baskicku by prvýkrát mohli vyhrať separatisti, vládnuť ale zrejme nebudú 02 - Modified: 2023-12-03 18:12:00 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí v Španielsku znovu protestovali proti amnestii pre separatistov 03 - Modified: 2023-11-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Sny sliezskych separatistov po voľbách ožívajú, najväčšia menšina v Poľsku vidí inšpiráciu v Katalánsku 04 - Modified: 2023-10-09 15:43:15 - Feat.: - Title: Korzikou otriasli výbuchy. K bombovému útoku sa prihlásili separatisti 05 - Modified: 2023-08-23 09:18:43 - Feat.: - Title: Rusko údajne plánuje ďalšie anexie, potvrdil Medvedev. Vojská má rozmiestnené v týchto oblastiach Európy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 08:30