StoryEditor

Najväčšia jachta sveta pozná majiteľa. Lídra emirátov

14.08.2013, 00:00


Po niekoľkých týždňoch dohadov je jasné, kto sa stal majiteľom najväčšej a najluxusnejšej jachty sveta Azzám. Zhruba 180 metrov dlhé plavidlo zakotvilo v súkromnom prístave jedného z najbohatších ľudí sveta – Šajcha Chalífu bin Saída an-Nahajána, prezidenta Spojených arabských emirátov. Za gigant pochádzajúci z nemeckých lodeníc zaplatil zhruba 622 miliónov dolárov.

O tom, že majiteľom superluxusnej jachty sa stane niektorý z blízkovýchodných šejkov, sa špekulovalo už dávnejšie. „Vládnuca rodina an-Nahaján patrí k najbohatším na svete. Podobne ako ostatní Arabi, aj oni veľmi radi ukazujú navonok svoje bohatstvo. Pretekajú sa v tom, kto má najdrahšie auto, najvyššiu budovu sveta či najväčšiu jachtu,“ povedal pre HN Marek Hýl, Slovák pracujúci v Dubaji ako konzultant. Sám už radil v niektorých veľkých projektoch viacerým arabským šejkom.

Luxusné plavidlo
Zverejnenie mena 65-ročného miliardára an-Nahajána tak včera ukončilo dlhotrvajúce dohady o tom, kto vyhral exkluzívne preteky. Šejk totiž tromfol doterajšiu jednotku, jachtu Eclipse ruského miliardára Romana Abramoviča. Podľa expertov veľkosť aj luxus novej lode tú Abramovičovu rozhodne predstihujú. A to aj napriek tomu, že plavidlo ropného oligarchu sa pýšilo dvomi heliportmi, dvomi bazénmi, kinom, diskotékou či miniponorkou.

Azzam je údajne ešte lepšia. Je superluxusná, dlhá ako dve futbalové ihriská a má šesť palúb. Má byť nielen najdlhšou, ale dokonca aj najrýchlejšou jachtou sveta. Vybavená je sofistikovaným, veľmi luxusným zariadením v empírovom štýle z dielne francúzskeho architekta.
Po celé tri roky, počas ktorých Nemci superjachtu vyrábali, boli všetky informácie držané v najväčšej tajnosti. Rovnako prísne chránené bolo aj meno jej majiteľa. Loď naprojektovala firma Nauta Yachts a vyrobila ju lodenica Lürssen v Brémach. Vedelo sa o nej len to, že zrejme zamieri do Perzského zálivu.

Drahý koníček
Okrem stoviek miliónov na kúpu si však jej nový vlastník, s majetkom 23 miliárd dolárov jeden z najbohatších monarchov sveta, musí nachystať aj ďalšie veľké sumy.

Len udržať Azzám na vode totiž bude stáť prezidenta emirátov odhadom až 60 miliónov dolárov ročne. „Jachta bude náročná na údržbu. Pohybuje sa na slanej vode, posádka tak stále musí udržiavať nielen jej vnútornú časť, ale najmä vonkajšiu.

Potrebuje tiež kapitána, ktorý má predošlé skúsenosti s riadením obchodných lodí,“ povedal pre HN lodný expert Karel Zeman.

Aj preteky o najväčšiu a najluxusnejšiu jachtu však podľa neho majú svoju hranicu. „Tou by bola dĺžka zhruba 360 metrov. Sám si však neviem predstaviť, kto by chcel takú obrovskú jachtu. Bolo by to už prehnané, slúžila by len na ukazovanie bohatstva,“ dodal Zeman.

Jachty však nie sú len výsadou šejkov či oligarchov. Menšie luxusné plavidlá vlastní napríklad spoluzakladateľ Microsoftu Paul Allen či slávny režisér Steven Spielberg. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:16