StoryEditor

Bulhari plnia hrozby. Českému gigantu ČEZ dávajú stop

17.03.2013, 23:00
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Spor o ceny elektriny. Prokurátor požiadal o odobratie licencie energetickej spoločnosti. Mala porušovať bulharské pravidlá.

Bulhari prichystali pre český energetický gigant ČEZ tvrdý úder. Bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov včera potvrdil, že žiada o odobratie licencie spoločnosti. „Vyšetrovanie ukázalo masívne porušenie pravidiel, a tak prokuratúra požiadala, aby sa v prípade ČEZ začal proces týkajúci sa odobratia licencie,“ povedal Cacarov v televízii.

Zákazky za pol miliardy
Pre českú spoločnosť ide pritom o biznis za miliardy korún. Na západe Bulharska je totiž top distribútorom elektriny.
Podľa prokurátora by mal ČEZ za každú chybu zaplatiť veľkú pokutu. Firma však akékoľvek obvinenia odmieta. „Sme absolútne presvedčení, že dodržiavame všetky bulharské zákony i zákony Európskej únie,“ povedala českým médiám hovorkyňa spoločnosti Barbora Půlpánová.
Cacarov tvrdí, že pochybil aj bulharský regulačný úrad. Mal zanedbávať svoju úlohu, keď bez námietok schvaľoval početné výdavky spoločnosti ČEZ. Energetický gigant sa v posledných týždňoch stal v Bulharsku jedným z terčov hnevu ľudí vyvolaného vysokými cenami elektriny. Kvôli tomu následne padla bulharská vláda.

Česká spoločnosť však včera uviedla, že žiadne oficiálne správy o akomkoľvek pochybení od bulharskej prokuratúry doteraz nedostala. Výsledky kontroly by podľa nej mali byť známe až v priebehu niekoľkých dní.

Bulharská prokuratúra spustila kontrolu českých firiem ČEZ a Energo-Pro, ako aj rakúskej firmy EVN, ešte koncom februára. ČEZ vtedy zareagoval vyhlásením, že sa previerky neobáva, pretože na stratu licencie nie je žiadny dôvod. Firma však pripomenula, že je ochotná vziať do úvahy všetky odporúčania regulátora.

Protestujúci Bulhari distribučné firmy obviňovali z neprimeraného zdraženia elektrickej energie, hoci cena elektriny v krajine podlieha vládnej regulácii.

Dnes už bývalý bulharský minister energetiky Deljan Dobrev dokonca obviňoval ČEZ, že až osemdesiat percent svojich zákaziek urobil bez výberových konaní a podpísaných kontraktov. V roku 2011 podľa neho ČEZ Bulgaria dohodla zákazky so spoločnosťami napojenými na materskú spoločnosť ČEZ v hodnote 35 miliónov levov. Za prehrešky dostal ČEZ Bulgaria už v minulosti menšiu pokutu 15-tisíc levov.

Veľký audit energetiky
Januárové účty obyčajných Bulharov za elektrinu boli viac ako dvojnásobné oproti decembrovým. Stalo sa tak údajne v dôsledku zdraženia energie či dlhšieho zúčtovacieho obdobia než zvyčajne. Rozpútali však po celej krajine vlnu demonštrácií, ktorá sa obrátila proti vláde a politickým elitám. Konzervatívna vláda potom 20. februára podala demisiu.

Do predčasných volieb, ktoré by mali byť 12. mája, krajinu povedie úradnícka vláda. Tá ešte v sobotu ohlásila, že podnikne medzinárodný audit bulharskej energetiky, ktorý by mal ukázať možnosti zníženia cien energie.

ČEZ pôsobí aj v Poľsku, Turecku, na Slovensku a v Maďarsku. Od roku 2005, keď začal medzinárodnú expanziu, investoval v zahraničí 72 miliárd korún. V Bulharsku v tomto roku kúpil majoritný podiel v troch distribučných spoločnostiach, ktoré neskôr zlúčil do jednej. O rok neskôr
ČEZ získal uhoľnú elektráreň Varna a vlani odštartoval solárnu elektráreň Orešec.

Podľa analytikov Bulharsko predstavovalo asi desatinu výnosov celého energetického gigantu ČEZ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:58