StoryEditor

Povstalci kontrolujú časť Iraku

09.09.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Povstalci, ktorí v Iraku bojujú proti koaličným a vládnym jednotkám, majú v rukách veľkú časť centrálneho Iraku. O tom, kedy sa tieto časti krajiny podarí dostať pod kontrolu Bagdadu, rozhodne pripravenosť irackých jednotiek. Iracká vláda má dostať asi dva mesiace na dohodu s povstaleckými oddielmi a až potom má použiť silu. K tomuto záveru dospelo americké ministerstvo obrany a včera o tom informoval denník The New York Times.
Podľa amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda prichádzajú do Iraku zbrane i príslušníci odporu z Iránu. Minister z toho neobvinil priamo vládu v Teheráne, ale povedal, že Irán svojimi činmi dokazuje, že doteraz nie je "súčasťou civilizovaného sveta". Sťažoval sa, že USA nemajú spojenca v úsilí prinútiť Irán, aby sa správal civilizovane.
Bezpečnostná rada OSN včera rokovala o správe Monitorovacej, overovacej a inšpekčnej komisie OSN (UNMOVIC), ktorá pred minuloročnou vojnou v Iraku pátrala po zakázaných zbraniach. Komisia dospela k záveru, že nič nenasvedčuje tomu, že bývalá iracká vláda mala k dispozícii lietadlá bez pilota, ktoré sú schopné niesť chemické či biologické zbrane. Irak tieto stroje vraj do roku 2003 používal najmä na výcvik protileteckej obrany.
Komisia, ktorej členovia od vojny nemajú do Iraku prístup, pripúšťajú, že v Iraku môžu byť chemické zbrane, ale v oveľa menšom množstve, než sa tvrdilo pred vojnou. Správa UNMOVIC tiež konštatuje, že Iračania vyviezli veľké množstvo železného šrotu, vrátane motorov zakázaných rakiet i vybavenie, ktoré bolo použiteľné na výrobu zbraní hromadného ničenia.
V Iraku od začiatku týždňa pokračujú boje najmä v meste Fallúdža a bagdadskej šíitskej štvrti Sadr. Zahynulo tu viac než 100 ľudí, z ktorých desať bolo amerických vojakov. Americká armáda za 18 mesiacov pôsobenia v Iraku stratila 1 003 ľudí, čo sú od vojny vo Vietname najväčšie americké straty. Približne 7 000 Američanov bolo v Iraku zranených.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 04:32