StoryEditor

Odveta za upálenie pilota. Zníčíme islamský štát, odkazuje Jordánsko

06.02.2015, 10:22
Autor:
idnes.czidnes.cz
Jordánske bojové lietadlá podnikli vo štvrtok nálety proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii. Majú byť odvetou za upálenie ich pilota.

 Jordánsky minister zahraničia Násir Džúdí označil bombardovanie za počiatok odvety za zavraždenie pilota, ktorého islamisti zajali a neskôr zaživa upálili. USA do oblasti presúvajú tímy na záchranu zostrelených pilotov.

"Práve sa začína naša odveta za hroznú a krutú vraždu nášho odvážneho mladého pilota, ale nie je to začiatok nášho boja proti terorizmu a extrémizmu," povedal Džúdí americkej televíznej stanici CNN. "Zvyšujeme stávky a ideme do toho so všetkým, čo máme," dodal.

V minulosti sa Jordánsko zapojilo do úderov proti Islamskému štátu iba na území Sýrie, teraz však minister Džúdí povedal, že armáda rozšíri svoje útoky aj na území Iraku. Podľa BBC potvrdil, že letecké údery zasiahli aj výcvikové tábory a muničné sklady islamistov v Iraku. Džúdí vyzval k úplnému zničeniu Islamského štátu.

Jordánske letectvo vo štvrtok oznámilo, že nasadilo desiatky bojových lietadiel proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii, kde bombardovali výcvikové tábory a muničné sklady islamistov v provincii Dajr az-Zaur a v okolí mesta Rakká.

"Všetky ciele boli úplne zničené a všetky lietadlá sa vrátili na svoju základňu v poriadku," uviedli ozbrojené sily vo vyhlásení. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva uviedla, že pri náletoch zomrelo desať radikálov.

Lietadlám poskytovali asistenciu americké vojenské lietadlá pri prieskume terénu a navádzaní na vybrané ciele, povedal americký armádny činiteľ agentúre Reuters.

Otec zavraždeného pilota žiada zničenie teroristickej organizácie
Jordánsky kráľ Abdalláh II. vo štvrtok navštívil rodinu zavraždeného pilota Maáza Kasásbyho, ktorá žije v dedine blízko mesta Karak, a pripojil sa k smútiacim. Nad smútočným stanom prelietavali armádne stroje na počesť mŕtveho.

Vládny hovorca Muhammad al-Múmaní povedal, že jordánska reakcia na zabitie pilota bude "silná a rozhodná". "Nenecháme tento trestný čin zabíjania našich pilotov tak hrozným spôsobom bez trestu. Títo ľudia budú potrestaní," uviedol.

Jordánsko je členom medzinárodnej koalície, ktorá sa zúčastňuje útokov na Islamský štát v Sýrii. Príslušníci IS Kasásbyho zabili na protest proti účasti Jordánska v koalícii, s ktorou nesúhlasia ani niektorí Jordánci.

Otec pilota Maáza Kasásbyho upozornil, že to nestačí. "Oni boli zločinci. Maáz sa nedá porovnávať s nimi. Jeho krv je viac cenná. Žiadam zničenie teroristickej organizácie Islamský štát," povedal Safí Kasásba.

Spojené štáty presunú špecialistov do Iraku
Washington sa v reakcii na prípad jordánskeho pilota rozhodol presunúť z Kuvajtu do severného Iraku tímy špecializované na vyhľadávanie a záchranu zostrelených pilotov, aby boli bližšie bombardovaným oblastiam a mohli tak v prípade potreby rýchlejšie zasiahnuť.

"Meníme pozície," povedal podľa agentúry AFP nemenovaný predstaviteľ ozbrojených síl. Dodal, že záchranné tímy nemusia byť nutne vybavené konvertoplánmi Osprey, kombinujúcimi vlastnosti vrtuľníka a lietadla.

Podľa tlače Spojené arabské emiráty v decembri po zostrelení jordánskeho pilota prerušili svoju účasť v náletoch proti Islamskému štátu s tým, že svojich letcov do boja znovu nenasadia, kým Američania nedajú na sever Iraku konvertoplány Osprey.

01 - Modified: 2007-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američan žaluje Siemens
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 03 - Modified: 2024-04-13 20:31:47 - Feat.: - Title: Jordánsko kvôli bezpečnosti uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:22