StoryEditor

Rusko napumpuje do armády bilióny rubľov. S nikým nezávodíme, tvrdí prezident

11.11.2015, 19:14
Autor:
ČTKČTK

Program rozsiahlej modernizácie ruských ozbrojených síl za bilióny rubľov neznamená zapojenie Ruska do pretekov v zbrojení, ale len napráva zanedbávanie armády v rokoch po zániku Sovietskeho zväzu. V stredu to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

"Vytvorenie modernej armády, vybavenej najnovšími zbraňami a vojenskou technikou, zostáva jednou z priorít výstavby ozbrojených síl. A úprimne povedané, vždy to tak bolo," povedal Putin na porade o rozvoji vojenskopriemyselného komplexu.

Denne 4 milióny

Už tretia porada s velením ozbrojených síl a vedením zbrojoviek v posledných dňoch podľa agentúry Reuters dokladá, ako veľkú pozornosť ruský vodca venuje modernizácii armády v situácii, kedy sa zhoršili vzťahy so Západom kvôli ukrajinskej kríze.

"Neraz som hovoril a chcem to zopakovať ešte raz: nechystáme sa nechať vtiahnuť do nejakých pretekov v zbrojení a už vôbec nie niekoho doháňať a predháňať, ale jednoducho musíme dohnať to, čo bolo zanedbané v 90. a nasledujúcich rokoch, keď ozbrojené sily aj samy zbrojovky neboli dostatočne financované," povedal Putin v narážke na ruské problémy po rozpade Sovietskeho zväzu.

"Situácia sa teraz zmenila, zdroje na splnenie štátnych zákaziek sa poskytujú v miere naplánovanej v štátnom programe prezbrojenia do roku 2020. Chcem ešte raz povedať, že to nie je nejaká neplánovaná naliehavosť, ale naplánovaná práca a tieto plány vznikli ešte pred desiatimi rokmi," dodal .

Putin ocenil, že vojaci dostali tento rok o štvrtinu viac nových a modernizovaných typov zbraní ako vlani. "Definitívne nevyhnutné" je však podľa neho skoncovať so sklzmi pri plnení štátnych zákaziek, čo sa zatiaľ nedarí.

Ruský vojenský rozpočet v súčasnosti zaťažujú aj letecké útoky v Sýrii, ktoré podľa odhadov denne vyjdú na zhruba štyri milióny dolárov.

Putin kritizoval Spojené štáty

Ruský prezident v utorok tiež vyhlásil, že Spojené štáty a ich spojenci neprestávajú v budovaní globálneho systému protiraketovej obrany, čo Rusko považuje za "pokus narušiť existujúce paritu v oblasti raketových a jadrových zbraní a rozkolísať celý systém regionálnej a globálnej stability".

USA sa vraj nesnaží o ochranu pred iránskou a severokórejskou hrozbou, ale chcú "zneškodniť strategický potenciál iných jadrových štátov", predovšetkým Ruska.

"Budeme pracovať na systémoch protiraketovej obrany, ale v prvej etape, ako sme neraz hovorili, budeme pracovať na útočných zbraniach, schopných prekonávať akékoľvek systémy protiraketovej obrany," upozornil Putin.

Rusi dodali Asadovi raketomet:

01 - Modified: 2007-11-07 12:20:00 - Feat.: 0 - Title: ÚS bude opäť rokovať o interrupciách a o platoch sudcov
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 05 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:57