StoryEditor

Európskym "prezidentom" je Donald Tusk. Funkcie sa ujme v decembri

30.08.2014, 19:52
Autor:
RedRed
Herman Van Rompuy končí vo funkcii predsedu Európskej rady. Nahradí ho poľský premiér.

Poľský premiér Donald Tusk sa v decembri stane predsedom Európskej rady. Informoval o tom Herman Van Rompuy, ktorého Tusk vo funkcii nahradí. Šéf poľskej vlády získal dôveru vrcholných predstaviteľov členských krajín EÚ na sobotňajšom summite v Bruseli. 

V čele európskej diplomacie vystrieda Catherine Ashtonovú talianska ministerka zahraničia Federica Mogheriniová, uviedol tiež Van Rompuy. Talianku, ktorá sa tak stane podpredsedníčkou budúcej Európskej komisie, ešte musí vo funkcii potvrdiť Európsky parlament.

 

Noví šéfovia

Mená oboch štátnikov, ktorým dali členovia Európskej rady dôveru, oznámil Van Rompuy v sobotu večer na Twitteri. 
Doterajší predseda vrcholného orgánu EÚ neskôr na tlačovej konferencii vyhlásil, že obaja kandidáti dostali plnú podporu členských krajín. Bolo to vraj pre neho veľmi dôležité, preto absolvoval niekoľko kôl rokovaní. Nominácia Mogheriniovej bola podľa neho urobená aj v dohode s šéfom budúcej Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. 
Rozhodnutie o oboch nominovaných nie je prekvapenie, ich mená sa v diskusiách pred terajšom summitom opakovali stále častejšie. Napriek tomu sa na nomináciu Mogheriniovej v lete minulý únijný summit zhodnúť nedokázal, niektorým krajinám vtedy prekážal jej údajne príliš mäkký prístup voči Rusku. Tuska zase niektorí kritizovali za pomerne slabú jazykovú vybavenosť. 

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Tuskovo zvolenie uvítal. "Presadil sa kandidát, ktorého sme navrhli a podporovali. Od začiatku rokovania sme trvali na tom, aby sa na jednej z vysokých pozícií objavil zástupca nových krajín, "uviedol šéf českéo kabinetu v tlačovom vyhlásení. "Je to tiež veľký úspech spolupráce a solidarity krajín Višegrádu a tiež potvrdenie váhy Višegrádskej štvorky ako európskeho aktéra," dodal Sobotka. 

Tuskov kabinet mohol v júni padnúť kvôli odpočúvaniu 

Päťdesiatsedemročný predseda strany Občianska platforma stojí na čele poľskej vlády od novembra 2007, kedy vyhral predčasné parlamentné voľby. Svoju pozíciu obhájil aj v ďalšom hlasovaní pred tromi rokmi. V roku 2005 sa uchádzal o post poľského prezidenta a v prvom kole dokonca zvíťazil. Nakoniec ho však porazil Lech Kaczyński, ktorý o päť rokov neskôr tragicky zahynul na palube lietadla pri ruskom Smolensku. 

Je predstaviteľom liberálneho prúdu poľskej politiky. Pri svojom nástupe do úradu premiéra, v ktorom vystriedal konzervatívca Jaroslawa Kaczyńského, okrem iného sľúbil, že Poľsko dovedie k prijatiu eura, zlepší vzťahy s Nemeckom a Ruskom a bude uplatňovať liberálnu hospodársku a sociálnu politiku. 

Tuskovým kabinetom tento rok v júni otriasol škandál s odpočúvaním. Časopis Wprost zverejnil napríklad nahrávku z rozhovoru, v ktorom šéf poľskej centrálnej banky Marek Belka ponúka ministrovi vnútra Bartlomiejovi Sienkiewiczovi pomoc pri financovaní rozpočtového deficitu. Žiadal pritom odvolanie vtedajšieho ministra financií. Verejnosť šokovala aj hrubé slová šéfa poľskej diplomacie Radoslawa Sikorského na adresu britského premiéra Davida Camerona. 
Donald Tusk aj poľský prezident Bronisław Komorowski na začiatku leta hovorili o možnom páde vlády, premiér požiadal poslancov o vyslovenie dôvery. Tú nakoniec získal az kresla premiéra odísť nemusel.

 

01 - Modified: 2006-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naši reprezentanti v akcii
01 - Modified: 2021-12-28 18:42:53 - Feat.: - Title: Poľsko zažíva škandál so sledovaním, Tusk hovorí o kríze demokracie 02 - Modified: 2021-12-16 05:57:31 - Feat.: - Title: Lídri Európskej únie chcú blízke vzťahy s postsovietskymi štátmi. Členstvo im však nesľúbili 03 - Modified: 2021-11-20 18:58:56 - Feat.: - Title: Tusk prišiel o vodičák. V obci išiel stovkou 04 - Modified: 2021-11-15 20:01:32 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje iniciatívu Strategický kompas Európskej únie, vyhlásil Naď 05 - Modified: 2021-11-15 17:16:41 - Feat.: - Title: Korčok zdôraznil potrebu presadzovania právneho štátu a ochrany novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:45