StoryEditor

V Paríži to opäť vrie: Slzný plyn a stovka zatknutých

29.11.2015, 13:35
Autor:
ČTKČTK

Parížska polícia v nedeľu rázne zakročila proti stovkám demonštrantov, ktorí neposlúchli nariadenia o zákaze zhromažďovania. Tisíce ľudí protestovali v pokoji pred klubom Bataclan v rámci pouličných akcií na nastávajúcemu klimatickému summitu OSN vo francúzskej metropole. K podpore ekologických opatrení vyzývali ľudia aj v desiatkach ďalších miest po celom svete.

Polícia v Paríži počas nedeľných demonštráciách v uliciach mesta nasadila slzný plyn a asi stovku ľudí zadržala. Oznámil to šéf polície Michel Cadot. Akcie aktivistov pred klimatickým summitom sa zvrhli v násilné strety s políciou, ktorých sa zúčastnilo až tristo ľudí, ktorí nerešpektovali vyhlásený zákaz zhromažďovania.

Ľudské reťaze

V zhruba päťdesiatich mestách sveta sa tento víkend konali demonštrácie požadujúce prísne opatrenia proti otepľovaniu ovzdušia, vo francúzskej metropole aktivisti dnes vytvorili len symbolickú ľudskú reťaz. V Paríži, kde nedávno vraždili islamisti a v pondelok začne konferencia OSN o klimatických zmenách, bolo totiž podobné zhromažďovanie davu z bezpečnostných dôvodov dočasne zakázané.

Usporiadateľom podujatia v Paríži sa podarilo vytvoriť od 12-tej na asi hodinu dlhú ľudskú reťaz, ktorá prechádzala okolo klubu Bataclan, kde bolo najviac z celkom 130 obetí atentátov z 13. novembra. "Zneužívajú, znečisťujú, zarábajú! V ohrození je spoločnosť a podnebie" stálo na jednom z nápisov, ktoré priniesli niektorí zo stoviek účastníkov akcie.

"Je potrebné verejne tlačiť na vedúcich predstaviteľov. Zrušenie manifestácie nás sklamalo, ale toto je dobrá alternatíva k mobilizácii," vysvetlila novinárom 29-ročná účastníčka reťaze Aude.

Podobné ľudskej reťaze vznikli aj v ďalších francúzskych mestách, napríklad v Caen a Chambéry. Niekde ale podľa miestnych spravodajských webov proti účastníkom zasiahla polícia s odvolaním sa na dočasný zákaz zhromažďovania na pozadí hrozby ďalších atentátov v krajine.

Topánky v centre Paríža

Aktivisti koalície Climat 21 pokryli parížske námestie Republiky tisíckami topánok, aby tak vyjadrili nesúhlas so zákazom dnešnej manifestácie k nadchádzajúcemu klimatickému summitu. Svoje topánky im podľa francúzskych médií poskytli na výraz solidarity aj osobnosti ako herečka Marion Cotillard, šéf OSN Pan Ki-mun a pápež František.

Demonštrácie plné ľudí na podporu medzinárodnej dohody na zníženie škodlivých emisií vypúšťaných do ovzdušia sa dnes podľa agentúry Reuters naopak uskutočnili napríklad v Sydney, Berlíne, Londýne, Sao Paule, Hongkongu či New Yorku. V mnohých ďalších mestách sa demonštrovalo už v piatok a v sobotu.

Do Paríža sa začali schádzať účastníci konferencie, ktorá začne v pondelok na parížskom predmestí Le Bourget. Prezident François Hollande už prijal napríklad Pan Ki-muna, navečeral sa so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, neskôr večer má doraziť najvyšší americký predstaviteľ Barack Obama.

Niektorí zo zahraničných hostí uctili pamiatku obetí nedávnych atentátov položením kvetov v miestach, kde k útokom došlo. Urobili tak napríklad čilská prezidentka Michelle Bacheletova a kanadský premiér Justin Trudeau.

01 - Modified: 2007-11-22 13:33:08 - Feat.: 0 - Title: Stavebníctvu hrozí nedostatok kvalifikovaných pracovníkov
01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 03 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 04 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 05 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:50