StoryEditor

Škótskom to nekončí. O samostatnosti snívajú Briti aj Íri

19.09.2014, 18:53
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Britské kráľovstvo zrejme čaká zmena smerom k federácii a väčšej samostatnosti regiónov.

Škótski nacionalisti síce referendum o odtrhnutí prehrali, Británia sa však určite podstatne zmení. Väčšiu nezávislosť na centrálnom parlamente by okrem Škótov mali získať aj Walešania a Severní Íri. A zrejme aj Angličania, o záležitostiach ktorých sa teraz rozhoduje vo Westminsteri. 

Angličania bez parlamentu

Hlavné politické sily už ohlásili plán prerozdelenia právomocí, a to nielen pre Škótsko. Vedenie konzervatívcov, liberálnych demokratov aj labouristov vo vyhrotených fázach kampane pred referendom prisľúbilo Škótom "rozsiahle nové právomoci". Má ísť o daňovú správu a zdravotnícke a sociálne záležitosti. 

Decentralizácia by mohla dopadnúť aj na samotné Anglicko. Hovorí sa tam o posilnenej administratívnej voľnosti pre severné regióny; vlastného starostu a mestskú radu má už hlavné mesto Londýn. Kým Škótsko, Severné Írsko aj Wales majú svoje zastupiteľské zbory, ktoré riešia miestne problémy, Anglicko nič také nemá. O jeho záležitostiach rozhoduje centrálny parlament, teda aj poslanci z ostatných troch častí monarchie. 

"Teraz máme šancu a veľkú príležitosť zmeniť a zlepšiť spôsob britskej vlády," vyhlásil premiér David Cameron. "Škótsko hlasuje oddelene vo svojom parlamente o záležitostiach ako sú dane, výdavky a sociálne dávky. Rovnakú možnosť by malo mať Anglicko, Wales a Severné Írsko." 

Bývalý minister zahraničia William Hague to formuloval o niečo viac priamo. "Myslím, že s ďalším odovzdávaním právomocí Škótsku začína byť nepredstaviteľné, aby škótski poslanci v Londýne mohli hlasovať o všetkom, čo sa deje v Anglicku, keď, ako viete, anglickí poslanci ... nemôžu hlasovať o mnohých veciach, ktoré sa dejú v Škótsku. To je jadro veci, "vyhlásil Hague, ktorý Cameronovu vládu opustil tento rok v júli. 

Federálne kráľovstvo? 

Prízvukoval mu aj šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage. "Angličania tvoria 86 percent obyvateľov tejto únie. Zo všetkého toho boli v posledných 18 rokoch vynechaní ... Myslím, že väčšina Angličanov chce spravodlivé usporiadanie," usudzuje Farage, ktorého populistická strana svojím triumfom v eurovoľbách prekvapila celú Európu. 
Podľa niekdajšieho nemeckého ministra zahraničia Hansa-Dietricha Genschera hlasovanie v Škótsku ukázalo, že prísne centralizovaná správa vyšla z módy. 

"Nemecký model federálneho štátu s ústrednou vládou a menšou závislosťou pre spolkové krajiny a mesta je modernejší," vyhlásil nemecký politik. Jasno má v tomto ohľade ruská agentúra ITAR-TASS: "Británia mieri k federálnemu usporiadaniu," napísala v komentári k referendu. 

Federálne kráľovstvo? nadpísala svoju správu o vnútorných treniciach v Británii agentúra Reuters. Pripomína, že Anglicko, ktorá sa drvivou väčšinou podieľa na tvorbe domáceho produktu a kde žije veľká väčšina Britov, vlastný parlament nemá. Sľubované posilnenie právomocí by podľa nej malo upokojiť "spiacu beštiu anglického nacionalizmu".

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2006-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americkí vojaci pred súdom
01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 03 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 04 - Modified: 2024-01-16 16:13:28 - Feat.: - Title: Britský parlament zamietol návrh udeľujúci Škótsku právomoc na referendum 05 - Modified: 2023-12-06 12:47:09 - Feat.: - Title: Chcel si sa previezť ikonickou trasou Rokfortským expresom? Máme zlú správu, známa trasa je ohrozená
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:26